Auto Europe

 • CROATIA
 • KONTAKTIRAJTE NAŠE AGENTE ZA REZERVACIJE

  NAJAM VOZILA U LONDONU

  Najam vozila diljem svijeta
  Alamo Rental Car
  Avis Car Rental
  Budget Rental Car
  Dollar Car Rental
  Europcar
  Hertz
  National Car Rental
  Sixt Rent a Car
  Najam vozila diljem svijeta
  Zašto rezervirati kod nas?
  • Usporedite cijene svih rent a car tvrtki
  • Besplatno otkazivanje rezervacije do 48 sati prije preuzimanja vozila
  • Bez naknade za korištenje kreditne kartice
  • Podrška korisničkog centra 7 dana u tjednu
  • 24 000 lokacija širom svijeta

  Rent a car u Londonu po najnižim cijenama

  Kao glavni grad Ujedinjenog Kraljevstva, London je uvijek živ grad s egzotičnim kulturama koje su sa sobom donijeli doseljenici iz cijeloga svijeta. Rijeka Temza prolazi kroz srce grada i imala je središnju ulogu u njegovom razvoju. Prema zapadnom dijelu grada naići ćete na svjetski poznata imena kao što su Carnaby Street, Leicester Square, Piccadilly Circus, Chelsea i naravno Knightsbridge, gdje ćete naći i jednu od najpozantijih robnih kuća na svijetu Harrods. Na Southbanku (južnoj obali) naäi ćete na Royal Festival Hall, London Eye, kazališta i brojne kavane, restorane, barove i klubove. Središte grada (City) financijska je sila Velike Britanije, s više čuvenih građevina, kao što je to Shard na London Bridgeu.

  Kada ste se odlučili na najam vozila sa tvrtkom Auto Europe, osigurali ste si najniže troškove u kombinaciji s najvišom razinom korisničke usluge. Više od 70 prikladnih lokacija diljem Londona, od zračne luke Heathrow i kolodvora Victoria, do Paddingtona i Kensingtona, pomoći će da vaša sljedeća avantura bude što bezbrižnija. Bez obzira trebate li rent a car u Londonu za dugi vikend, vozilo s osobnim vozačem za neku važnu prigodu, kombi za obiteljski odmor ili se samo želite počastiti sportskim automobilom, Auto Europe ima široku flotu vozila u ponudi.

  Kakav je promet u Londonu?

  Kao i u bilo kojem velikom gradu, što je vozilo manje, to ćete lakše manevrirati i parkirati. To je dobar savjet za svakoga tko želi uživati u svom najmu vozila u Londonu. U većini zona u središnjem Londonu naplaćuje se dnevna naknada radi zagušenja prometa između 07:00 i 18:00 radnim danom. Ove zone su označene velikim slovom C na crvenoj pozadini. Plaćanjem ove naknade možete ulaziti i izlaziti iz određene zone onoliko često koliko želite na taj dan. Dodatne informacije potražite u ovim metodama za plaćanje naknada za zagušenje. Dodatne informacije potražite ovdje.

  Gdje mogu parkirati unajmljeno vozilo u Londonu?

  Pay display parkiranje je dostupno u cijelom gradu gdje trebate kupiti parkirnu kartu i staviti je na vidljivo mjesto ispod vjetrobrana. Na nekim mjestima je moguće plaćanje telefonom, no prethodno trebate kreirati račun sa podatcima kreditne kartice sa koje se može naplatiti određeni iznos. Stoga obratite pažnju na znakove i nemojte misliti da samo zato što nema parkirnog automata da je parkiranje besplatno, jer kazne iznose između £80 i £130! U središnjem Londonu postoje također i brojne parking garaže označene bijelim P na plavoj pozadini, a mjesto se može rezervirati unaprijed. To možete učiniti na web stranici Parkopedia

  Zračne luke London

  London ima ukupno pet međunarodnih zračnih luka. Neke su bliže gradu nego druge, ali sve pružaju dobru pokrivenost. Glavna londonska zračna luka, i jedina s podzemnom vezom, je zračna luka Heathrow. Smještena zapadno od Londona, ova zračna luka je jedna od najprometnijih u Europi. London Gatwick, nalazi se južno od Londona i lako je dostupna vlakom Gatwick Express. London Luton nalazi se sjeverno od Londona, a Stanstead prema sjeveroistoku. Zračna luka London City, iako u istočnom dijelu Londona, prvenstveno služi tržištu privatnog poslovanja. Iz gotovo svih Hrvatskih zračnih luka postoje direktni i često jako povoljni letovi.

  Heathrow Airport (LHR)
  Heathrow Airport je međunaordna zračna luka smještena zapadno od središnjeg Londona i udaljena od njega nekih 30 km.
  Web stranica: www.heathrow.com
  Adresa: Longford TW6, UK
  Tel: +44 0844 335 1801

  Gatwick Airport (LGW)
  Procjena udaljenosti između zračne luke Gatwick (na jugu) i središnjeg Londona iznosi oko 67 km. LGW nudi letove širom svijeta za putnike u poslovnom i turističkom prometu
  Web stranica: www.gatwickairport.com
  Adresa:Horley, Gatwick RH6 0NP, UK
  Tel: +44 0844 335 1803

  Stansted Airport (STN)
  Zračna luka Stansted nalazi se oko 55 km sjeveroistočno od središnjeg Londona i služi za međunaordne letove.
  Web stranica: www.stanstedairport.com
  Adresa: Bassingbourn Rd, Stansted CM24 1QW, UK
  Tel: +44 0844 335 1803

  Luton Airport (LTN)
  Smješten sjeverno od Londona, Luton International Airport je od centa grada udaljen manje od 50 km
  Web stranica: www.london-luton.co.uk
  Adresa: Navigation House, Airport Way, Luton, Beds, LU2 9LY
  Tel: +44 0158 240 5100

  London City Airport (LCY)
  Zračna luka London City nalazi se u blizini Canary Wharfa, nove financijske četvrti u Londonu i nudi letove do međunarodnih lokacija.
  Web stranica: www.londoncityairport.com
  Adresa: Hartmann Rd, Royal Docks, London E16 2PX, UK
  Tel: +44 0158 240 5100

  Što raditi u Londonu

  Bez obzira koliko dugo planirate ostati u Londonu, teško ćete stići obići sve što ste planirali, jer se nalazite u jednom od najvećih gradova na svijetu. Samo središte grada je možda najbolje obilaziti pješice, autobusima i podzemnom željeznicom. Ono što ćete naći u svakom vodiču, su mjesta koja zaista ne smijete zaobići prilikom prvog posjeta gradu: Britanski muzej, Nacionalna galerija, Trafalgar Square, Piccadilly Circus, Big Ben, Vestminster, Muzej voštanih figura, Buckingamska palača, Tower Bridge, Shakspeare Globe, Katedrala Sv, Pavla, Covent Garden, Muzej povijesti i znanosti, Victoria i Albert Musem, Muzej Londona, City, Soho, Portobello, Camden, kraljevski parkovi, ....Autobusi 14 i 19 prolaze kroz najpozantije lokacije u gradu, a nakon što ste obišli Oxford Street, kupovinu obavite gdje i ostalo lokalno stanovništvo; King`s Road ili High Street Kensington. Morate posjetiti i Portobello Road u Notting Hillu, gdje bukvalno možete pronaći sve što možete zamisliti, bez obzira hoćete li to naći na uličnim štandovima ili u nekom od brojnih butika. Suvenire naravno možete kupiti na svakom koraku, ali možda ih radije potražite u jednoj od renomiranih znamenitosti, kao što je Harrods; osim što ćete obići ovu glamuroznu robnu kuću, tu možete kupiti i pokoju sitnicu koja će postati prekrasna uspomena na London i koja ne mora nužno puno koštati. Ukoliko ste u mogućnosti svakako posjetite bar jednu predstavu na West Endu.

  • Iako baš ne uživa preveliku popularnost, kušajte englesku hranu: Iako je Fish & Chips možda bolje jesti u nekom primorskom gradu, naći ćete ovo najomiljenije britansko jelo i u Londonu. Nedeljno pečenje i jorkširski puding je pravi britanski klasik. Ovo je tradicionalni nedjeljni ručak, i na tanjiru dobijete meso, krompir, sos i povrće, a može biti i vegetarijanski. U svakom slučaju, ne zaboravite uz pečenje naručite i Jorkširski puding. Porcije su uglavnom tolike da se poslije takvog obroka svakako trebate odmoriti. Veliki broj različitih pita u kombinaciji sa pire krompirom je pravi izbor za mnoge sladokusce. I svakako ne propustite famozni engleski doručak: kobasice, jaja ne oko, gljive, rajčicu, krvavicu, pečeni grah i neizostavni tost. Više je nego izvrstan nakon duge i vesele noći. Popodnevni čaj je također nešto što biste trebali iskusiti. Možete piti i čaj, ali u biti to može biti i čaša pjenušca, slatki ili slani kolačići, snack, bitno je samo da uživate u ritualu, Također ne propustite razne voćne crumble varijacije sa sladoledom od vanilije. Na kraju ćete imati koje kilo više, ali vam neće biti žao.
  • Tower of London: Londonski toranj čini jednu od središnjih gradskih točaka i nalazi se na istočnom rubu povijesnog središta Londona, uz samu sjevernu obalu rijeke Temze. No, Londonski toranj je mnogo poznatiji po svojoj funkciji zatvora, mučilišta i gubilišta za visokopozicionirane kraljevske zatvorenike i protivnike od kojih su većina bile značajne osobe engleske povijesti. Danas se u Tornju čuva kruna kraljice Elizabete II. te kraljevski dragulji. Toranj osigurava elitna grupa čuvara tzv. Yeomen Wardera ili Beefeatera (koji su svoj drugi i popularniji naziv dobili po tome što su tijekom prošlosti, u doba kada je to bila rijetkost, bili hranjeni kvalitetnim (goveđim) mesom). Danas ti čuvari, osim poslova čuvanja samog zdanja obavljaju i poslove turističkih vodiča. U rujnu 2007., prvi puta u povijesti te službe, kao čuvarica bila je zaposlena i jedna žena. Još se jedan kuriozitet veže uz Toranj, a to su gavrani koji su se smjestili u tvrđavi i tu su već stoljećima. Trenutno ih je osam i svaki od njih ima svoje ime. U samom narodu izraz "biti poslan u Toranj" značilo je biti uhićen i zatvoren..
  • Museum of London: Ako želite bolje upoznati London, posjet Londonskom muzeju je obavezan. Prikazujući londonsku povijest od prapovijesti do danas, ovaj muzej je otvorio svoja vrata 1976. i trenutno ima oko šest milijuna eksponata. S najvećom zbirkom urbane povijesti na svijetu, muzej ugošćuje više od milijun posjetitelja godišnje..
  • London Eye: impozantni London Eye nalazi se na južnoj obali rijeke Temze, nasuprot parlamentu i Big Benu. Od kada je otvoren 2000. godine, London Eye prima više od 3,75 milijuna turista godišnje i najpopularnija je turistička atrakcija u Ujedinjenom Kraljevstvu. S tim naravno idu i gužve pri kupnji ulaznice kao i cijena iste. Ako biste to rado izbjegli, panoramski pogled grada možete doživjeti i sa tornja Heron, koji se nalazi u blizini podzemne postaje Liverpool Street.
  • Londonski muzeji: Zaista ne možete posjetiti London, a da ne posjetite bar jedan od njegovih fascinantnih muzeja, bilo da vaš odabir padne na British Mueseum, jedan od najpoznatijih svjetskih muzeja koji ima više od osam milijuna eksponata iz cijelog svijeta među kojima se nalaze neka od najvrjednijih blaga, ili na Prirodoslovni muzej sa svojom veličanstvenom ulaznom dvoranom, u čijim glaerijama se možete diviti svim bogatstvima prirodnog svijeta starih i nekoliko desetina miliona godina. Najstariji stanovnik muzeja je 147 milijuna star arheopteriks.
  • Buckinghamska palača: Sa 775 soba i najvećim privatnim vrtom u Londonu, postala je službena rezidencija britanskih monarha 1837. godine. Ako ste sretne ruke i vidite da se zastava vijori, znači da je kraljica doma, i iako vas vjerojatno neće pozvati na popodnevni čaj, fotografija izvan vrata Buckinghamske palače, najbolje za vrijeme smjene straže je sasvim solidan dokaz posjeta ovom fascinantnom mjestu. Ako planirate posjetiti Hyde Park, imajte na umu da vam sa jednog kraja na drugi treba nekoliko sati, pa ako baš nemate toliko vremena na raspolaganju, radije posjetite kraljevski Green Park ili St. Jameses Park koji su jednako ili možda još i ljepši, ali svakako i manji i koji će vas dovesti direktno do Buckingamske palače. Osim turista tu ćete zateći mnoge londončane na pauzi, kako u svom ručku, nejčešće je to sendvič, uživaju na travi, u odijelima, ali bosih nogu. Nerijetko se može dogoditi da vas prati cijelo jato gusaka, pokoji pelikan, ili ljutiti labud.

  Najbolji izleti sa rent a carom u Londonu

  Brighton

  Iskoristite svoj rent a car u Londonu i zaputite se u Brighton, ljetovalište koje se nalazi otprilike 1,5 sat vožnje južno od glavnog grada. Ako vam je draže, možete se do Brightona odvesti i vlakom i to sa stanica London Bridge, London Victoria i London Blackfriars. Vrijeme putovanja je oko 1 sat i dobra je opcija za putovanje bez stresa. Brighton je živahan, užurban grad s brojnim restoranima, kafićima i buticima. Uz plažu ima i mnoštvo festivala, muzeja i istaknuti noćni život. Vikendom se londončani sele u Brighton da bi uživali u noćnom životu, ali i prekrasnom morskom zraku u kojem se može uživati na dugačkoj promenadi i najslikovitijem molu u Velikoj Britaniji.

  Oxford

  Za samo jedan sat vožnje automobilom zapadno od Londona doći ćete do čudesnog Oxforda. Grad koji je globalno poznat po svom sveučilištu, ispunjen je primjercima svih engleskih arhitektonskih razdoblja. Uz veliku studentsku populaciju, grad ima brojne restorane, kafiće, trgovine, muzeje i kazališta. Oxford je daleko jedan od najkulturnijih gradova u Engleskoj i u jednodnevnom izletu ovdje će svakako uživati cijela obitelj.

  Bath

  Samo 1,5 sat vožnje automobilom zapadno od Londona, nalazi se jedan od možda njaljepših gradova Engleske - Bath. Izvorno je bio rimski kupališni grad s mnogo termi koje postoje i u funkciji su i danas. Sam grad je impresivan niz gradskih kuća građenih u georgijanskom stilu, uličnih izvođača, restorana, kafića i butika, koji mu pomažu privući oko 3,8 milijuna posjetitelja godišnje.

  Zemljopis i povijest

  Nije čudo da je glavni grad Engleske najnaseljeniji grad u zemlji (preko 8 milijuna stanovnika) kao i jedna od najprometnijih svjetskih turističkih destinacija. London je grad koji nudi obilje mogućnosti od kulturnog i povijesnog značaja, do ekonomskog i društvenog razvoja. Rijeka Temza, koja teče kroz središte Londona, plovni je put koji je tijekom stoljeća bio vrijedan resurs za trgovinu, putovanja i opskrbu, no danas se koristi prvenstveno za razonodu i rekreaciju. Prihvaćeno je mišljenje da i sam naziv grada dolazi iz predkeltskog jezika: Lowonida - što znači preširoka rijeka za pregaziti. Nakon što ga osvajaju Rimljani između 55. prije krista i 43. n.e., grad dobiva ime Londinium. U ranom srednjem vijeku dolazi do širenja trgovine u Novi svijet. London je postao glavna luka Sjevernog mora, s imigrantima koji su pristizali iz Engleske i inozemstva, pa i broj stanovništva vrtoglavo raste. U 16. stoljeću William Shakespeare i njegovi suvremenici živjeli su u Londonu u doba neprijateljstva prema razvoju kazališta. Početkom 17. stoljeća, London je bio pogođen epidemijama s Velikom londonskom kugom 1665.–1666. kao vrhuncem, koja je usmrtila do 100 000 ljudi, ili jednu petinu ukupnog stanovništva.1666. izbio je Veliki požar u Londonu koji se brzo proširio drvenim zgradama. Obnova je trajala oko 10 godina. London je grad s dugom tradicija obrta i manufakture, posebno proizvodnje za potrebe stanovništva, dvora i aristokracije. Početkom 20. st. London postaje britanski centar “lake” prerađivačke industrije, Početkom 1960-ih London je snažan industrijski centar, s brojnom radničkom populacijom. Svaki treći zaposleni 1961. bio je u industriji, a tek svaki deseti u financijama i poslovnim uslugama. Južna obala Temze u središnjem dijelu Londona do polovice 20- stoljeća imala je prvenstveno lučko-skladišnu funkciju. Današnja atraktivna turistička zona koja postaje lokacija mnogim muzejima (npr. nova Tate galerija) tada je bila mahom neprivlačan i zapušten gradski prostor. U tradicionalnom Cityu na sjevernoj strani Temze dominiraju visoke poslovne zgrade, a nova poslovna četvrt nastala je i na nekadašnjim dokovima londonske luke na jžnoj obali Temze (npr. Canary Wharf). Golemi utjecaj Londona na politiku, financije, obrazovanje, zabavu, masovne medije, modu, te umjetnost i kulturu, uvelike doprinosi globalnom statusu grada. Grad je također i važna turistička destinacija za domaće i strane posjetitelje. London je bio domaćin Olimpijskih igara 1908., 1948. i 2012., te tako postao prvi grad u povijesti modernih igara s tri domaćinstva. U Londonu se nalazi 4 mjesta svjetske baštine: Londonski Tower, povijesno naselje u Greenwichu, Botanički vrt u Kewu, i područje koje sadrži Westminstersku palaču, Westminstersku opatiju i crkvu Svete Margarete.

  Oni koji su zainteresirani za aktivnosti na otvorenom, imat će koristi od najma vozila u Londonu koji će olakšati putovanje u manje urbanizirana područja Engleske. Otkrit ćete da londonsko vrijeme može biti nepostojano, ali temeljem prosječnih temeratura, vrhunske ljetne temperature variraju od trinaest do dvadeset tri stupnja, dok se zimi temperatura vrti oko pet stupnjeva s minimalnim snježnim padalinama i upornim kišama. Jesen i proljeće imaju umjereniju temperaturu.

  Kako putovati po Londonu

  Autobus

  Javne autobusne linije imaju jako razgranatu i frekventnu mrežu javnog prijevoza sa oko 7.500 autobusa koji prometuju na nešto manje od 20.000 postaja i prevezu oko šest milijuna putnika. Autobusne linije kao što su Megabus i National Express dostupne su i za međunarodne kao i destinacije unutar zemlje. Ove veze uključuju gradove kao što su Edinburgh, Cardiff, Liverpool, Bristol, Birmingham, Pariz, Köln ili Amsterdam. Autobusi vrlo često imaju i vlastite trake pa se tako prilično brzo kreću. Inače, kako je autobusna mreža puno gušća od podzemne željeznice, i svakako jeftinija, pruža i velike mogućnosti razgledanja grada i njegovih znamenitosti tijekom vožnje.

  Podzemna željeznica

  Londonska podzemna željeznica, poznata i kao The Underground ili The Tube, postoji u Londonu još od 1863. godine, čime je ujedno i prva na svijetu. Više od 250 postaja povezuje London, te dijelove Buckinghamshirea, Hertfordshirea i Essexa. Stanica Marble Arch je dobro mjesto za preuzimanje automobila u središtu Londona. Underground je nedavno pokrenuo uslugu noćnog prijevoza. Linije su ograničene na Vitoria line, Central line, Jubilee line, Northern line i Piccadilly line. Najprometnija postaja je Waterloo, sa više od 80 milijuna putnika godišnje. Ako ste u žurbi, onda je podzemna željeznica najbolja opcija za prijevoz, jer je najbrža, a i ima odličnu pokrivenost centra grada.

  Taksi

  Legendarni crni taksi je licenciran i sa osiguranjem. Možete ga rezervirati unaprijed, pozvati na ulici ili se zaputiti do taksi stajališta. Iako nisu jeftini, isprobajte makar jednu vožnju, čisto radi uspomene.

  Korisne poveznice

  Turizam London