Auto Europe

 • CROATIA
 • KONTAKTIRAJTE NAŠE AGENTE ZA REZERVACIJE

  NAJAM VOZILA U IRSKOJ

  Najam vozila diljem svijeta
  Alamo Rental Car
  Avis Car Rental
  Budget Rental Car
  Dollar Car Rental
  Europcar
  Hertz
  National Car Rental
  Sixt Rent a Car
  Najam vozila diljem svijeta
  Zašto rezervirati kod nas?
  • Usporedite cijene svih rent a car tvrtki
  • Besplatno otkazivanje rezervacije do 48 sati prije preuzimanja vozila
  • Bez naknade za korištenje kreditne kartice
  • Podrška korisničkog centra 7 dana u tjednu
  • 24 000 lokacija širom svijeta

  Rent a car u Irskoj po najnižim cijenama

  Auto Europe je lider u na rent a car tržištu sa više od 60 godina iskustva. S ponosom surađujemo sa visoko rangiranim rent a car tvrtkama u više od 24 000 pogodnih lokacija širom svijeta, a klijentima nudimo garanciju najnižih cijena najma automobila. Uz pomoć naše tražilice pretražite i usporedite ponude ne samo za najam vozila u Irskoj, nego u cijelom svijetu. Ukoliko kod neke druge tvrtke pronađete ponudu za najam po istim uvjetima a nižoj cijeni, javite nam se i mi ćemo spustiti našu cijenu jer vam garantiramo najbolje cijene na tržištu!

  Irska, poznata i kao Zeleni otok, je zemlja u kojoj se drevna tradicija susreće s modernim vremenom u uzbudljivom okruženju. Zemlja je sve popularnija ne samo za turiste, nego i za one koji su odlučili Irsku napraviti svojim novim domom. Putnici se obično za početak odlučuju posjetiti Dublin, Cork ili Killarney. No, osim ovih poznatih mjesta, postoji obilje povijesne baštine, drevnih priča o davno minulim vremenima, te mitova i legendi o više skrovitih dijelova Irske. Planirajte svoje putovanje unaprijed i provedite neko vrijeme istražujući irski krajolik poznat po dvorcima, močvarama i obalnim stijenama. Rent a car u Irskoj je najbolji način za organizirati put baš onako kako vi to želite!

  Koja su najvažnija prometna pravila u Irskoj?

  • U Irskoj, automobili voze s lijeve strane ceste, a obilaze sa desne strane.
  • Brzina na cestama u Irskoj strogo se kontrolira kamerama za nadgledanje cesta
  • Korištenje mobitela tijekom vožnje u Irskoj opasno je i nezakonito. Također je nezakonita uporaba hands-free setova. Uporaba bežičnih setova poput Bluetooth uređaja je u smislu zakonitosti vrlo dvosmislena i ne preporučamo je. Dozvoljeno je koristiti mobitel samo i isključivo za pozive u slučaju nužde odnosno nezgode ka policiji ili prvoj pomoći.
  • Zakonsko ograničenje koncentracije alkohola u krvi (BAC) u Irskoj smanjeno je kako bi ostalo u skladu s europskim propisima. Trenutačno iznosi 0,05 mg / ml ili 0,02 mg / ml u slučaju mladih vozača i onih profesionalnih. Preporučamo našim klijentima da piju odgovorno i u potpunosti izbjegavaju vožnju pod utjecajem alkohola.
  • Na ruralnim cestama Irske, benzinske crpke mogu biti daleko jedna od druge. Rijetko rade 24 sata i 7 dana u tjednu, stoga nemojte čekati da spremnik za gorivo bude gotovo prazan prije traženja benzinske postaje.
  • Ako je auto opremljen lancima za snijeg, maksimalna brzina je 50 km/h.
  • Upotreba sigurnosnih pojaseva obavezna je i za vozača i za putnike.

  Što posjetiti u Irskoj?

  Cork Jazz Festival

  Moderan festival jazz glazbe održava se jednom godišnje krajem listopada u Corku. Također poznat kao Guinness Cork Jazz, ovo je najpoznatiji i najveći jazz događaj u zemlji koji ima neke od najpoznatijih svjetskih jazz pjevača! Ovo je prava poslastica za ljubitelje glazbe!

  Parada Sv. Patrika

  Bez obzira na to gdje ste u Irskoj 17. ožujka, jedno je sigurno. Ne smijete propustiti Dan sv. Patricka! Uostalom, i zašto bi? Pripremite se za bučnu proslavu u znaku zelene boje koja je svuda oko vas i naručite barem jednu kriglu Guinnessa. Na Dan sv. Patricka proda se preko 13 milijuna krigli poznatog irskog piva!

  Temple Bar

  Ovo mjesto može samo nadmašiti vaša očekivanja jer Temple Bar nije (samo) bar, već jedan čitav živahni kvart uz rijeku i žila kucavica noćnog života u Dublinu. Mali butici i umjetničke galerije nižu se skupa sa pubovima duž kamenih uličica u pješačkoj zoni.

  Crni puding

  Cijenimo da će ovo biti prilično teško. Irsko nacionalno jelo odnosno verzija crnog pudinga zove se Disheen i može se naći gotovo posvuda. Disheen je specijalitet koji visoko kotira a sastoji se od mješavine krvi svinje, krave ili ovce, masnoće i soli. Ima želatinastu konsistenciju i kuha se u prethodno očišćenim crijevima navedenih životinja.

  Irski muzej viskija

  Ako ste mislili da ćemo nakon piva i crnog pudinga preći na nešto zdravije, u krivu ste. Sljedeće mjesto na našem popisu je Irish Whisky Museum. Vratite se s vremenom i saznajte sve što ste oduvijek željeli znati o irskom viskiju. Za malu dodatnu naknadu, ne samo da ćete saznati sve o podrijetlu irskog nacionalnog pića, nego ćete ga također imati priliku kušati!

  Advent u Killarneyu

  Zimska romantika u svom najboljem izdanju - ovo bi bio kratki opis Adventa u Killarneyu. Planirajte svoj posjet u prosincu i uživajte u blistavim božićnim svjetlima, vrućim napitcima i finom odmoru u Killarneyu.

  Klifovi Mohera

  Dramatične litice na zapadu irskog otoka strmo se podižu iz Atlantskog oceana i do 200 metara uvis i doprinose potpuno divljem izgledu okolne prirode koja ostavlja bez daha. Talasi Atlantika koji se razbijaju o stijene stvaraju bijelu pjenu i huk, što sve doprinosi posebnom doživljaju na ovom zaista unikatnom mjestu.

  Obilazak Irske rent a carom

  Obilazak zemlje sa našom povoljnom uslugom rent a car u Irskoj izvrstan je način za vidjeti i doživjeti što je više moguće. Kreirajte putovanje po vlastitom ukusu i u itinerar uključite prirodu, povijesna mjesta ili urbana naselja. Ako želite prijeći u susjednu Veliku Britaniju trajektom, morate unaprijed provjeriti sa rent a car tvrtkom da li je to dozvoljeno i morate li platiti određene naknade. Na otoku ima mnogo slikovitih ruta i za vas smo odabrali nekoliko:

  Otok Omey

  Snažno povezana sa irskom tradicijom i kulturom, regija Conemara je pravi čuvar irskog identiteta i dom fantastičnim selima i zaseocima. Posebno lijepi otok nastao usljed plime i oseke zanimljivo je odredište za jednodnevni izlet na obalu Conemara. Otok Omey može se posjetiti automobilom ili pješice prateći znakove na širokoj pješčanoj plaži. Međutim, budite posebno pažljivi i provjerite uvjete plime prije putovanja, jer voda za vrijeme plimnog vala može lako pokriti cijeli automobil. Granitni otok prekriven pijeskom izgleda čarobno. Iako je sasvim pusto, na otoku se još nalazi ruševina samostana Sv. Feichina i dom samo jednog stanovnika koji tu obitava cijele godine.

  Ring of Kerry

  Započnite svoj kružni put u Killarneyu i krenite prema Gap of Dunloe, poznatom planinskom prijevoju u okrugu Kerry, gdje vas čekaju spektakularni vidici. Vozit ćete pokraj šuma, kroz uske prolaze i duž prekrasnog krajolika. Nastavite voziti prema zapadu sve do Skellig Ring gdje se možete diviti prekrasnom pogledu na slikoviti otok Skellig Michael u Atlantiku. Nakon kratke stanke, krenite prema Kenmare i Kerryu.

  Slea Head Drive

  Jedna od najslikovitijih cesta Irske odvest će vas duž obale, kroz ribarska sela pored Clochána – suhozidnih kamenih koliba vrlo debelih zidova sa kupolastim krovom koje nalikuju košnicama. Neke od njih su sagrađene samostalno, dok su neke isklesane u stijenama. U stara vremena imale su i vjersku svrhu.

  Drevni Istok

  Posjet Irskoj ne bi bio potpun bez posjeta drevnom istoku Irske. Ova ruta je duboko natopljena u lokalne legende i cijelim putem priča priče iz starih vremena, mitove i avanture iz prošlosti. Isplanirajte put prema vlastitom ukusu uz jeftini najam vozila u Irskoj i otključajte drevne tajne koje i dan danas pomno čuva drevni irski istok.

  Koliko moram imati godina za najam vozila u Irskoj?

  U Irskoj, osoba stara 17 godina može voziti automobil. Međutim, kako bi ste unajmili automobil u Irskoj, morate imati barem 21 godinu. Nadalje, svatko mlađi od 23 godine najvjerojatnije će morati platiti dodatnu naknadu za mlade vozače. Maksimalna starosna dob za vožnju unajmljenog automobila u Irskoj iznosi 75 godina. Za više informacija o vožnji u Irskoj nazovite naše agente za rezervaciju na broj +49 89 412 097 83.

  Moram li platiti cestarinu za vožnju unajmljenim vozilom u Irskoj?

  U Irskoj trenutačno postoji 11 autocesta sa naplatom cestarine. Najpraktičniji način za platiti cestarinu je online uz pomoć naloga Toll Tag. Također možete izvršiti uplatu i na automatima Payzone Outlets. Ukoliko ne platite cestarinu a vozite autocestom, platit ćete kaznu. Jedina cesta gdje nema naplatnih rampi je M50 koja okružuje Dublin. Na njoj cestarinu morate platiti najkasnije do 20h jedan dan nakon vožnje ovom autocestom. U suprotnom ćete platiti kaznu. Ukoliko prođu dva tjedna od prolaska cestom a kazna nije plaćena, njen iznos će se povisiti. Nakon 56 dana bit će vam naplaćena još jedna dodatna kazna i moguće su i druge zakonske mjere. Platite cestarinu i izbjegnite kazne putem ove internetske stranice.

  Mala doza povijesti

  Procjenjuje se da su prvi naseljenici koji žive u Irskoj bili poljoprivrednici. Naseljavali su otok 4000. godine prije Krista, a njihov dolazak i oruđa za poljodjelstvo podudaraju se s novim kamenim dobom. Sljedeći doseljenici i osvajači bili su Kelti koji su stigli na otok iz Europe 300. godine prije Krista. Keltski ratnici donijeli su svoj jezik i običaje i nametnuli ga lokalnom stanovništvu. Keltski utjecaj još je uvijek prisutan i odražava se u irskim mitovima, legendama i jeziku.

  Sveti Patrik bio je jedan od prvih misionara koji su došli u Irsku u petom stoljeću. Autohtona poganska religija polagano je izbačena i kršćanstvo se utemeljilo kao glavna religija s novoosnovanim samostanima i školovanim ljudima koji su studirali latinski, grčki i teologiju. U tom periodu se također počela razvijati i cvjetati umjetnost rezbarenja, kaligrafije, kao i rad s metalima diljem zemlje.

  Nakon invazije Vikinga u 8. i 9. stoljeću, demografska slika Irske promijenila se kad su se Vikinzi postupno doselili na otok i pomiješali s lokalnim stanovništvom. Nedugo nakon što su Vikinzi osnovali Dublin 988. godine, njihov je utjecaj bio izuzetno smanjen nakon što su doživjeli poraz od Velikog kralja Irske. Sljedeće era koja stupa na scenu irske povijesti je era Normana u 12. stoljeću, vrlo važna zbog njihovih građevinskih sposobnosti i dalje vidljivih u ostatcima kamenih dvoraca, utvrda i crkava u romaničkom ili kasnijem gotičkom stilu. Doba Normana poznato je i po napretku trgovine i poljoprivrede u Irskoj.

  Sljedeće razdoblje u irskoj povijesti označava početak nadolazećeg vjerskog i političkog sukoba koji je trajao stoljećima. Nakon što je Henry VIII proglašen kraljem Irske, otok je doživio veliki priliv naseljenika iz Engleske i Škotske. Plantažiranje Irske značilo je da će škotski i engleski kolonisti kao i engleska kruna dobiti zaplijenjenu zemlju koja je ranije pripadala raznim galskim klanovima. Uslijedilo je nasilje u 17. stoljeću i tzv. kazneni zakoni. koji su katolicima uskraćivali gospodarska i politička prava. Katolici nisu smjeli posjedovati zemlju iznad određene vrijednosti, raditi u određenim zanimanjima ili pohađati neke od većih obrazovnih institucija. To je bio početak turbulentnih događaja između katolika i protestanata u Irskoj koji su se nastavili do kraja prošlog stoljeća.

  Koja je nacionalna valuta u Irskoj?

  Irska je članica Europske unije i širom zemlje koristi se euro kao jedina zvanična nacionalna valuta. U hotelima, na benzinskim crpkama, u supermarketima, trgovinama, ljekarnama i restoranima uglavnom se može platiti karticama Visa i Mastercard. U bankama postoje mjenjačnice i one obično rade od 10h do 16h.

  U kojoj je vremenskoj zoni Irska?

  Irska i Hrvatska se nalaze u dvije vremenske zone. U Irskoj je uvijek sat vremena ranije nego kod nas.

  Koje su najčešće fraze u Irskoj?

  Irski jezik spada u grupu indoeuropskih jezika i galskog je podrijetla. Trenutačno ga svakodnevno koristi oko 70 tisuća govornika. Irski jezik predstavlja nacionalni jezik Republike Irske.

  Dobrodošli - Fáilte

  Dobar dan - Dia dhuit

  Zovem se - Is mise

  Da li govorite engleski? - An bhfuil Béarla agat?

  Struja - Da li mi je potreban adapter za struju u Irskoj?

  Struja i utičnice se razlikuju u Irskoj u odnosu na one u Hrvatskoj, tako da će vam odmah biti potreban adapter za struju. Ako planirate samo puniti mobitel, bit će vam dovoljan takozvani „shaver“ adapter koji košta par eura u svakom supermarketu. Za druge stvari, na primjer, za lap top, ipak kupite malo jači adapter u nekom dućanu sa elektronskim uređajima.

  Da li mi je potrebna viza za putovanje u Irsku?

  Za putovanje u Irsku nije potrebna viza, a od 1. srpnja 2013. državljani Hrvatske mogu ulaziti u Irsku i s osobnom iskaznicom

  Puno državljana Hrvatske trenutačno živi u Irskoj. Konzularni odjel za stranke u okviru hrvatskog Veleposlanstva u Dublinu radi od ponedjeljka do petka između 10:00 i 13:00. U slučaju velike nužde odnosno neodgodivog žurnog putovanja, elementarnih nepogoda i nezgoda, postoji dežurni telefon +353 83 462 6326 na koji se možete obratiti u iznimno hitnim situacijama.

  Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Irskoj
  Adresa: 3rd Floor Adelaide Chambers, Peter Street, Dublin 8, D08 EE6R
  Uredovno vrijeme za stranke: : ponedjeljak – petak 10 - 13h (osim u vrijeme blagdana u Irskoj i Hrvatskoj)
  Tel.+353 1 4767 181; Fax: +353 1 4767 183
  e-mail: croemb.dublin@mvep.hr

  Mogu li unajmiti kamper u Irskoj?

  Prekrasni zeleni otok čeka da ga otkrijete u njegovom punom sjaju! Osim automobila za najam, Auto Europe vam također stavlja na raspolaganje moderne i udobne kampere. Preuzmite kamper u Dublinu i obiđite zemlju od jedne do druge obale! Obavezno posjetite Limerick, Sligo i Klifove Mohera.

  Korisne poveznice

  Irska turizam