Auto Europe

 • CROATIA
 • KONTAKTIRAJTE NAŠE AGENTE ZA REZERVACIJE

  NAJAM VOZILA U ITALIJI

  Najam vozila diljem svijeta
  Alamo Rental Car
  Avis Car Rental
  Budget Rental Car
  Dollar Car Rental
  Europcar
  Hertz
  National Car Rental
  Sixt Rent a Car
  Najam vozila diljem svijeta

  Rent a car u Italiji po najnižim cijenama

  Naša susjeda Italija nalazi se u srcu Mediterana i graniči sa još pet europskih zemalja. Kao peta najposjećenija država svijeta, Italija ima pregršt toga za ponuditi, počevši od krajolika, povijesti, kulture, umjetnosti, srdačnih domaćina, pa sve do kulinarskih specijaliteta. Od sjevera do istoka, uključujući i otoke, Italija će Vas ugodno iznenaditi obiljem sadržaja. Doznajte u nastavku teksta zašto je rent a car u Italiji najbolji način za posjetiti ovu zemlju i zbog čega baš trebate odabrati Auto Europe u zemlji gdje Vas povijest čeka na svakom uglu, a nezaboravan godišnji odmor je zagarantiran!

  Auto Europe je rent a car broker sa preko 60 godina iskustva na tržištu. Uz pomoć svojih poslovnih partnera, renomiranih rent a car tvrtki iz cijelog svijeta, u mogućnosti smo Vam ponuditi vozila na preko 24 000 lokacija po prestižnim cijenama. Mjesta gdje možete preuzeti automobile su razna i obuhvataju zračne luke, željezničke kolodvore, i centre gradova, što Vašem odmoru daje dodatnu notu fleksibilnosti.

  Ako više preferirate put u kamperu, također Vam nudimo i najam istih, pa još i više od toga. Uz standardne automobile i kampere, imamo i široku ponudu luksuznih automobila, a sa nama možete rezervirati čak i osobnog vozača! Javite nam se još danas za dodatne informacije!

  Koja su najvažnija prometna pravila u Italiji?

  Kada je najam vozila u Italiji u pitanju, dobro je prisjetiti se nekih prometnih pravila, kao i važnih informacija o vožnji. U mnogim talijanskim gradovima je na snazi zona ograničenog prometa poznata kao „Zona Traffico Limitato" (ZTL). To je specijalno dizajnirana zona u gradu sa ciljem smanjenja zagušenja gradske jezgre i onečišćenja zraka. Ukoliko uđete pa i nehotice autom u jednu od tih zona, bit ćete novčano kažnjeni i to automatski, čak i ako ste u unajmljenom vozilu. Ove zone su jasno označene crvenim krugom a vremenska ograničenja su jasno navedena na znaku ispod kruga. Ponekad ćete vidjeti i prekriženi čekić pokraj navedenih vremena, što znači da se ZTL ne provodi nedjeljom ili blagdanima. Općenito se savjetuje da ne vozite u gradskim centrima jer ponekad vozači tek prekasno shvate kako su upravo ušli u ZTL.

  Popularni talijanski gradovi sa zonama ZTL uključuju Rim, Milano, Pisu i Firencu. Ako se dogodi da boravite u hotelu unutar ZTL zone, hotel u kojem odsjedate treba prijaviti broj Vaše registarske tablice lokalnoj policiji. Također se preporučuje da zadržite potvrdu iz hotela kao budući dokaz da ste imali razloga naći se u ZTL području. Slijedi nekoliko korisnih savjeta koji Vam mogu zatrebati dok vozite u Italiji.

  • Automobili u Italiji voze desnom stranom ceste i pretječu s lijeve strane.
  • Minimalna dob za vožnju u Italiji je 18 godina. Neke rent a car tvrtke zahtijevaju da budete stariji od 18 godina, pa to obvezno provjerite prije rezervacije. Za mlade vozače moguće su dodatne naknade.
  • Vozila koja su pristupila s desne strane imaju prvenstvo.
  • Fluorescentni prsluci ili jakne moraju se nositi svaki put kad ste vani a auto je u kvaru ili ste uključeni u prometnu nezgodu.
  • Zabranjeno je korištenje mobilnih telefona tijekom vožnje, osim ako ne koristite hands-free set.
  • Spušteni farovi moraju se koristiti na autocestama s dvije trake.
  • Korištenje sirene zabranjeno je u izgrađenim područjima osim ako se nalazite u opasnoj situaciji.
  • Upotreba sigurnosnih pojaseva obvezna je i za vozača i za putnike.
  • Zakonska granica koncentracije alkohola u krvi (BAC) u Italiji iznosi 0,05%; međutim, svaki vozač koji ima vozačku dozvolu tri godine ili manje, mora se pridržavati zakonske granice od 0,00. Nemojte piti kada planirate voziti.
  • Benzinske crpke nalaze se uz glavne autoceste. Većina crpki duž cesta s naplatom cestarine - "Autostrade" na talijanskom - otvorene su 24 sata. Druge su obično otvorene od ponedjeljka do subote između 7.00 i 19.00 sati, uz stanku za ručak. Važno je da znate koju vrstu goriva morate sipati u unajmljeni automobil.

  Što posjetiti u Italiji?

  Koloseum u Rimu

  Vjerojatno jedna od najpoznatijih povijesnih znamenitosti u Rimu, Colosseum je jedinstveno mjesto koje jednostavno morate posjetiti. Izgrađen 80. godine u vrijeme rimskog cara Tita, ovaj ovalni amfiteatar je najveći tog tipa na svijetu. Koristio se u antičko doba za gladijatorske borbe i druge javne spektakle. U svojim najpompeznijim danima navodno je mogao primiti i do 80.000 gledatelja zajedno s egzotičnim životinjama poput tigrova. Preporuča se unaprijed kupiti ulaznice putem web stranice kako bi se izbjegli dugački redovi i također, ukoliko želite doznati više, pridružiti se vođenoj turi.Vjerojatno jedna od najpoznatijih povijesnih znamenitosti u Rimu, Colosseum je jedinstveno mjesto koje jednostavno morate posjetiti. Izgrađen 80. godine u vrijeme rimskog cara Tita, ovaj ovalni amfiteatar je najveći tog tipa na svijetu. Koristio se u antičko doba za gladijatorske borbe i druge javne spektakle. U svojim najpompeznijim danima navodno je mogao primiti i do 80.000 gledatelja zajedno s egzotičnim životinjama poput tigrova. Preporuča se unaprijed kupiti ulaznice putem web stranice kako bi se izbjegli dugački redovi i također, ukoliko želite doznati više, pridružiti se vođenoj turi.

  Obilazak Firence električnim biciklom

  Kažu da je Firenca grad muzej. Ako imate vrlo malo vremena za posjet Firenci, gotovo je sigurno kako ćete se dvoumiti kojim znamenitostima dati prednost. Upravo iz tog razloga preporučamo 4-satni obilazak grada električnim biciklom sa lokalnim stručnjakom koji će Vas voditi kroz uske povijesne ulice Firence. Ovim obilaskom su obuhvaćena vrlo poznata mjesta u gradu poput brda Fiesole, sa kog možete uživati u tipično toskanskom krajoliku. Također ćete proći pored Ponte Vecchio, Sanata Croce, Brunelleschijeve kupole i Michelangelove Piazzale.

  Sikstinska kapela

  Smještena u Vatikanu, Sikstinska kapela je bez sumnje najpoznatije i najimpresivnije remek delo renesansnog arhitekta, pjesnika, kipara i slikara Michelangela. Sama Sikstinska kapela završena je 1481. godine i sačinjava dio Apostolske palače. U današnje vrijeme kapelica se prvenstveno koristi za vjersku i službenu papinsku djelatnost - s čuvenom funkcijom mjesta na kojem se nominira novi papa. Unatoč gužvama pogotovo ljeti, Sikstinska kapela se mora posjetiti, pogotovu ako ste ljubitelj renesanse.

  Teatro Olimpico

  Smješten u Vićenci u sjevernoj Italiji, Teatro Olimpico otvoren je 1585. godine prvom predstavom Oedipus Tyrann. Scena iz ove predstave je ujedno i najstariji očuvani dio kazališta koje je svojevremeno bilo jedno od tri kazališta renesanse. Ostat ćete zadivljeni ljepotom ove scene, finim detaljima na skulpturama i trodimenzionalnim ulicama koje se prostiru pred Vama.

  Bologna Food Factory Tour

  Ako ste oduševljeni hranom i svime što je sa njom u vezi, onda nemojte nikako propustiti ovaj obilazak svjetski poznatih velikih restorana, kao i onih manjih u dugogodišnjem vlasništvu bolonjskih obitelji. Naučit ćete kako se prave razne talijanske đakonije a neke ćete moći ponijeti doma. Obilazak traje cijeli dan i vodi vas diljem regije Emilia-Romagna. Obvezno kušajte autentično sirće balsamico, pršut, sir parmezan i raznorazna vina.

  Obilazak Italije rent a carom

  Ovakva putovanja su kao stvorena za sve nas sklone avanturama! Preuzmite svoj automobil na nekoj od zračnih luka, kolodvora ili gradskih filijala, i otisnite se na put kako biste iskusili pravi talijanski „dolce vita“. Rim, primjerice, je idealno mjesto za početak puta, a ukoliko se odlučite za jednosmjerni najam vozila u Italiji, automobil možete vratiti i u nekom drugom gradu.

  Krstarenje cestom duž obale Amalfi će Vas provesti impresivnim predjelima. Odvezite se do Positana i posjetite katedralu Chiesa di Santa Maria Assunta ili samo prošetajte ovim šarmantnim mjestom i divite se prekrasnoj arhitekturi. Okupajte se u moru i nastavite dalje.

  Istražite centralnu Italiju, njene pitome krajolike i povjesna mjesta na putu do Lazio Sabina. Provozajte se do impozantnog Stelvija za prekrasni pogled na Alpe. Ako volite prirodu, zelenilo i brda, obvezno posjetite Toskanu. Izgubite se u ovoj romantičnoj oblasti pa krenite dalje u obilazak Veneta i jezera Garda. Venecija je ono što nikako ne smijete propustiti na ovom talijanskom proputovanju.

  Ako pak više volite otoke, onda se zaputite ka Siciliji, odakle ćete istraživati južnu Italiju. Ne zaboravite ni Kalabriju i Tropeu sa fantastičnim azurnim morem i pješčanim plažama, gdje ćete mahom sresti domaće turiste i skloniti se od gužve u tipični talijanski krajolik sa juga.

  Koliko moram imati godina za najam vozila u Italiji?

  Da biste vozili automobil u Italiji, morate imati minimum 18 godina, dok za rent a car u Italiji morate imati vozačku dozvolu minimum godinu dana. Vozači mlađi od 25 godina će možda morati platiti naknadu za mlade vozače.

  Moram li platiti cestarinu za vožnju unajmljenim vozilom u Italiji?

  Mnogi misle kako je talijanski sustav autocesta kompliciran i samim time nejasan. Svaki dio određene rute nadgleda druga cestovna tvrtka a cestarina ovisi o duljini pređene razdaljine. Kako se samo na nekim mjestima može platiti kreditnom karticom, savjetujemo da uvijek uz sebe imate i gotovine. Druga opcija je prijava na Telepass ili ViaCard. Telepass je mali uređaj koji se zakači unutarnji dio vjetrobrana a zatim se poveže sa bankovnim računom u ili van zemlje. Kada se aktivira, možete voziti bez brige i ne morate misliti o tome da li imate dovoljno novca uz sebe ili da li ste platili cestarinu, pošto se u ovom slučaju plaćanje izvršava automatski. Na ovoj poveznici pronađite dodatne informacije o cijenama cestarine.

  Mala doza povijesti

  Talijanska povijest je duga, složena i obilježena uglavnom razdobljima podjele. Dugi niz godina brojni su gradovi djelovali kao pojedinačni grad-država, s vlastitim zakonima, porezima, kulturom, vanjskom politikom i savezima. Neki poput Venecije, Firence i Genove su se čak izdigli kao vrlo moćni trgovački centri. Tijekom tih vremena, rat i sukobi često bili su česta pojava između ovih gradova-država koji su se natjecali za vitalne resurse. Tek kada su se počeli udruživati, Italija je kao cjelina počela cvjetati.

  Jedno takvo razdoblje jedinstva bilo je pod čuvenim snažnim Rimskim Carstvom. Tijekom ovog razdoblja, Rimljani osvajaju velik dio Zapadne Europe i Mediterana, a sve do današnjeg dana traje utjecaj Rima na europsku kulturu, jezik, pravni sustav, politiku i društvo. Tijekom 5. stoljeća Rimsko Carstvo doživjelo je potpuni kolaps. Italija je, međutim, i dalje nastavila pridonositi suvremenoj zapadnoj kulturi i ideologiji. Renesansno razdoblje poniklo iz Italije vremenom se širilo diljem Europe, u velikoj mjeri oblikujući zapadnu kulturu.

  Nakon Napoleonove invazije, 1861. godine pojavio se pokret za ujedinjenje a većina onog što danas znamo kao modernu Italiju je postala jedna cjelina do 1870. godine. Kraljevina Italija preuzela je aktivnu ulogu tijekom Prvog svjetskog rata, no ona nije dugo potrajala jer ju je srušio diktator Mussolini, koji je Italiju uveo u Drugi svjetski rat. Radi sudjelovanja u ratu javnost je postala vrlo nezadovoljna što je rezultiralo krajem diktature i ubistvom Mussolinija. Na snagu je 1948. stupio novi ustav a nova, ujedinjena Italija pronašla je novu svrhu. Danas Italija ima treći najveći BDP u Eurozoni, visoku razinu očekivanog životnog vijeka, kao i regionalnu i globalnu moć. Italija je dio EU, NATO-a, G7 i G20. U odnosu na druge države, Italija ima najviše svjetske baštine i jedna je od najomiljenijih svjetskih destinacija za posjetiti.

  Koja je nacionalna valuta u Italiji?

  Italija je dio Eurozone i nacionalna valuta, kao i u većini europskih država, je Euro. U zračnim lukama, na željezničkim kolodvorima, kao i na obilju mjesta u gradu pronaći ćete mjenjačnice. Savjetujemo, međutim, da prije puta provjerite tečaj i kune zamjenite u Eure možda još u Hrvatskoj.

  U kojoj je vremenskoj zoni Italija?

  Vremenska zona na snazi u Italiji je GMT+1, odnosno, ista kao i u Hrvatskoj, tako da ne morate brinuti o razlikama u vremenu ni pomjeranju sata.

  Koje su najčešće fraze u Italiji?

  Zvanični govorni jezik u Italiji je talijanski, dok se, u ovisnosti od regije, govori još niz lokalnih dijalekata, od kojih su neki i ugroženi.

  Neformalni pozdrav - Ciao

  Dobro jutro - Buongiorno

  Dobar dan - Buon pomeriggio

  Dobra večer - Buoanasera

  Gdje je najbliža policijska postaja? - Dov'è la stazione di polizia più vicina?

  Gdje je najbliža bolnica? - Dov'è l'ospedale più vicino?

  Gdje je najbliži bankomat? - Dov'è il bancomat più vicino?

  Gdje je [location]? - Dov'è [location]?

  Mogu li platiti kreditnom karticom? - Posso pagare con la carta di credito?

  Koliko košta? - Quanto costa?

  Hvala - Grazie

  Zadržite kusur - Tenga il resto

  Struja - Da li mi je potreban adapter za struju u Italiji?

  Napon struje u Italiji je manje više isti kao i u Hrvatskoj, međutim utičnice se razlikuju, tako da će Vam biti potreban adapter. Najbolje je kupiti univerzalni adapter, tako da ga možete koristiti gdje god putovali.

  Da li mi je potrebna viza za putovanje u Italiju?

  Kako je Italija, baš kao i Hrvatska, članica EU, nije Vam potrebna viza za ulazak u zemlju. Ukoliko Vam je potrebna pomoć veleposlanstva dok ste u Italiji, možete se obratiti na ovu adresu predstavništva u Rimu:

  Konzularni odjel Veleposlanstva Republike Hrvatske u Talijanskoj Republici
  Adresa: Via Luigi Bodio 74; 00191 Roma, Italija
  Uredovno vrijeme za stranke: svaki dan od 10,00-13,00
  Tel. 003906 3630 4630; Fax: 003906 3630 3269
  e-mail: crocons.roma@mvep.hr
  Dežurni telefon: 0039 334 6436906 (samo za hitne slučajeve izvan radnog vremena)

  Konzulat Republike Hrvatske u Italiji, osim u Rimu, postoji i u Bariju, Genovi, Firenzi, Napulju, Padovi, Milanu i Trstu.

  Mogu li unajmiti kamper u Italiji?

  Italija je zemlja nalik nijednoj drugoj, koja nudi obilje kulturno-povjesnih te gastronomskih užitaka, te posjet samo jednoj regiji obično nije dovoljan kako biste upili sve okuse i mirise ove prekrasne zemlje. Rezervirajte kamper u Italiji te maksimalno iskoristite svoje vrijeme u ovoj lijepoj zemlji, krećući se od Lake Garda do Toskane, a zatim Rima i sve do Sicilije na jugu. Auto Europe nudi veliki izbor modernih, udobnih vozila i filijala gdje možete preuzeti vozilo, uključujući Rim, Milano, Pisu i Palermo.

  Korisne poveznice

  Italija turizam

  Povratak na vrh