Auto Europe

 • CROATIA
 • KONTAKTIRAJTE NAŠE AGENTE ZA REZERVACIJE

  NAJAM VOZILA U FINSKOJ

  Najam vozila diljem svijeta
  Alamo Rental Car
  Avis Car Rental
  Budget Rental Car
  Dollar Car Rental
  Europcar
  Hertz
  National Car Rental
  Sixt Rent a Car
  Najam vozila diljem svijeta

  Rent a car u Finskoj po najnižim cijenama

  Iako tehnički nije dio Skandinavije, Finska ima mnogo zajedničkog sa svojim susjedima. Nevjerojatan krajolik, netaknuta priroda i relativno liberalan, moderan politički sustav su sve pozitivni atributi Finske. Zimi se polarna svjetlost može vidjeti u najsjevernijem dijelu zemlje, dok u toplijim mjesecima mnogi Finci vole pobjeći u svoje ljetnikovce kako bi uživali u plivanju, ribolovu, roštiljanju ali prije svega sauni. Svoj rent a car u Finskoj ste vjerojatno rezervirali u Helsinkiju, ali ako niste, svakako ga uključite u svoju listu, kao i druge destinacije izvan glavnog grada.

  Neovisno o tome želite vozilo unajmiti za odmor, ili trebate povoljan automobil u poslovne svrhe, Auto Europe je tu za vas! Svojim klijentima pomažemo organizirati pouzdan prijevoz u destinacijama širom svijeta već gotovo 65 godina. Kao jedan od najuglednijih brokera u industriji, radimo sa rent a car tvrtkama na više od 24 000 prikladnih lokacija širom svijeta, stoga će i vaš najam vozila u Finskoj biti što jednostavniji. Pritom vam preporučujemo da priliom rezervacije, a također i preuzimanja vozila, pažljivo pročitate voucher, kako biste znali svoja prava, ali i obveze.

  Koja su najvažnija prometna pravila u Finskoj?

  • Finci voze desnom stranom, a pretječu lijevom
  • Svi putnici u vozilu moraju imati zavezane sigurnosne pojaseve za vrijeme vožnje
  • Dozvoljena količina alkohola je 0,5 (oduzimanje dozvole plus novčana kazna ili zatvor iznad dozvoljene granice)
  • Djeca starosti do tri godine moraju se voziti u sjedalici okrenutoj prema sjedalu
  • Većina gradova ima automate za parking. U slučaju kada ih nema, prihvaćaju se i bonovi za parking koji se mogu kupiti na većini benzinskih crpki, i moraju biti postavljeni na vidljivom mjestu ispod vjetrobrana
  • Većina benzinskih crpki radi od 07:00 do 21:00, no u velikim gradovima ćete naći i neke koje rade 24 sata na dan
  • Svjetla moraju biti upaljena cijeli dan i u svako doba godine
  • U Finskoj je zabranjeno pušiti u vozilu ukoliko je prisutno dijete do 15 godina starosti. To uključuje i e-cigarete.
  • Telefoniranje u vozilu dozvojeno samo uz korištenje slušalica

  Što posjetiti u Finskoj?

  Finska je hladna zemlja, ali je također vrlo gostoljubiva u svakom smislu te riječi. Ovdje se udobnost i ljubaznost cijene iznad svega, iako će vas začuditi što uopće ne govore puno i ne ljube se i ne grle pri susretima (samo rukovanje). Ova zemlja ima pomalo od svega: prekrasne krajolike, prostrane ravnice, čiste i fascinantne gradove, očaravajuću Laponiju. Svatko će u Finskoj naći nešto posebno za sebe. Oni koji vole udobnost uživat će u finskoj sauni, a oni koji vole nešto malo uzbudljivije mogu se posvetiti skijanju ili sankanju. Možete provesti sate istražujući šarmantne ulice Helsinkija ili posjetiti prekrasni Porvoo. A oni koji vjeruju u čaroliju svakako bi trebali posjetiti selo gdje živi Djed Božoćnjak.

  Svijet ogromnih suprotnosti

  Spavajte u staklenom igluu. Finska je zemlja oštrih suprotnosti. U ljetnim mjesecima sunce uopće ne zalazi u najsjevernijim dijelovima zemlje - otud i nadimak "Zemlja ponoćnog sunca". Zimi se događa upravo suprotno: sunce nestaje mjesecima. Ovo vrijeme se naziva "kaamos". Međutim, tijekom kaamosa nije posve mračno. Kristalno svjetlucavi snijeg, mjesec i zvijezde, i ako imate sreće, polarno svjetlo, stvaraju čarobno okruženje. Možda je najbolji način da doživite ove dva ekstrema je taj da prespavate u staklenom igluu ili kućici, okruženoj prirodom.

  Kultura

  Upravo kultura čini neko mjesto jedinstvenim. Navike koje su drugačije nego u ostatku svijeta dio su neodoljivog šarma, koji je baš u Finskoj naglašen. Finci imaju vrlo snažan osjećaj nacionalnog identiteta. To je ukorijenjeno u povijesti zemlje - osobito u njezinim časnim ratnim dostignućima i značajnim sportskim zaslugama - i vrlo su ponosni na svoju visokotehnološku stručnost. Kao realisti, Finci ne očekuju od stranaca da znaju mnogo o njihovoj zemlji i njezinim istaknutim ljudima, prošlosti ili sadašnjosti, pa će biti zadovoljni ako su vam poznate barem neke od prekretnica finske povijesti ili njihovi vrhunski sportaši. Obradovati ćete ih i ako budete znali ponešto o postignućima finskih reli vozača i zvijezda Formule 1, ili o nogometašima Jari Litmanenu i Sami Hyypiäu. Kulturno orijentirani Finci uzimat će zdravo za gotovo da ste ne samo upoznati sa Sibeliusom, već i sa suvremenim skladateljima Kaijom Saariaho i Magnusom Lindbergom te orkestralnim dirigentima Esa-Pekka Salonen, Jukka-Pekka Saraste, Sakari Oramo i Osmo Vänskä. Ponosni su i na svoju Nokiu, a i na Linusa Torvaldsa, izumitelja Linuxa.

  Hrana

  Finci su strastveni prema svojoj kuhinji i znaju kako je proslaviti. Također su duboko odani svojim kulinarskim korijenima. Iako u Finskoj ovih dana možete kupiti sve ono što vam srce poželi, odaberite domaću kuhinju kad ste već tu i nećete požaliti! Finska je bogata tržnicama sa sezonskim proizvodima i domaćim delicijama. Festivali obilježavaju dolazak omiljenih namirnica tijekom cijele godine. Finci svoja peciva nazivaju čak po svojim pjesnicima! Nemojte otići iz Finske a da niste probali nešto od sljedećeg: Karjalanpiirakka, - pecivo koje potječe iz istočne pokrajine Karelia, koja je mitsko mjesto rođenja Kalevale, pjesnika iz 19.stoljeća koji je postao dio finskog nacionalnog identiteta. Kalakukko - nešto slično Karjalanpiirakki, ali se pravi sa ribom. Kod Finaca je omiljena hrana za ponijeti na put ili piknik, jer sadržava sve što zahtijeva cjelovit obrok. Grillimakkara - kobasice bez kojih Finci jednostavno ne mogu i koje ih prate gotovo cijeli život. Ruisleipä - raženi kruh od kislelog tijesta, koji je temelj finske kuhinje. Ima mnogo varijacija, ali najpopularniji je reikäleipa što znači kruh sa rupom. Plosnat je i težak, no Finci ga svojima u svijetu šalju i poštom, bez obzira na cijenu. Mustikkapiirakka - pita od borovnica koje rastu u tolikom izobilju da ne biste povjerovali! Silli ja uudet perunat - mladi krompiri sa haringom i umakom. Rapu - riječni rakovi, u biti švedski recept, ali uveliko usvojen u Finskoj. Sezona počinje od 21. Srpnja i traje do jeseni. Nisu jeftini, ali nećete požaliti. I naravno, meso soba, u svakom obliku!

  Posjetite lokalitete sa UNESCO-ve liste

  Finska ima sedam lokaliteta svjetske baštine UNESCO-a, od kojih su šest kulturna, a jedan prirodno dobro. Možda je najpoznatija tvrđava Suomenlinna u Helsinkiju. Suomenlinna je 1991. godine uvrštena na UNESCO-ov popis svjetske baštine kao jedinstveni spomenik vojne arhitekture. Sa sedam otoka, Suomenlinna je puna starih utvrda i tamnica. Štoviše, to je također naseljena četvrt grada Helsinkija i omiljeni bijeg za mnoge mještane. Suomenlinna je udaljena samo 15 minuta vožnje trajektom od središnjeg trga Kauppatori.

  Posjetite jedan od 40 nacionalnih parkova Finske

  U Finskoj postoji 40 nacionalnih parkova. Raspršeni su po arhipelagu, jezerima i šumama. Zimi možete skijati ili sanjkati se, a ljeti pješačiti. U Finskoj svi imaju pravo boraviti bilo gdje u prirodi sve dok ju poštuju i počiste iza sebe.

  Provozajte se saonicama upregnutim haskijima ili sobovima

  Ima li boljeg načina za iskusiti bijelu, hladnu divljinu od vožnje saonicama koje vuče čopor haskija ili su upregnute sobovima, umotani u toplo sobovo krzno? Ogromne visoravni Laponije i zajamčeni snijeg čine ju najboljim mjestom za vožnju saonicama. Izleti mogu trajati sve od 15 minuta pa do nekoliko dana. Vožnja sa sobovima obično je kraća i prikladnija za malu djecu. I jedno i drugo obično je dostupno od kraja listopada do kasnog proljeća, čak i ranog ljeta.

  Upoznajte pravog Djeda Božićnjaka

  U Finskoj je i to moguće. U najsjevernijim dijelovima zemlje, polarnu svjetlost možete vidjeti gotovo svake druge zimske noći. S druge strane, do svibnja dani toliko produlje da su padine ponekad još uvijek pokrivene snijegom kada sunce odluči ostati cijelu noć na nebu. Gotovo je teško zamisliti bolja mjesta za skijaško trčanje od Kilpisjärvija. Zamislite da skijate usred noći obasjani suncem, ili, usred najtamnijeg dana u godini, ali sa sjevernim svjetlima koja vam pokazuju put?

  Niste bili u Finskoj ako niste bili u sauni, a potom se okupali u jezeru!

  U Finskoj ima preko tri milijuna sauna i oko 188 000 jezera. Najveća razonoda Finaca je odlazak u saunu - svaki tjedan. Neki idu i svaki dan. Finski Lakeland je područje u kojem se nalazi većina jezera, i većina ljetnikovaca. A možda i najviše sauna. Zima ne spriječava Fince da skaču u jezera - naprotiv. Finci obožavaju plivanje u ledu. Jednostavno naprave rupu u ledu i uživaju u hladnoći. Ako u blizini nema jezera, uvijek možete izaći iz saune i uvaljati se u snijeg. Učinak je isti!

  Obilazak Finske rent a carom

  Finska je zadivljujuća zimi. Brzo se smrkava, ali kad se sve oko vas zabijeli od snijega, imate osjećaj da ste u bajci. Ne trebate se previše brinuti čak i ako niste navikli voziti po snježnim i skliskim cestama. Zimi će svi automobili za najam biti opremljeni zimskim gumama, obično onima s klinovima. Prema zakonu, zimske gume su obavezne od 1. prosinca do kraja veljače, ponekad i do kraja travnja, ovisno o vremenu. Evo nekoliko prijedloga kako najbolje iskoristiti vaš najam vozila u Finskoj.

  Helsinki

  Finska prijestolnica, Helsinki, nesumnjivo je početna točka svakog posjetitelja. Izgrađen 1812. godine po uzoru na ruski Sankt Peterburg (udaljen samo 300 km), lučki grad je vizija zlatne i bijele neoklasicističke arhitekture koja se širi s obala Baltičkog mora. U njegovom središtu nalaze se znamenitosti poput prekrasne luteranske katedrale ispored koje se nalazi skulptura ruskog cara Aleksandra II. koji je imao titulu Velikog vojvode Finske. Još je impresivnija mlada kreativna energija grada. Helsinki je postao glavni grad dizajna (to je ipak rodno mjesto Marimekkoa) - ovdje možete vidjeti desetke njegovih dizajnerskih ostvarenja, od Muzeja dizajna i Kiasme do avangardne arhitekture Kamppi kapele tišine i Finlandia dvorane, gdje možete uživati u mnogim koncertima. Posjetite hotel Klaus K, prvi dizajnerski hotel visoke klase s dekorom inspiriranim finskim folklorom. Iz Hrvatske za Helsinki postoje i direktni letovi koji znaju biti iznimno povoljni

  Savonlinna

  Zemlja tisuću jezera se jednom trećinom zaista i nalazi pod jezerima koje čini mirno prostranstvo zaljeva, rijeka i jezera s šumovitim otocima i liticama koje su nastale otapanjem ledenjaka iz posljednjeg ledenog doba. Vožnja kajakom fjordovima savršen je način da se doživi ljepota arhipelaga, ali za one koji bi radije bili nešto manje aktivni, izvrsna opcija je i vožnja ručno izrađenim parobrodom. U srcu regije je mali otočni grad Savonlinna, usred jezera Saimma. Ovdje ćete pronaći Olavinlinnu, dvorac Sv. Olafa, koji izgleda gotovo kao i kada je sagrađen 1475. godine. Dvorac je mjesto poznatog Festivala opere (koji se obično održava od srpnja do kolovoza). Nakon predstave, prošetajte tržnicom i probajte prženi "muikku", tradicionalno spremljenu lokalnu ribu.

  Turku

  Još jedan grad na južnoj obali Finske, srednjovjekovni Turku stoljećima je bio glavni grad zemlje i jedno je od najstarijih naselja. Finci se iz svih krajeva zemlje okupljaju u gradu u ljetnim mjesecima zahvaljujući festivalu glazbe i kazališta. Najznačajnije znamenitosti uključuju dvorac Turku iz 13. stoljeća, na obalama rijeke Aure i okrug Luostarinmäki, čije su kamene ulice i drvene kuće stare stotinama godina. Posjetite muzej rukotvorina Luostarinmäki gdje možete vidjeti obrtnike kako ručno izrađuju sve od lončarstva, obuće ili konjske opreme koristeći samo tradicionalne metode.

  Porvoo

  Dok samo dijelovi Turkua datiraju iz srednjeg vijeka, cijeli grad Porvoo, istočno od Helsinkija, star je najmanje 600 godina. Niz neravnih drvenih kuća obojanih crvenom i narančastom bojom uz rijeku Porvoo najprepoznatljivija je znamenitost ovog grada, kao i kamene ulice koje vode do središnjeg trga u starom Porvou, s tržnicom i polu-drvenom katedralom Porvoo izgrađenom u 11. stoljeću.

  Koliko moram imati godina za najam vozila u Finskoj?

  Da biste unajmili vozilo u Finskoj, morate imati najmanje 20 godina (starosna granica može varirati prema kategoriji vozila), a vozačka dozvola mora biti stara najmanje godinu dana. Stranke mlađe od 25 godina obično plaćaju naknadu za mlade vozače.

  Moram li platiti cestarinu za vožnju unajmljenim vozilom u Finskoj?

  Većina cesta u Finskoj je u dobrom stanju i cestarina se ne naplaćuje nigdje u zemlji, i posebno ćete uživati u svom rent a caru u Finskoj, jer gužve kakve poznajemo drugdje, ovdje ne postoje. Postoji oko 920 kilometara autocesta. Uz neke manje iznimke, to su dvostruke staze s 2 + 2 trake. Postoji šest autocesta koje se radijalno pružaju od Helsinkija ukupne duljine 700 kilometara. Ostale autoceste su kratke dionice u blizini najvećih gradova. Smatra se da je dionica ceste 29 najsjevernija autocesta na svijetu.

  Mala doza povijesti

  Prvi ljudi su u Finsku stigli oko 7.000 godina prije Krista nakon kraja posljednjeg ledenog doba. Nakon niza pohoda, sredinom 13. stoljeća (1249.) Šveđani su pokorili i pokrstili Fince. Švedski jezik je postao dominantan među finksim plemstvom, u administraciji i obrazovanju, dok se finski zadržao među seljaštvom, svećenstvom i lokalnim pokrajinskim sudovima. Finska je uskoro izjednačena s drugim švedskim pokrajinama, točnije, švedski kralj Haakon VI. je u XIV stoljeću finskom plemstvu dao pravo na sudjelovanju u izborima za kralja. Finska je bila dio Švedske sve do 1809. godine, zatim autonomnog velikog vojvodstva unutar ruskog carstva. Neovisna je od 6. prosinca 1917. Politički sustav je parlamentarna republika.

  Finska je napadnuta od strane Sovjetskog Saveza 1939. i ponovo je ratovala s njim 1941-44. no uspjela je ostati neovisna. Međutim, Finska je izgubila većinu finskog Carelia, uključujući i drugi po veličini finski grad Viipuri. Nakon rata Finska je bila prisiljena na neku vrstu vojnog sporazuma sa Sovjetskim Savezom, a u zapadnim zemljama Finska se često smatrala gotovo satelitom Sovjetskog Saveza. Međutim, Finska je očuvala svoj ekonomski i politički sustav. Kulturno je Finska oduvijek bila dio zapadne civilizacije i jedne od nordijskih zemalja (zajedno sa Švedskom, Norveškom, Danskom i Islandom), ali je imala i ima posebne značajke zbog odvojenosti finskog jezika i geopolitičkog položaja kao susjeda Rusije, između ostalog. Finska se pridružila Europskoj uniji 1. siječnja 1995. i dio je Ekonomske i monetarne unije.

  Koja je nacionalna valuta u Finskoj?

  Euro je uveden 2002. godine. Valja naglasiti da se kovanice od 1 i 2 centa, koje vrijede u drugim zemljama EU, ne koriste u Finskoj. Bankomati se nalaze na ključnim mjestima u većini gradovima, i ne biste trebali imati nikakvih problema pri korištenju kreditnih kartica.

  U kojoj je vremenskoj zoni Finska?

  Finska se nalazi u istočnoeuropskoj vremenskoj zoni (EET), što znači da je dva sata ispred nulte vremenske zone (GMT +2); Zagreb ima razliku od -1 sat u odnosu na Helsinki.

  Koje su najčešće fraze u Finskoj?

  Dva su službena jezika: finski (spada u ugro-finsku skupinu), materinji jezik govori 91,6% pučanstva i švedski, prvi jezik 5,5% pučanstva. Manjina u Laponiji govori jedan od tri jezika Sámi, dok se karelski dijalekti još uvijek govore u istočnom dijelu zemlje. Engleski se podučava kao prvi strani jezik Iako finski nije lagan jezik, evo nekoliko fraza koje bi vam mogle biti korisne prilikom posjeta ovoj divnoj zemlji:

  Neformalni pozdrav - Hei

  Dobar dan - Hyvää päivää!

  Gdje je toalet? - Missä on vessa?

  Hvala - Kiitos

  Kako ću doći do __? - Miten pääsen ___?

  Prihvaćate li kreditne kartice? - Voinko maksaa luottokortilla

  Benzinska stanica - Huoltoasema

  Bolnica - Sairaala

  Trajekt - Lautta

  Radovi na cesti - Tie rakenteilla

  Struja - Da li mi je potreban adapter za struju u Finskoj?

  Nećete morati brinuti o putnim adapterima za struju jer je ona istog napona kao i kod nas, a i utičnice i utikači su isti.

  Da li mi je potrebna viza za putovanje u Finsku?

  Za putovanje u Finsku nije potrebna viza. Od 01. Srpnja 2013. državljani Hrvatske mogu ulaziti u Finsku i sa osobnom iskaznicom.

  Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Finskoj
  Adresa: Kruunuvuorenkatu 5, 00160 Helsinki
  Uredovno vrijeme za stranke: ponedjeljak - petak 08:30- 16:30
  Tel.+00358 9 685 0170, 685 01770; Fax: 00358 9 622 2221
  e-mail: croemb.helsinki@mvep.hr

  Korisne poveznice

  Finska turizam