Auto Europe

 • CROATIA
 • KONTAKTIRAJTE NAŠE AGENTE ZA REZERVACIJE

  NAJAM VOZILA U NORVEŠKOJ

  Najam vozila diljem svijeta
  Alamo Rental Car
  Avis Car Rental
  Budget Rental Car
  Dollar Car Rental
  Europcar
  Hertz
  National Car Rental
  Sixt Rent a Car
  Najam vozila diljem svijeta

  Rent a car u Norveškoj po najnižim cijenama

  Auto Europe je međunarodni broker za usluge najma vozila s više od šest desetljeća iskustva na tržištu. Niz zadovoljnih klijenata je naša najveća satisfakcija i najveći uspjeh, a zahvaljujući najnižim cijenama i odličnoj službi za korisnike, u mogućnosti smo ispuniti kriterije i onih najzahtjevnijih kupaca.

  Surađujemo sa vodećim svjetskim i lokalnim rent a car tvrtkama te nudimo svoje usluge na preko 24 000 lokacija širom svijeta. U ovisnosti od Vaših potreba, sa nama možete unajmiti automobile, kako standardne, tako i luksuzne i sportske, kao i kampere.

  Ako želite istražiti Skandinaviju, Auto Europe je tu za Vas! Dopustite nam da Vam organiziramo rent a car u Norveškoj po niskim cijenama. Odaberite jedno od mjesta za preuzimanje – zračne luke, željeznički kolodvori ili filijale u gradovima – i krenite na put!

  Norveška, jedna od najrazvijenijih zemalja svijeta i najpoželjnijih mjesta za život, je zemlja visokog standarda, koju ipak nije progutao urbanizam, već živi u savršenoj zajednici sa prirodom. Smještena na zapadnom dijelu skandinavskog poluotoka, poznata je po svojim fjordovima, polarnoj svjetlosti i prirodi koja oduzima dah. Ako se ne bojite hladnoće, posjetite Norvešku zimi, za savršen zimski ugođaj. Ljeti, pak, pejzaži su drugačiji, ali temperature nisu ni blizu onih naših, nego su osvježavajuće i kreću se između 13° i 18°C. Ovo je idealno mjesto za aktivni odmor jer možete birati između mnoštva tura počevši od vožnje haskijima i hranjenja losova, sve do potrage za polarnom svjetlošću i planinarenja po veličanstvenim fjordovima.

  Koja su najvažnija prometna pravila u Norveškoj?

  • Sva vozila moraju imati upaljene farove tijekom vožnje u bilo koje doba dana ili noći.
  • Svi u vozilu moraju biti vezani sigurnosnim pojasevima.
  • Maksimalni iznos alkohola u krvi tijekom vožnje ne smije prijeći 20 mg/ml. Naš savjet je svakako ne piti dok vozite rent a car u Norveškoj.
  • Pojedine ceste su zatvorene tijekom zime. Kada se vozite uzbrdo strmim planinskim cestama, obratite pozornost na termostat. Kako ne biste pregrijali kočnice, najsigurnije je voziti u niskoj brzini niz strme planinske ceste.
  • Cijene, kao i udaljenost između benzinskih crpki znatno se razlikuju diljem Norveške. Ako vozite ruralnim dijelovima, napunite rezervoar jer sljedeća benzinska crpka može biti znatno udaljena.

  Što posjetiti u Norveškoj?

  Norveška je skandinavska zemlja iznimne ljepote, naširoko poznata po svojim spektakularnim fjordovima, a neki od njih su čak i dio UNESCO-ve Svjetske baštine. Ukoliko želite doživjeti i vidjeti što više, preporučamo najam vozila u Norveškoj. Priroda ostavlja neizbrisiv trag na turizam Norveške, tako da su glavna mjesta koja privlače turiste kao magnet baš ona koja se odlikuju izvanrednim prirodnim ljepotama.

  Trolltunga i Kjeragbolten

  U zadnjih nekoliko godina veliku pozornost avanturista privlači stijena Trolltunga a slike sa nje se velikom brzinom šire društvenim mrežama. Ono što malo tko zna je da uspinjanje do stijene i silazak traje i po 10 sati i da je vrlo naporno. Ako mislite da se pogled isplati, krenite i vi, ali pažljivo jer ne postoje nikakve ograde i boravak gore je prilično opasan. Druga popularna stijena, zaglavljena između dvije planine, je Kjeragbolten, i kada stanete na nju, imat ćete utisak kako lebdite iznad zemlje.

  Sorrisniva Igloo Hotel

  Na obali rijeke Alta smjestio se kompleks Sorrisniva sa svojim drugim u svijetu igloo hotelom. Jedinstven po izgledu i tematici, Sorrisniva Igloo Hotel će Vas naprosto očarati svojom estetikom, te vikinškim i nordijskim legendama utkanim u enterijer. Igloo reflektira i floru i faunu doline Alta kao i životni stil sa Arktika. Ovdje možete ići u potragu za Aurorom Borealis, izlete sa sobovima, sanjkanje sa psima, pecanje u ledu, a možete se i vjenčati u kapelici od leda. Ovaj hotel je za one malo dubljeg džepa, a iskustva koja pruža ostaju lijepa sjećanja za cijeli život!

  Laerdal Tunel

  Najdulji tunel na svijetu, Laerdal Tunel građen je osam godina i spaja gradove Laerdal i Aurland na zapadu zemlje. Tunel ima svoju vlastitu opskrbu zrakom i rasvjetu koja simulira dnevno svjetlo, a da biste prošli kroz njega, trebat će Vam oko 20 minuta. Kako bi se spriječilo da vozači zaspu za volanom, u tunelu su dizajnirane takozvane planinske pećine sa svjetlom sličnim dnevnom, gdje se možete i odmoriti, okrenuti se automobilom i vratiti se nazad, ili čak održati obred vjenčanja.

  Šuma biblioteke budućnosti

  Tisuću stabala zasađeno je kao dio dugoročnog projekta i umjetničkog ulaganja u budućnost. Planira se dati u tisak jednu knjigu svake godine tijekom stotinu godina, uvijek od različitih autora. U planu je i izgradnja „Sobe za tišinu“ i to od drveta koje je do sada posječeno. Iz nje bi se prostirao pogled na Nordmarka šumu u daljini.

  Nigardsbreen Ice Cave

  Magično plava ledena špilja Nigardsbreen ispod glečera Jostedal je ledeno kraljevstvo u plavim nijansama. Jedan od istraživača koji je otkrio bio je toliko impresioniran njenom ljepotom da je nazvao pećinu ledenom katedralom. Strukture od vode i leda neprestano se mijenjaju a samim tim i izgled pećine. Trajekt vozi do tamo tijekom ljetnih mjeseci i to od sredine lipnja do kolovoza.

  Obilazak Norveške rent a carom

  Ako ste se odlučili za najam vozila u Norveškoj, pripremili smo za Vas još nekoliko mjesta vrijednih posjeta, a koje možete iskombinirati u jednu ili više ruta tijekom nekoliko dana.

  Trondheim

  Započnite putovanje ovom skandinavskom ljepoticom u Trondheimu, najstarijem od većih norveških gradova. Ovaj univerzitetski grad još čuva povjesno kulturno nasljeđe, a u njemu se nalazi druga po veličini crkva u sjevernoj Europi, gotička katedrala Nidaros. Tijekom srednjeg vijeka Trondheim je bio centar sjevernoatlantske trgovine i religijski centar europskog sjevera. Fotogenični Trondheim osvojit će Vas svojim šarenim zgradama, kanalima i inovativnim muzejima. Nastavite dalje ka zapadu prema čuvenoj Atlantskoj cesti.

  Atlantic Road

  Impozantna i pomalo zastrašujuća Atlantska cesta, koju zapljuskuje ocean, spaja otoke i hridi i čest je motiv fotografija iz Norveške. Ako niste plašljivi, okušajte se na ovoj visokoj vijugavoj cesti koja izgleda kao da lebdi iznad tla. Ova poznata arhitektonska konstrukcija se stapa sa krajolikom, a pojedini dijelovi izgledaju nedovršeno. Jedan takav je upravo Sorseisundet most koji se još naziva i pijani most.

  Allesund

  Sada nastavljamo još zapadnije ka prestolnici fjordova – Allesundu. Planirajte ovdje provesti barem tri dana i nemojte propustiti obilazak fascinantnog fjorda Hjørundfjord, dijela norveških Alpi, gdje možete odabrati jednu od mnogih popularnih staza za pješačenje i uživati u prizorima prave Norveške. Ako Vam se ne šeta, možete odabrati i neku od drugih ponuda za aktivni odmor, kao što su rafting, vožnja kajakom ili obilazak fjordova brodom.

  Bergen

  Put nas vodi duž obale ka jugu, točnije ka Bergenu. Nakon otprilike 100 km vožnje od Allesunda stići ćete u selo Geiranger, također poznato kao magnet za turiste radi fjordova i slapova. Ovdje možete napraviti kratak predah ili čak ostati cijeli dan, prije nego što nastavite ka Bergenu. Druga opcija koja Vam je usput je oblast Stryn, također poznata po fantastičnim prirodnim ljepotama, skjialištima i pješčanim plažama. Šarmanti gradić Bergen, koji je naše odredište na ovom dijelu puta, okružuje sedam fjordova i sedam brda. Još u Srednjem vijeku bio je važan trgovački centar i prijestolnica zemlje, pa se to bogato kulturno nasljeđe može i dan danas vidjeti u gradu. Uživajte u razgledanju, umjetničkoj i gastronomskoj sceni, prije nego što nastavite ka Oslu.

  Oslo

  Oslo je jedan od glavnih gradova u Europi koji se najbrže razvija i raste. Neka Vas ne začude brojni kranovi i gradilišta, jer Oslo i dalje spada u najzelenije gradove svijeta. Turisti u Oslu cijene muzeje, noćni život, i gastro scenu koja je nedavno doživjela svoju renesansu. Tako danas u Oslu možete večerati u restoranu sa Michelin zvjezdicama ili pak isprobati fuziju raznih svjetskih kuhinja. Ako ste zainteresirani za posmatranje polarne svjetlosti, upamtite da su gradovi koje smo opisali u ovom vodiču prilično daleko od Arktičkog kruga. Za Auroru Borealis morali biste ipak otići na krajnji sjever zemlje, u okrug Nordland, čije je središte Tromso, odakle postoje brojne organizirane ture za "lov" na polarnu svjetlost.

  Koliko moram imati godina za najam vozila u Norveškoj?

  Minimalna dob za vožnju većine tipova automobila u Norveškoj je 18. Međutim, većina rent a car tvrti zahtjeva da niste mlađi od 19 godina da biste uzeli najam vozila u Norveškoj. Vrlo često se klijentima mlađim od 25 godina naplaćuje naknada za mlade vozače.

  Moram li platiti cestarinu za vožnju unajmljenim vozilom u Norveškoj?

  Norveška ima oko pedeset naplatnih postaja za cestarine, od kojih su većina automatske. Vozači su dužni registrirati svoju kreditnu karticu online i proći kroz AutoPASS postaje bez zaustavljanja. Možete unaprijed prijaviti kreditnu karticu ili do 14 dana nakon što ste prvi put prošli automatsku postaju. Oni koji nisu registrirani mogu se zaustaviti i platiti na obližnjoj benzinskoj crpki, obilježenoj znakom koji kaže "KR-service". Ako prolazite kroz postaju koja nije automatska, ali ima mogućnost za ručno prikupljanje cestarine, možete koristiti AutoPASS traku samo ako ste registrirani. Posjetite ovu web stranicu za više informacija http://www.autopass.no/en/autopass.

  Mala doza povijesti

  Iako suvremena država Norveška postoji tek dva stoljeća, povijest ove nordijske zemlje seže daleko u prošlost. Smatra se da je nakon Ledenog doba topljenjem glečera oblast poprimila uvjete za život, te je obala, idealna za lov, ribolov i trgovinu, postala sve privlačnija prvim doseljenicima oko 12000 godina PNE. U Željeznom dobu ljudi su izumili bolja oruđa za poljoprivredu, što je omogućilo više hrane za sve. U društvenom kontekstu pojavila se nova struktura poznata kao klan, koja je nastajala u okviru jedne obitelji ženidbom sinova koji bi ostajali u kući i proširivali obitelj. Za rješavanje konflikata raznih vrsta postojala su stjecišta poznata kao «thing». Ona su smatrana svetim mjestima, a tu bi se donosile odluke i kažnjavao zločin, a kazne za manje prestupe su vrlo često bile u hrani. Ipak najpoznatiji period u norveškoj povijesti je onaj vikinški. Vikinzi su zauzeli cijelu nordijsku regiju, podigli su društvene ustanove i ostavili neizbrisiv trag na cijeloj europskoj povijesti zarad svojih osvajanja i trgovine. U redovima vikinške vojske postojala je i jedna žena komandir po imenu Red Maiden koja je neprijateljima tjerala strah u kosti. Poznati kao neustrašivi ratnici i nemilosrdni osvajači, Vikinzi su bili pogani i vjerovali su u mnoštvo bogova. To se promijenilo krajem 10. stoljeća kada su prihvatili kršćanstvo i kada je izgrađena prva crkva Nidaros u Trondheimu.

  U narednim stoljećima usljedilo je blagostanje i dodatni razvoj ne samo poljoprivrede nego i trgovine. Međutim, ovo zlatno doba se naglo završilo sredinom 14. stoljeća kada je kuga pokosila trećinu stanovništva u kratkom vremenskom roku. Nakon toga slijedi ujedinjenje nordijskih zemalja Norveške, Danske i Švedske, gdje je uloga Norveške bila neznatna sve dok Švedska nije istupila iz saveza, a odmah potom je tadašnji vladar, inspiriran Luterovom reformacijom, uveo protestantizam u zemlju. Kasnije je Norveška bila i pod švedskom vlasti dok ustavom iz 1814. godine nije stekla samostalnost. Danas Norveška spada u najrazvijenije zemlje svijeta i vrlo često je u vrhu listi koje ocjenjuju kvalitetu života i sreću i blagostanje stanovništva.

  Koja je nacionalna valuta u Norveškoj?

  Norveška koristi Krunu kao osnovnu nacionalnu valutu. Eure za Krune i obrnuto možete zamijeniti u mjenjačnicama ili u turističkim uredima. Na bankomatima možete podići novac uz određene naknade, što je najbolje provjeriti direktno kod Vaše banke prije puta. Mnogi objekti prihvaćaju kreditne kartice, uključujući Visa, Eurocard, Mastercard, Diner's Club i American Express.

  U kojoj je vremenskoj zoni Norveška?

  Hrvatska i Norveška dijele istu vremensku zonu. Primjenjuje se zimsko i ljetno računanje vremena.

  Koje su najčešće fraze u Norveškoj?

  Neformalni pozdrav - Hallo

  Dobro jutro - God Morgen

  Gdje je najbliža policijska postaja? - Hvor er nærmeste politistasjon?

  Gdje je najbliža bolnica? - Hvor er nærmeste sykehus?

  Koliko košta? - Hvor mye koster dette?

  Hvala - Takk

  Zadržite kusur - Behold veksle

  Struja - Da li mi je potreban adapter za struju u Norveškoj?

  Norveška koristi istu jačinu struje i isti tip utičnice kao i Hrvatska. Ne morati brinuti o adapterima za struju jer ćete moći sasvim normalno koristiti svoje uređaje.

  Da li mi je potrebna viza za putovanje u Norvešku?

  Državljani Hrvatske mogu ulaziti u Norvešku i sa osobnom iskaznicom. Viza nije potrebna. Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Norveškoj nalazi se u Oslu, glavnom gradu ove države.

  Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Norveškoj
  Adresa: Drammensveien 82; Oslo
  Uredovno vrijeme za stranke: ponedjeljak - petak 9 - 12h
  Tel.0047 2 3014 050; Fax: 0047 2 3014 060
  e-mail: croemb.oslo@mvep.hr

  Mogu li unajmiti kamper u Norveškoj?

  Putnici koji su pravi avanturisti i više vole kampiranje nego boravak u skupim hotelima bi definitivno trebali isprobati najam kampera u Norveškoj. Putujte širom zemlje i uživajte u jedinstvenim prirodnim pojavama poput ponoćnog sunca ili polarne svjetlosti.

  Korisne poveznice

  Norveška turizam