Auto Europe

 • CROATIA
 • KONTAKTIRAJTE NAŠE AGENTE ZA REZERVACIJE

  NAJAM VOZILA U GRČKOJ

  Najam vozila diljem svijeta
  Alamo Rental Car
  Avis Car Rental
  Budget Rental Car
  Dollar Car Rental
  Europcar
  Hertz
  National Car Rental
  Sixt Rent a Car
  Najam vozila diljem svijeta
  Zašto rezervirati kod nas?
  • Usporedite cijene svih rent a car tvrtki
  • Besplatno otkazivanje rezervacije do 48 sati prije preuzimanja vozila
  • Bez naknade za korištenje kreditne kartice
  • Podrška korisničkog centra 7 dana u tjednu
  • 24 000 lokacija širom svijeta

  Rent a car u Grčkoj po najnižim cijenama

  Grčka se nalazi na jugoistoku Europe i često se naziva kolijevkom zapadne civilizacije. Iz svake stope zemlje, gdje god pošli, vrca povijest, bili to otoci od Krfa do Krete, ili kopneni gradovi i arheološka nalazišta. Atena je glavni grad Grčke i poznata je kao rodno mjesto demokracije i drevne filozofije. Uplatite rent a car u Grčkoj kako biste izvukli maksimum od svog godišnjeg odmora i bili potpuno neovisni kada poželite krenuti u obilazak plaža, romantičnih sela i prirodnih ljepota.

  Auto Europe, kao jedna od vodećih rent a car posrednika na tržištu, pobrinut će se za povoljan automobil u Grčkoj baš po Vašoj mjeri te Vam omogućit slobodno kretanje po cijeloj zemlji. Istražite sa nama obale, uvale, skrivene plaže te mala planinska sela idealna za odmor!

  Koja su najvažnija prometna pravila u Grčkoj?

  Vožnja u stranoj zemlji često može biti stresna, pa smo Vam pripremili nekoliko uputa i savjeta kada je u pitanju vožnja kroz Grčku.

  • Automobili u Grčkoj voze desnom stranom ceste a a obilaze lijevom.
  • Upotreba sigurnosnog pojasa je obvezna kako za vozača, tako i za sve putnike.
  • Djeca do 3 godine moraju koristiti odgovarajuće sjedalo za bebe. Djeca od 3 do 11 godina, visine do 1,35m, moraju koristiti odgovarajuće dječje sjedalo.
  • Zakonska granica koncentracije alkohola u krvi u Grčkoj je 0,5 mg/ml za vozače koji posjeduju vozačku dozvolu dulje od dvije godine, a 0,2 mg / ml za vozače koji imaju dozvolu manje od dvije godine.
  • Nepotrebna uporaba sirene može rezultirati novčanom kaznom.
  • Policajci ne naplaćuju novčane kazne na licu mjesta. Umjesto toga, vozači imaju do 10 dana da plati novčane kazne u lokalnoj policijskoj postaji.
  • Kao opće pravilo, unajmljeni automobili ne mogu se prevoziti na trajektima. Ako želite putovati između otoka ili prelaziti granicu, unaprijed se obratite tvrtki Auto Europe kako bismo vas posavjetovali sa kojim rent a car tvrtkama je to moguće. U nekim slučajevima su moguće dodatne naknade.
  • Benzinske postaje obično su otvorene do 19h sati tijekom tjedna, a zatvorene cijeli dan nedjeljom. Prema zakonu, u svakom području bit će otvorena makar jedna benzinska postaja noću i nedjeljom.

  Što posjetiti u Grčkoj?

  U ovoj interesantnoj zemlji ima toliko toga za vidjeti i probati, pa je najam vozila u Grčkoj odličan izbor, a dolje su navedena samo neka od najpopularnijih mjesta. Sve ove atrakcije su lako dostupne, od zanimljivih i lijepih povijesnih građevina, sve do prekrasnih plaža diljem zemlje.

  Akropola
  Ovo je jedno od najpoznatijih mjesta u Grčkoj. Može se vidjeti iz svih dijelova Atene, osobito noću kada se upale svjetla, a lokalna legenda kaže da nijedna zgrada u glavnom gradu ne smije biti viša od Akropole, koja na grčkom znači „najviše, vrh“. Danas je Akropola pod zaštitom UNESCO-a, a u davnim vremenima bila je centar političkih i umjetničkih aktivnosti. Nakon pobjede nad Persijom u 5. stoljeću stare ere, na ovom brdu izgrađen je hram božici Ateni, zaštitnici grada, po imenu Partenon. Poznat kao simbol antičke Grčke i društvene demokracije, ovaj hram spada u najveće spomenike kulture u svijetu.

  Solun
  Solun ili Thessaloniki je grčki lučki grad u zaljevu Egejskog mora. Glavne turističke atrakcije u Solunu su Bijela kula, Aristotelov trg, Rotunda, i pravoslavna crkva Hagia Sophia.

  Delphi
  Delphi je antički grad smješten na vrhu planine Parnass. Turisti hrle u Delphi zbog povijesnih atrakcija kao što su Hram Apolona, atenske riznice i Kastalije, svetog izvora koji je igrao ključnu ulogu u proročanstvima poznate sveštenice Pitije.

  Manastiri Meteora
  Ovo je neobična i atraktivna skupina samostana koji se nalaze na vrhu stijena. Ujedno su to i najveći izgrađeni kompleksi pravoslavnih samostana. Za nastanka samostana nisu postojali drumski putevi do njih nego samo korpe ili dugačke lotre po kojima su se monasi uspinjali, a zatim sklanjali kako bi otklonili mogućnost neželjene posjete.

  Obilazak Grčke rent a carom

  Grčka je poznata po velikom broju prekrasnih otoka, a najbolji način za razgledati je, svakako, uz rent a car u Grčkoj. Na ovaj način ćete moći nesmetano putovati kad god Vi to želite i bit ćete sami gospodar svog slobodnog vremena. S obzirom na zaista raznoliku ponudu, odabrali smo par destinacija za svačiji ukus:

  Santorini
  Santorini je izuzetno popularna destinacija a posjeti ga otprilike milijun i pol turista godišnje. Nikakvo čudo jer su njegove strme litice i bijele kućice plavih krovova poznate u cijelom svijetu.

  Mykonos
  Mjesto glamura, Mykonos je obično krcat poznatima iz svijeta filma, glazbe i jet-seta. Ono što posjetioce najviše privlači na Mykonosu je njegov sjaj i luksuz, kao i party atmosfera i noćni život.

  Lefkada
  Otok Lefkas koji dobija na popularnosti ne bi trebalo zaobići, prije svega radi neobično plave boje koja dominira duž zapadne strane obale. Ovaj dio pripada Jonskom moru i zaista oduzima dah. Da biste posjetili čuvene plaže Porto Katsiki, Egremni i Milos, bit će Vam neophodan automobil. Najlakše dostupna plaža je Kathisma i ona, kao i ostale navedene, ima nestvarno plavu karipsku boju mora.

  Kreta
  Mnoštvo znamenitosti, prirodnih ljepota i fantastičnih plaža čini Kretu jednom od nezaobilaznih destinacija u Grčkoj. I ovdje je poželjno imati automobil kako ne biste ovisili o ponekad nepouzdanim sredstvima javnog prijevoza. Popularna mjesta za vidjeti su glavni grad Heraklion, luka Chania, plaža Vai, klisura Samaria (jedna od najduljih u Europi), te zaseoci na brdu sa kojih puca pogled na more. Kreta je rodno mjesto kulture brončanog doba – Minojske civilizacije a u Knossosu još uvijek možete vidjeti njene spomenike.

  Koliko moram imati godina za najam vozila u Grčkoj?

  Da biste mogli rezervirati najam vozila u Grčkoj, morate biti najmanje 21 godinu a vozačku dozvolu morate imati minimum godinu dana. Ovo pravilo može varirati od tvrtke do tvrtke u ovisnosti o kategoriji vozila. Nekada vozači ispod 25 godina starosti moraju platiti naknadu za mlade vozače pri preuzimanju auta.

  Moram li platiti cestarinu za vožnju unajmljenim vozilom u Grčkoj?

  Nacionalne ceste u Grčkoj, poznate kao Ethniki Odos su ceste s naplatom cestarine (jedina iznimka je Nacionalna cesta na Kreti koja nema cestarine). Vozači plaćaju na osnovu pređene razdaljine na naplatnoj kućici pri izlasku sa autoceste. Na glavnoj cesti koja ide od međunarodne zračne luke u Ateni do centra grada se također plaća cestarina. Cestarine nisu vrlo skupe i, općenito govoreći, nije vrijedno tražiti druge alternativne rute kako biste izbjegli trošak. Cestarine se plaćaju isključivo gotovinom, tako da je dobro uvijek imati manji iznos uz sebe.

  Mala doza povijesti

  Zemlja nekada poznata kao Hellas ili Helenska Republika nalazi se na Mediteranu i dijeli granice s Albanijom, Bivšom SFRJ republikom Makedonijom, Bugarskom i Turskom. Povijest Grčke datira iz 8. stoljeća prije Krista. Prapovijesna Grčka je bila naseljena, što pokazuju iskopine u Tesaliji i na Kreti. Prethodnica širom poznatoj kulturi antičke Grčke je Egejska kultura koja je svoj procvat doživjela u Minojskoj, Mikenskoj i civilizaciji Kiklada u 2. mileniju prije nove ere. Nakon pada ove kulture, nastaje prijelazno a potom i arhajsko doba, gdje antički Grci koloniziraju zemlje u Sredozemlju pa i one na istoku. Dovršava se stvaranje državica (polisa) u kojima se uspostavljaju razne vrste poretka – od oligarskog do demokratskog u Ateni. U ovom periodu dolazi i do utemeljivanja običajnog prava.

  U 4. i 5. stoljeću prije Krista nastaje zlatno razdoblje u kom, uprkos sukobima sa Persijom pa i onim unutrašnjim između polisa, antička Grčka dostiže svoj kulturo-socijalni vrhunac. Ubrzo zatim dolazi do hegemonije antičke Makedonije koja nameće prevlast polisima pod kraljem Filipom II. Filipov sin, poznati vojskovođa i vladar Aleksandar, nastavio je osvajati cijeli tada poznati svijet. Godine 168. prije Krista Rimljani će poraziti i okupirati tadašnju Makedoniju, te će ona postati rimska provincija. U srednjem vijeku Grčka je bila dio Bizantije, zatim Osmanskog carstva od 15. do 19. stoljeća. Nakon ustanaka u 19. stoljeću, Grčka je postala neovisna.

  Grčka je postala dio Rimskog carstva do 5. stoljeća, ali je nastavila širiti grčki jezik i kulturu diljem Mediterana. Aleksandar Veliki, koji se smatra jednim od najvećih vojnih genija svih vremena, imao je ogroman utjecaj na Rimsko carstvo. Rimsko carstvo postalo je tako veliko u 4. stoljeću nakon što je car Konstantin odlučio da Rimsko carstvo ima dvije polovice, istočnu polovicu, sada Istanbul i zapadnu polovicu koja nije trajala dugo zbog njemačkog napada u 5. stoljeću. Godine 1821. Grčka je proglasila neovisnost od Rimskog carstva. U to je vrijeme Grčka nastojala što više širiti svoj teritorij. Nakon Drugog svjetskog rata izbio je raznoliki rat između komunista i zapadnjačkih vladinih snaga, što je rezultiralo da su Grci skloniji zapadu. Monarhija je završila 1967. godine. Grčka je postala demokratska republika 1975. godine i 1981. godine pridružila se Europskoj uniji.

  Koja je nacionalna valuta u Grčkoj?

  Kako je Grčka već dugo članica Europske unije, glavna monetarna valuta od 2011. godine je Euro. Novac možete podići na većini bankomata u većim gradovima, dok neka sela možda nemaju bankomate, pa je dobro uvijek imati nešto rezervnog novca uz sebe.

  U kojoj je vremenskoj zoni Grčka?

  Atena ima razliku od +1 sati u odnos na Zagreb, Ljetno vrijeme: +1 sat UTC/GMT: +2. Pomak od nulte vremenske zone: +3. Tako kada se odlučite putovati u Grčku, imajte na umu da trebate podesiti sat.

  Koje su najčešće fraze u Grčkoj?

  Zvanični jezik u Grčkoj je grčki. Turistički djelatnici mahom govore engleski, a neki čak znaju pomalo i naš jezik, tako da sporazumijevanje ne bi trebalo predstavljati problem.

  Pripremili smo za Vas nekoliko korisnih fraza na grčkom:

  Neformalni pozdrav - Yassou

  Dobro jutro - Kalimera

  Dobar dan - Kalispera

  Dobra večer - Kalispera

  Da li govorite engleski? - Milas Anglika?

  Koliko košta? - Poso kani?

  Hvala - Efharisto

  Struja - Da li mi je potreban adapter za struju u Grčkoj?

  U Grčkoj se koristi struja jačine 230 V i frekvencije 50 H2. Tip utičnice je C i F. Strujni adapter Vam neće biti potreban.

  Da li mi je potrebna viza za putovanje u Grčku?

  Za putovanje u Grčku Vam nije potrebna viza. Možete stići automobilom, brodom ili avionom, pa čak i vlakom uz nekoliko presjedanja. Glavno i jedino veleposlanstvo nalazi se u Ateni.

  Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Grčkoj
  Adresa: Tzavela 4; Neo Psychico; 154 51 Athens, GREECE
  Uredovno vrijeme za stranke: ponedjeljak - petak 9-17h, za stranke 10-13h uz prethodnu najavu
  Tel.  00 30 210 67 77 033, 67 77 037, 67 77 049, 00 30 210 67 77 059
  e-mail: croath@mvep.hr

  Mogu li unajmiti kamper u Grčkoj?

  Ako želite potpunu slobodu, kako na cesti, tako i glede smještaja, preporučamo Vam najam kampera u Grčkoj. Zahvaljući našim poslovnim partnerima, možemo Vam ponuditi moderne i udobne kampere koje možete preuzeti u Ateni, Igoumenitsi i Solunu.

  Korisne poveznice

  Grčka - Turizam