Auto Europe

 • CROATIA
 • KONTAKTIRAJTE NAŠE AGENTE ZA REZERVACIJE

  NAJAM VOZILA U MADRIDU

  Najam vozila diljem svijeta
  Alamo Rental Car
  Avis Car Rental
  Budget Rental Car
  Dollar Car Rental
  Europcar
  Hertz
  National Car Rental
  Sixt Rent a Car
  Najam vozila diljem svijeta

  Rent a car u Madridu po najnižim cijenama

  Madrid, gravni grad Španjolske, nalazi se u samom srcu zemlje. Možda zahvaljujući svojoj poziciji, Madrid je grad koji živi 24 sata na dan i ima bogatu i kozmopolitsku kulturnu i umjetničku scenu, fantastičan noćni život, a ono neodoljivo španjolsko nešto ćete doživjeti na svakom koraku.

  Rent a car u Madridu nije samo odlična ideja za istraživanje samog grada, već i njegove okolice. Auto Europe vam omogućava najam vozila po najboljim cijenama na tržištu zahvaljujući svom već 60-godišnjem iskustvu i jedinstvenom poslovnom pristupu industriji rent a cara.

  Kakav je promet u Madridu?

  Kao i u mnogim većim europskim gradovima, ili velikim gradovima općenito, promet u glavnom gradu Španjolske ponekad može biti prilično kaotičan i zagušen. Ono što bi vas moglo malo ograničavati prilikom vožnje po u Madridu je nedostatak parkirnih mjesta u središtu grada i donekle nekonvencionalan i nonšalantan stil vožnje mještana. Madrid ima tri glavne kružne ceste, zajedno s trima manjim obilaznicama, koje će vas odvesti u druge dijelove grada bez da morate proći kroz centar. Ako se ipak zaputite u stari dio grada, pripremite se na labirint malih ulica. Ukoliko to baš ne volite, radije se odlučite za glavne ceste koje ga obilaze, kao što je to Gran Via. Možda niste znali da zakon vozačima koji nose naočale nalaže da prilikom vožnje po španjolskim cestama uvijek sa sobom imaju i rezervne naočale.

  Gdje mogu parkirati unajmljeno vozilo u Madridu?

  Usprkos činjenici da je Madrid relativno siguran grad, kao i u svim većim gradovima, preporučljivo je parkirati svoje vozilo na osiguranim parkiralištima preko noći. Za najam vozila u Madridu su parking garaže zasigurno najbolja opcija, pogotovo jer je većina njih otvorena 24 sata dnevno. Parkiralište na kolodvoru Atocha, iako nudi samo ograničeno razdoblje parkiranja, nalazi se na samo 10 minuta hoda od Prada i 5 minuta od muzeja Reina Sofia. Parkiranje na ulici dostupno je i u nekim dijelovima grada. Molimo obratite pažnju na označene linije na strani ceste gdje je parkiralište dozvoljeno; plave točkaste crte označavaju da se parking plaća, a zelene točkaste linije označavaju parkirno mjesto namijenjeno isključivo za one koji imaju dozvolu. U nekim područjima pravila za parkiranje su nešto opuštenija vikendom, stoga pažljivo pročitajte upute na parking satu.

  Zračna luka Madrid

  Zračna luka Madrid je jedna od najvećih u svijetu u pogledu područja koje pokrivaju zgrade terminala. S tri terminala služi kao čvorište koje povezuje Iberski poluotok s velikim brojem transatlantskih, europskih i azijskih destinacija. Zračna luka se nalazi samo 13 kilometara od povijesnog centra Madrida.

  Službeni naziv: Aeropuerto Adolfo Suárez Madrid-Barajas (MAD)
  Web stranica: www.aena.es
  Adresa: Av. de la Hispanidad s/n, 28042 Madrid, Španjolska
  Tel: +34 0932 961467

  Što raditi u Madridu

  Iako se spominje manje od blistave Barcelone, Madrid čuva svoje tajne skrivene za one koji ih i ne traže namjerno. Otkrijte neke od nevjerojatnih stvari koje će u potpunosti promijeniti vašu sliku zadivljujućeg glavnog grada Španjolske!

  • Plaza Mayor: Uronjen u gotovo pet stoljeća povijesti i tradicije, najpoznatiji trg u Madridu - sa svojim ciglenim crvenim kućama, tornjevima u flamanskom stilu i beskrajnim arkadama - nekada je bio domaćin sportskih događaja, borbe s bikovima, pa čak i javnih egzekucija. Iako događaji na trgu Plaza Mayor danas nisu više tako dramatični, i dalje je živo središte kulturnih aktivnosti. Ako se u Madridu nađete za vrijeme Božićnih blagdana, tu ćete naći najprometniju božićnu tržnicu i nevjerojatnu gastronomsku ponudu. Obavezno posjetite najstariji restoran na svijetu po imenu Botin, koji je otvoren davne 1725. u kojem je i Goya radio kako konobar dok je čekao da ga prime na akademiju.
  • Muzej Prado, Thyssen Bornemiszi i Reina Sofia - takozvani Zlatni trougao: Ova tri velika svjetska muzeja se nalaze na udaljnosti od 1,5 km jedan od drugoga i čine Zlatni trougao. No nemojte se zavaravati, svaki taj kut trougla je toliko velik i prepun blaga, da ne trebate niti pomišljati da sve obavite u jednom danu. Prado, ipak najprestižniji španjolski muzej, sadrži neke od najpoznatijih umjetničkih djela na svijetu nastalih u Europi od 12. do 19. stoljeća. Ovdje možete provesti cijelo popodne diveći se remek-djelima velikih španjolskih slikara Diega Velázqueza, Francisco de Goye i El Greca. No, bez obzira na to koliko vremena mislite provesti u ovom muzeju, obavezno odvojite dio za najpoznatije djelo Prada, Las Meninas by Velázquez, zadivljujuću sliku koja nudi rijedak, iza-kulisni pogled na kraljevski obiteljski život u španjolskom zlatnom dobu.
  • Tapas: Srećom, lokalni gastro običaji olakšavaju istraživanje ića i pića u kratkom vremenskom razdoblju. Tapasi možda nisu nastali u Madridu (urbana legenda upućuje na Cadiz), ali tu su dostigli svoju apoteozu u nešto više od 15.000 barova (jedan na svakih 400 stanovnika), i svaki od tih 15.000 poslužuje sve ono što španjolsku kuhinju čini tako slavnom. Dobri tapas barovi mogu se naći bukvalno svugdje. Ako se želite ponašati kao mještani, onda se selite sa mjesta na mjesto, što znači: naručite sitnicu za pojesti i malu (ili veliku) čašu vina ili piva, pojedite i popijte stojeći, a zatim prijeđite u sljedeći bar. I tako cijelu noć, jer Madrid živi noću. Nitko živ ne večera prije 22h, a u barove se ide tek iza 2 ujutro.
  • Rastro: Naš savjet: ne idite tamo nedjeljom! U svim vodičima ćete naći upute da nedjeljno jutro provedete na buvljaku koji se proteže od stanice podzemne željeznice La Latina pa sve do Puerta de Toledo. Ali gotovo sve što se prodaje na ulici, od pruća do poliesterskih proizvoda možete naći bilo gdje na svijetu. Umjesto toga, dođite radnim danom kada kada u miru možete obići prekrasne trgovine antikviteta, opskrbljene svime, od kolonijalnog namještaja do frankoističkih razglednica.
  • Borba s bikovima - Las Ventas: Prisustvovanje borbama s bikovima desetljećima opada, a gradovi i cijele regije poput Katalonije su ih i zabranili. No, oslanjajući se na"nacionalnu baštinu", španjolski parlament je presudio da je protuzakonito zabraniti borbu s bikovima. Bez obzira smatrate li to umjetnošću, sportom ili osobito barbarskim oblikom okrutnosti nad životinjama, madridska arena za borbu s bikovima Las Ventas i dalje je mjesto gdje se one mogu vidjeti.
  • Parque del Buen Retiro: El Retiro, kako je park poznat u Madridu, može se pohvaliti stazama, kafićima na otvorenom i francuskim vrtovima - u samom centru grada. Iako je park prepun sportaša svih vrsta, ne morate se i vi znojiti da biste uživali u njegovim znamenitostima. Jedan od njih je Palacio de Cristal, staklenik koji služi kao jedan od najboljih arhitektonskih kombinacija željeza i stakla. Na jezeru možete iznajmiti barku na vesla i diviti se masivnom spomeniku Alfonsa XII, kolonadi koja okružuje konjički kip kralja. Izađite na Plaza de la Independencia kako biste vidjeli Puerta de Alcalá, neoklasični spomenik koji je nekada služio kao čuvani ulaz u srednjovjekovni grad.
  • Real Madrid: Na španjolskom, Real znači kraljevski, i za svijet nogometa ovaj tim i jeste upravo to. Osnovana 1902. godine, slavna ekipa u bijelom osvojila je deset Europskih kupova, dva Europska Super kupa i jedno Svjetsko nogometno prvenstvo (2014), što je čini jednim od najuspješnijih momčadi u povijesti nogometa. Njihov domaći teren, stadion Santiago Bernabéu s 85.454 mjesta u sjevernom Madridu, nudi dnevne ture za razgledavanje objekta, gdje se može pratiti povijest i aktivni život tima, a možda sretnete i našeg Luku Modrića. Bez obzira na to koliko ste se zabavili u sjedištu Real Madrida, preporučljivo je da to baš ne spominjete u Barceloni.
  • Plaza de la Cibeles: Plaza de Cibeles, gdje se križaju tri najbogatija kvarta u Madridu (Centro, Retiro i Salamanca), epicentar je gradske raskoši i brzi kurs o španjolskoj arhitekturi. Dvije palače, Buenavista i Linares (barok i barokni preporod), nalaze se na sjevernim kutovima trga, no zasjenjuje ih okićena Palacio de Cibeles, u kojoj se nalaze i gradska vijećnica i kulturni centar zvan CentroCentro. U središtu trga nalazi se jedan od najvažnijih madridskih simbola, fontana Cybele, prikaz rimske božice Zemlje koja vozi kola s lavom.
  • Palacio Real: Kada je 1734. izgorio alkazar srednjovjekovnog Madrida, kralj Philip V srušio je ono što je ostalo i izgradio najveću palaču u cijeloj zapadnoj Europi, gotovo dvostruko veću od Versaillesa s 2.800 soba. Na obilasku palače, ljubitelji glazbe će imati mogućnost vidjeti jedini preživjeli primjer kvarteta Stradivarius, dio stalne umjetničke zbirke, dok će se gastroljupci u strahopoštovanju diviti pažljivo očuvanim Kraljevskim kuhinjama, konačno otvorenim za javnost 2017. Danas kraljevska obitelj živi izvan grada (u Palacio de la Zarzuela), ali Palacio Real, zajedno sa svojim vrtovima Sabatini i dalje je službeno mjesto za kraljevske obrede i proslave kao što je Promjena straže (srijedom u 11 sati). Održava se na veličanstvenoj Plaza de Oriente, čiji je krunski dragulj konjanička statua kralja Filipa IV koju je podigao Pietro Tacca uz pomoć Diega Velázqueza i Galilea.
  • Parque del Oeste i Templo de Debod: Parque del Oeste je savršeno šarmantan park s ružičnjakom, fontanama i stazama u hladu stabala, ali glavna atrakcija ovdje je 2.200 godina star Templo de Debod. Ne možete se svaki dan diviti potpuno obnovljenom drevnom egipatskom hramu, kojeg je egipatska vlada 1968.u nasljeđe ostavila španjolskoj vladi za suradnju s UNESCO-om. Pođite tamo za zalaska sunca.
  • Madridske tržnice: Posljednjih godina u Madridu je postalo moderno objedovati na tržnicama koje su izgrađene i koncipirane tako da spajaju gurmanski shopping i objedovanje pod jednim krovom. Najpoznatiji i najljepši dio je Mercado San Miguel pored Plaze Mayor, trgovačkog centra čiji se uređeni štandovi nalaze ispod staklene kupole koja je ojačana finom željeznom konstrukcijom. Vrijedno je posjeta, ali hrana ovdje je možda odlična, ali precijenjena. Ukoliko i vi osjetite isto, uputite se u Mercado de la Paz, jedno od mjesta gdje ćete naći najbolje tortille u gradu, neka od njih su Casa Dani, ili u Mercado de Antón Martín.
  • Gran Via: Glavna turistička i trgovačka arterija u središtu glavnog grada počinje u C/Alkali i nakon 1,3 km završava na Plaza de España. U periodu od zadnjih 100 Gran Via je imala različita imena. Tijekom španjolskog građanskog rata popularno se spominje kao avenija granata zbog granatiranja od strane Nacionalnih snaga, koje su bile odane Franku. U ulici su otvorene prve robne kuće u gradu, a desetljećima je središte najbolje zabave, zahvaljujući brojnim kinima, kazalištima, hotelima i trgovinama.
  • Puerta del Sol: Vrata sunca, ili Puerta del Sol kako je lokalno poznata, nalaze se u samom središtu Madrida. Naslov nosi (ne čudi) zbog količine sunčeve svjetlosti koju dobija ovo područje, Puerta del Sol je prvobitno bila samo široki prijelaz gdje su se mali trgovci počeli baviti poslovima s onima koji su bili u prolazu. Trenutno je najvažnija zgrada Casa de Correos, sjedište vlade Madridske autonomne zajednice. Na trgu se nalazi i jedan od najpoznatijih kipova u gradu, 'El Oso y el Madroño' ('Medvjed i stablo jagode-što prilično zbunjuje, ali kažu da naziv mandrono podsjeća na stanovnike Madrida'), koji je visok 4 metra, teži 20 tona, i stalno je okružen grupama turista.

  Najbolji izleti sa rent a carom u Madridu

  Madrid zaista ima sve. Grad prepun fascinantne povijesti, neće vas razočarati ni u kom pogledu, i teško da ćete u kratko vrijeme uspjeti otkriti sve njegove čari, no ako ste na duljem odmoru, onda se obavezno uputite i na par dnevnih izleta i posjetite neke od najljepših dijelova ove zemlje. Španjolska ima 44 mjesta na UNESCO-voj listi svjetske baštine. Upravo savršena lokacija Madrida u samom srcu Španjolske čini ga idealnom bazom za dnevne izlete.

  El Escorial

  Veličanstveni gradić San Lorenzo de El Escorial će vas odvesti natrag u vrijeme već pri samom dolasku. Većina ljudi dolazi ovamo kako bi vidjeli samostan i palaču El Escorial, zapanjujući primjer španjolske grandiozne i slavne renesansne arhitekture koji je na UNESCO-ovom popisu svjetske baštine. Mjesto je ukopa mnogih važnih španjolskih vladara, gdje se možete diviti desetcima neprocjenjivih umjetničkih djela, i još mnogo toga! Sa rent a carom iz Madrida vam treba nekih sat vremena vožnje po A-6, ali možete koristiti i rute M-40 i A-6, ili M-505.

  Toledo

  Ovo je jedan od najpopularnijih jednodnevnih izleta iz Madrida. Za sat vožnje automobilom ste u šarmantnom Toledu koji je na popisu UNESCO-a. Poznat kao grad triju kultura koji se odnosi na povijesni suživot kršćanske, židovske i muslimanske kulture, bio je i prijestolnica ujedinjene Španjolske nakon rekonkiste - sve dok Phillip II. 1561. nije preselio svoj dvor u Madrid. Grad je prepun mjesta koja se moraju posjetiti, ali evo nekoliko sugestija: Posjetite Sefardski muzej koji je smješten u bivšoj sinagogi, kako biste saznali o židovskoj zajednici u gradu. Razgledajte impozantnu katedralu u Toledu koja datira iz 13. Stoljeća. Posjetite tvrđavu Alcazar koja je do 1561. Godine bila dom španjolskim kraljevima, a danas služi kao vojni muzej. Posjetite u crkvu Svetog Tome gdje ćete vidjeti najpoznatiju sliku El Greca - Pokop grofa Orgaza. Također možete posjetiti El Grecovu kuću-muzej u Toledu. Ako tražite kvalitetne suvenire, ovdje ćete pronaći legendarne ručno izrađene mačeve, sablje i srednjovjekovne oklope.

  Segovia

  Prekrasna, slikovita Segovia puna je povijesti na svakom koraku. Uzvišeni rimski vodovod, veličanstveni Alcázar i slikovita stara židovska četvrt su ostaci fascinantne prošlosti u današnjem modernom, živahnom gradu. Osim spektakularnih znamenitosti, Segovia je jedan od najboljih jednodnevnih izleta iz Madrida za one u potrazi za dobrom hranom! I ovdje će vam najam vozila u Madridu biti od velike koristi; ako se uputite po A-6 i zatim po AP-61 u Segoviji ste samo za sat i pol.

  Chinchon

  Jedan je od manje poznatih jednodnevnih izleta iz Madrida, ali bez obzira na to, 50-ak minuta vožnje dovest će vas do jednog od najljepših i najstarijih trgova u Španjolskoj. Njegovi drveni balkoni poznati kao "claros" datiraju iz 1713. godine, ali je trg zapravo izgrađen 1499. godine kada su vladari Fernando i Isabel odredili da svaki grad mora imati mjesto za okupljanje. Dok upijate sunce na trgu, malo pročitajte o grofu Chinchonu i nadbiskupu Toleda, Luisu de Borbonu kojega ćemo vidjeti na Goyinim slikama. U stvari, Goya je slikao i njegovu majku, čiji portret, Condesa de Chinchon, visi u Pradu i jedna je od njegovih najpopularnijih slika. Posjetite crkvu La Asuncion koja se nadvija nad trgom kako biste vidjeli Goyinu sliku "La Asuncion de l Virgin" koja se nalazi ovdje jer je Goyin brat Camilo bio svećenik u ovom gradu 1783. I kad ste već tu, nakon ručka svakako kušajte digestiv od anisa koji se tu proizvodi.

  Salamanca

  Treba vam 2,5 sata vožnje automobilom sjeverozapadno od Madrida kako biste vidjeli Salamancu koja je na popisu UNESCO-a, i jedan je od najljepših sveučilišnih gradova u zemlji, ako ne i šire. Možda bi za ovaj izlet bilo dobro planirati i noćenje. Dakle, svakako posjetite sveučilište koje potječe iz 1094. godine. Ako ste tu sa djecom, zamolite ih da pronađu žabu koja se nalazi u sveučilišnoj fasadi. Popnite se na toranj zgrade Clerecia u blizini Kuće školjaka. Pogledi s jezuitskih zvonika su nevjerojatni! Prošetajte rimskim mostom - lijepim danju i noću. Provedite neko vrijeme na Plaza Mayor. Izgrađen u 18. stoljeću, jedan je od najsjajnijih trgova u Španjolskoj. Posjetite dvije katedrale koje stoje jedna pored druge i ako imate vremena, popnite se i na Convento u San Estebanu. Kad ogladnite, probajte domaće suhomesnate proizvode i obavezno kušajte tradicionalnu slanu pitu - hornazo.

  Cuenca

  Kao jedan od najupečatljivijih izleta iz Madrida, Cuenca izgleda isto kao i tijekom srednjeg vijeka. Starinski šarm Cuence daje neopisiv osjećaj mira i upravo je suprotnost sve modernijem Madridu. Čak i ako niste ljubitelj arhitekture, Cuencine poznate "viseće kuće" će vas svejedeno oduševiti. Ove jarko oslikane kuće stoje točno na rubovima nevjerojatnih litica, i čini se da prkose prirodi. U jednoj o njih je smješten i fascinantni muzej apstraktne umjetnosti!.

  Zemljopis i povijest

  Madrid se nalazi u središtu Iberskog poluotoka s prosječnom nadmorskom visinom od 654 m. Njegova raznovrsna i uravnotežena klima osigurava ugodan boravak tijekom odmora u proljeće i jesen. Ljeti se temperature mogu popeti čak i na 40 ° C. Uparen s niskom vlagom, usprkos visokim temperaturama, još uvijek je podnošljiv za one koji vole toplu klimu i vruća, suha ljeta. Zimi, zbog blizine Sierra de Guadarrama, temperatura može pasti do ili čak ispod nule, praćena oštrim vjetrovima.

  Naselili su ga Mauri 852. godine poslije Krista, koji su sagradili tvrđavu ili alkazar kako bi zaštitili Toledo i druge teritorije okupirane od strane muslimana, protiv kršćanskih snaga sa sjevera. Oni su navodno odabrali mjesto zbog potoka (Manzanares) koji je nudio obilnu opskrbu vodom, a misli se da je današnji naziv "Madrid" izveden iz arapske riječi za "potok" ili "izvor vode". Više od dva stoljeća kasnije, 1085. godine, Madrid dolazi u kršćanske ruke i ostaje malo naselje sve dok Philip II ne preseljava svoj dvor u Madrid i 1561. godine ga proglašava glavnim gradom. Tijekom sljedećeg stoljeća, grad postaje središte moćnog imperija. Španjolska je imala uspone i padove u sljedećim stoljećima, ali Madrid je nastavio rasti, i još uvijek se mogu vidjeti ostatci ranijih dinastija i građevinskih projekata kao što je Gradska vijećnica (1630), Plaza Mayor (1590-1790), i današnja Kraljevska palača (1764.), koja je sagrađena nakon što je stara i proširena maorska tvrđava izgorjela 1734. godine. Mnoge povijesne faze, kao što su to burbonska, francuska, republikanska, nacionalistička i drugi povijesni periodi dovode nas do današnjeg dana, kada je veći dio grada koji vidite sagrađen u 19. i 20. stoljeću. Uz Gran Viu, na primjer, vidjet ćete blistave nebodere iz ranih 1900-ih, koji vode do Plaza de España sa svojim masivnim, bogato ukrašenim betonskim neboderima s kraja 1940-ih i 50-ih. Novija područja Madrida možda nisu zanimljiva prosječnom turistu, ali su u skladu s duhom dinamičnog, rastućeg grada koji je oduvijek bio skloniji gledati naprijed nego u prošlost.

  Kako putovati po Madridu

  Madrid ima široku mrežu ruta javnog prijevoza s 13 linija podzemne željeznice, 10 lokalnih željezničkih linija i preko 170 autobusnih linija. Ne samo da je brz, učinkovit i siguran, nego je i vrlo pristupačan. Pojedinačne ulaznice za bus mogu se kupiti za gotovinu, ili na automatima za karte na metro stanicama. Ako mijenjate autobuse, ne zaboravite ponovno otkucati kartu. Vozači obično čekaju da čuju zvuk udarca, tek tada će nastaviti s vožnjom. Podzemna željeznica vozi od 6 do 1:30h, a frekvencija varira između 3 i 5 minuta tijekom dana. Pokušajte izbjeći vožnju podzemnom željeznicom tijekom špice (7:30 do 9:00h). Uz mnogo sigurnosnih kamera, metro u Madridu je prilično siguran, no ipak pripazite na svoje stvari, jer džeparoši nisu rijetka pojava.

  Gotovo sve postaje dio su jedne zone, označene slovom 'A'. Iznimka je nekolicina postaja na linijama 7 ('Metroeste'), 9 ('TFM'), 10 ('Metronorte'), 12 (Metrosur), ML2 (laka željeznica) i ML3 (laka željeznica), a one su posebno označene na kartama metroa. Iznimka je i prijevoz do Zračne luke Barajas. Za kretanje u svakoj zoni vrijede posebne cijene, a kada iz jedne zone ulazite u drugu plaća se cijena za 'zajedničku' kartu. Uz metro, Madrid ima razvijenu mrežu Lake željeznice (Metro Ligero), koja se nadopunjuje sa mrežom metroa, i prigradsku željeznicu (Cercanias) koja je prije svega namijenjena povezivanju prigradskih područja sa centrom, ali je vrlo popularna jer izvrsno povezuje zračnu luku Barajas i središte grada.

  Vlak

  Madridski kolodvor Atocha jedan je od najprometnijih željezničkih kolodvora u Europi. To je najveća postaja u Madridu i ima regionalne, međugradske i brze željezničke usluge koje vodi nacionalna tvrtka RENFE. Brzim vlakom ste i za tri sata u Malagi. Od 2014. otvorena je nova veza s Marseilleom. Madrid Atocha je povezan s podzemnom željeznicom Atocha RENFE.

  Autobusi (EMT)

  Najvažniji dio javnog prijevoza uz metro je mreža gradskih autobusa. Osim dnevnih, ima skoro 40 noćnih linija. Više informacija možete naći pod www. emtmadrid.es

  Taksi

  Taksi vozila u Madridu su uglavnom bijele boje sa brojnim stajalištima u gradu. Mnoga vozila kruže gradom, pa je dizanje ruke za zaustavljanje taksi vozila ovdje uobičajeno. Cijene variraju ovisno o dobu dana, ali uglavnom su povoljne, pa je i taksi zaista dobra je opcija.

  Korisne poveznice

  Turizam Madrid