Auto Europe

 • CROATIA
 • KONTAKTIRAJTE NAŠE AGENTE ZA REZERVACIJE

  NAJAM VOZILA NA ISLANDU

  Najam vozila diljem svijeta
  Alamo Rental Car
  Avis Car Rental
  Budget Rental Car
  Dollar Car Rental
  Europcar
  Hertz
  National Car Rental
  Sixt Rent a Car
  Najam vozila diljem svijeta

  Rent a car na Islandu po najnižim cijenama

  Dobro došli na Island, zemlju gejzira i arktičke prirode, u kojoj polarni dan traje nekoliko mjeseci prije nego tama upuzi na nekoliko dugih tjedana. Istražite zemlju koja je proizvela fenomenalnu glazbu Sigur Rósa i futurističke zvuke Björk. Inspirirajte se!

  Island je mala zemlja koju je lako istražiti automobilom. Zapravo, kako željezničkog prometa na otoku nema, najam vozila na Islandu siguran je način da cjelokupno blago ove zemlje uvrstitie u svoje planove putovanje. Kao najsjeverniji glavni grad na svijetu, Reykjavik nudi putnicima osjećaj ljepote ekscentričnog arktičkog stila života. Nakon što otkrijete urbanu scenu Reykjavika, ne propustite istražiti dramatičnu divljinu Islanda. Odvezite se do Keflavika i odajte počast islandskim vikinškim korijenima u muzeju Viking World, prije nego što krenete u spektakularno planinarenje oko ledenjaka ili se zaustavite uz obalu radi posmatranja kitova.

  Ako tražite vrhunsku tvrtku za rent a car na Islandu, onda je Auto Europe siguran izbor. Već 60 godina nudimo najbolje cijene i odličnu uslugu našim kupcima. Sa ponudom stotina vozila među kojima možete izabrati od luksuznih sportskih auta do SUV terenaca, osigurat ćemo vam najam vozila koje se savršeno uklapa u vaše planove odmora, a da pri tome ne opterite vaše financije previše. Rezervirajte na našoj stranici ili nas jednostavno nazovite i naši suradnici za rezervacije će vam pomoći oko svega potrebnog za najam vozila na Islandu.

  Koja su najvažnija prometna pravila na Islandu?

  Najam vozila na Islandu je najbolja opcija za putnike koji žele u potpunosti doživjeti dramatičnu ljepotu ove veličanstvene zemlje. Kako nema željezničkog prometa na Islandu, postoji dobro održavana cesta „Ring Road” kojom se u duljini od oko 1330km možete voziti uglavnom duž obala otoka. Ipak, imajte na umu da Ring Road nije reprezentativna za stanje na cestama na Islandu, jer nisu na svima uvijeti vožnje isti. Dapače, samo jedna trećina cesta je asfaltirana. Također, budite posebno pažljivi tijekom vožnje jer ceste znaju biti sužene sa strmim i nezaštićenim padovima. Ključno je da se pridržavate ograničenja brzine i izbjegnete skretanje sa ceste dok vozite. U nastavku ćete pronaći pravila i prijedloge za vožnju po Islandu.

  • Vozite desnom stranom
  • Osim ako nije drugačije određeno prometnim znakom uvijek se primjenjuje pravilo prvenstva prolaska vozila sa desne strane
  • Tijekom vožnje svjetla moraju biti upaljena
  • Vezanje sigurnosnim pojasevima je obavezno za putnike na prednjim i na stražnjim sjedalima, dok djeca do 6 godina moraju biti osigurana u, za njihov uzrast odgovarajućoj opremi
  • Djeca mlađa od 12 godina ne smiju se voziti na prednjam sjedalu vozila opremljenog zračnim jastukom
  • Korištenje mobitela tijekom vožnje je strogo zabranjeno, osim ako se ne koristi „handsfree” set
  • Vozači tijekom vožnje moraju imati u autu važeću vozačku dozvolu te dokumete u vezi sa osiguranjem i najmom vozila
  • Kako bi se zaštitila krhka subarktička vegetacija strogo je zabranjena vožnja izvan cesta osim po nekim plažama
  • Većina mostova je jednotračna sa prvenstvom prolaska vozila koje je prvo krenulo
  • Ponesite dobre sunčane naočale na odmor, jer subarktičko sunce je nisko na nebu i izaziva moguć odsjaj koji ometa vozača
  • Na Islandu se ne smije voziti sa sadržajem alkohola u krvi 0,02% ili više, što je poslijedica konzumiranja manje od jedne čaše pića. Policija ima vrlo nisku toleranciju za vožnju u pijanom stanju, pa ako idete na piće ne vozite.
  • Benzinske postaje na Islandu uglavnom su otvorene od 07:30 do 20:00 sati, a neke u većim gradovima otvorene su i do 23:00 sata. Većina ih je automatizirana i prihvaća standardne kreditne kartice sa čipom i pin brojem. Možete također kupiti i unaprijed platiti specijalne kartice za benzin

  Što posjetiti na Islandu?

  Povijesne znamenitosti

  Svoju avanturu na Islandu započnite posjetom muzeju Viking World, što je odličan uvod u povijest zemlje. Muzej se nalazi na putu od Međunardne zračne luke Keflavik do Reykjavika. Osim vikinških brodova, u zbirci su mnoge inspirirajuće stvari za vidjeti, uključujučii modernu muzjsku zgradu – savršen spoj starog i novog, metaforu damašnjeg Islanda. Uronite duboku u kulturno naslijeđe zemlje i nastavite svoje putovanje u prošlost posjetom Nacionalnom muzeju Islanda u Reykjaviku, radi izvanrednog razgledanja povijesti, kulture i geološke veličanstvenosti ove zemlje.

  Ponoćno sunce i Aurora Borealis

  Sa 22 sata dnevne svijetlosti ljeti, i gotovo beskrajnom noći zimi, Island je fantastično mjesto za svjedočiti ovim prirodnim fenomenima. Dok su proljeće i ljeto najbolja godišnja doba za obilazak Islanda, jesen i zima daju više vremena za promatranje Aurore Borealis. Jeste li ju ikada vidjeli? To je prizor za pamćenje.

  Promatranje kitova

  Islandska obale daju izvrsnu mogućnost za uočavanje različitih vrsta kitova, uključujući plave, grbave i ubojice. Da li ste znali da je kit-ubojica koji je glumio u Warner Brosovom filmu „Free Willy” ulovljen na Islandu? Keiko, kako je pravo ime ovog filmskog lika Willyja, vratio se u domovinu iz SAD-a kako bi bio obučem da živi slobodno u oceanu s drugim kitovima ubojicama. Najbolja mjesta za promatranje kitova u njihovom prirodnom staništu su Akureyri, Hauganes i Húsavík. Izleti iz ovih luka broje njaveći broj razgledanja. Ostale luke su Reykjavik i Ólafsvík.

  Obilazak Islanda rent a carom

  Cijeli Island je okružen ranije spomenutom Ring Road cestom, koja se zove cesta broj 1. Duljina cijele rute je oko 1330km, i može se proći za 15-16 sati vožnje. Međutim za kružnu turu Islandom u automobilu, s obzirom na atrakcije locirane uz Ring Road, planirajte dodatno vrijeme za najam vozila na Islandu sa Auto Europe, i to najmanje nekoliko dana, jer će vam biti potrebno kako biste stigli da razgledate i uživate u putovanju. Putovanje zimi može zahtjevati vozilo sa pogonom na sva četiri kotača ili, ponekad čak i vodiča. Vožnja ljeti je sigurnija i, budući da dnevno svjetlo traje dulje, možete vidjeti više tijekom dana. Ring road će vas odvesti do znamenitosti zemlje- Seljalandsfoss, vodopada na južnoj obali. Zbog ljepote koja oduzima dah to je jedno od najfotografiranijih mjesta u zemlji. Sa Ring Rodea možete otići na izlet u idilučna sela, istražiti veličanstvene fjordove i okupati se u vrućim izvorima. Ring Road nudi fantastičan krajolik svuda naokolo, nema drveća pa se pogled proteže sve do horizonta. Ruta vas vodi kroz različite krajolike, prolazeći planine, vodopade, gejzire, jezera i farme sa ovcama, sobovima i konjima koji pasu na beskrajnim pašnjacima

  Koliko moram imati godina za najam vozila na Islandu?

  Za rent a car na Islandu ne samo posredstvom Auto Europe, vozač mora imati najmanje 20 godina i mora najmanje jednu godinu posjedovati vozačku dozvolu u svojoj zemlji prebivališta. Prilikom najma vozila, vozačima mlađima od 25 godina može se naplatiti dodatna naknada zbog nedovoljnog iskustvo u vožnji.

  Moram li platiti cestarinu za vožnju unajmljenim vozilom na Islandu?

  Iako na Islandu nema naplate cestarine, za pristup tunelu Hvalfjord bit će vam naplaćeno otprilike 1000 ISK.

  Mala doza povijesti

  Pisani spisi spominju irske redovnike kao prve doseljenike koji su na otok došli oko 8. stoljeća. Oni su otišli malo prije nego što je počelo naseljavanja Normana. Postupno, između 870. i 930. g. Normani su kolonizirali otok. Kršćanstvo je uvedeno 1000. g. Katoličku crkvu je u luteranističku reformirao danski kralj 1550.g. Sljedećih godina je danska kruna preuzela kontrolu nad otokom. Island je proglasio neovisnost 1918. g. Na početku Drugog svjetskog rata Island je ostao neutralan, međutim 1940. Britanske trupe su poslane na otok, da bi ih kasnije zamjenila američka vojska. Danas je Island neovisna država, članica NATO-a i EU.

  Koja je nacionalna valuta u Islandu?

  Islandska nacionalna valuta je kruna (IKR), međutim Island je podnio zahtjev za pridruživanje Euro zoni, što može rezultirati promjenom u Euro. Bankomati su dostupni na cijelom Islandu u svakom gradu, kao i na većim benzinskim postajam i trgovinama. Kartično plaćanje je rado prihvaćeno jer Islanđani rabe kreditne i debitne kartice za gotovo sve kupnje, a glavne kartice kao što su Visa, MasterCard i Maestro prihvaćaju se u trgovinama, restoranima i hotelima diljem zemlje.

  U kojoj je vremenskoj zoni Island?

  Island se nalazi u zapadnoeuropskoj vremenskoj zoni (GMT 0) poput Velike Britanije, ali na Islandu nema pomjeranja sata zbog ljetnog, odnosno zimskog računanja vremena. Tijekom ljetnog računanja vremena, od kraja ožujka do kraja listopada, na Islandu će biti -2 sata u odnosu na vrijeme u Hrvatskoj, dok će u periodu zimskog računanja vremena ta razlika biti -1 sat u odnosu na vrijeme u Hrvatskoj. Kod pravljenja rezervacije za najam vozila na Islandu sa Auto Europe vrijeme preuzimanja i vraćanja vozila koje izaberete je lokalno islandsko vrijeme.

  Koje su najčešće fraze na Islandu?

  Islandski je službeni jezik Islanda ali se u pravilu govori i engleski i njemački. U nastavku je nekoliko savjeta za izgovor, kao i neke fraze koje bi mogle bit korisne tijekom putovanja:

  • a se izgovara kao a
  • e se izgovara kao e
  • i, y i, y se izgovara kao i
  • u se izgovara kao ue
  • ö se izgovara kao oe
  • æ se izgovara kao aj
  • ð se izgovara kao naglašeno d
  • þ se izgovara kao nenaglašeno d)

  Da - Já
  Ne - Nei!
  Hvala vam puno - Takk fyrir
  Nema na čemu - þú ert velkominn/Gerðu svo vel
  Molim Vas - Vinsamlegast/Takk
  Oprostite -Fyrirgefðu
  Pozdrav (pri dolasku) - Halló/Góðan daginn
  Pozdrav (pri odlasku) - Bless
  Kako se zoveš? - Hvað heitir þú?
  Drago mi je što smo se upoznali - Gaman að kynnast þér
  Kako si? - vernig hefur þú það?
  Dobro - Góður/Góð (m/ž.)
  Loše - Vondur/Vond (m/ž.)
  Gdje je ...? - Hvar er ...?
  Jednu kartu za ..., molim - Einn miða til ..., (takk fyrir)
  Kuda ideš? - Hvert ertu að fara?
  Autobus - Strætisvagn
  Zračna luka - Flugvöllur
  Autobusni kolodvor - Umferðarmiðstöð
  Odlazak - Brottför
  Dolazak - Koma
  Agencija za najam automobila - Bílaleiga
  Soba - Herbergi
  Rezervacija - Bókun

  Struja - Da li mi je potreban adapter za struju na Islandu?

  Električna energija na Islandu radi na 220 volti i standard je kontinentalni, kao i u ostatku Europe, izuzev Velike Britanije, tip utičnica sa dva zaobljena ulaza, te vam adapteri nisu potrebni.

  Da li mi je potrebna viza za putovanje na Island?

  Hrvatski građani prilikom ulaska i izlaska sa Islanda mogu koristiti važeću putovnicu ili osobnu iskaznicu, i za putovanje im nije potrebna viza. Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Kraljevini Danskoj pokriva i Republiku Island, dok na samom Islandu Republika Hrvatska ima konzulat.

  Konzulat Republike Hrvatske u Republici Island
  Adresa: Digranesheiji 28, 200 Kopavogur
  Tel.354 56 40 2400 Fax: 354 56 40 241
  e-mail: hris@internet.is

  Korisne poveznice

  Turizam Island

  Konzulat Islanda u Zagrebu