Auto Europe

 • CROATIA
 • KONTAKTIRAJTE NAŠE AGENTE ZA REZERVACIJE

  NAJAM VOZILA U PALERMU

  Najam vozila diljem svijeta
  Alamo Rental Car
  Avis Car Rental
  Budget Rental Car
  Dollar Car Rental
  Europcar
  Hertz
  National Car Rental
  Sixt Rent a Car
  Najam vozila diljem svijeta
  Zašto rezervirati kod nas?
  • Usporedite cijene svih rent a car tvrtki
  • Besplatno otkazivanje rezervacije do 48 sati prije preuzimanja vozila
  • Bez naknade za korištenje kreditne kartice
  • Podrška korisničkog centra 7 dana u tjednu
  • 24 000 lokacija širom svijeta

  Rent a car u Palermu uz najbolje cijene

  Sicilija je savršeno odredište za kombiniranje odmaranja na plaži s izvrsnom hranom i bogatom kulturom. Smještena točno usred Sredozemnog mora, oduvijek je bila mjesto spoja i miješanja kultura. Palermo je nekada Feničanima bio baza na njihovim trgovačkim putovima, a danas je najvažniji grad na otoku i savršeno polazište za svaki obilazak Sicilije.

  Puno dragocjenog vremena na vašem odmoru uštedjet ćete ako rezervirate rent a car u Palermu sa Auto Europe prije vašeg putovanja. Rezervacija se toplo preporučuje tijekom razdoblja visoke sezone, jer je dostupnost vozila tada vrlo ograničena. Auto Europe je poznata kao vodeća kompanija u iznajmljivanju automobila s nenadmašnim cijenama već duže od 60 godina. Zahvaljujući odličnoj suradnji s brojnim renomiranim svjetskim i lokalnim dobavljačima, sigurno ćete naći pogodan najam automobila u Palermu za vaš odmor, a mi vam možemo jamčiti najniže cijene najma. Preuzmanje automobila u zračnoj luci odmah po dolasku je najjednostavnije rješenje, ali Auto Europe nudi i mogućnost preuzimanja u uredima u većini gradova ne samo u Italiji već i diljem svijeta, u 180 zemalja, na više od 24000 lokacija.

  Vrlo dobar način obilaska i upoznavanja atrakcija cijelog otoka je noćenje u različitim mjestima. Za to najprikladniji prijevoz je najam automobila iz Palerma, koji daje puno slobode i fleksibilnosti. Iz Palerma ćete se voziti do Catanije i Etne, zatim krenuti prema jugu do Siracuse i Notoa, a potom voziti prema zapadu do grčkih hramova u Agrigentu, da biste se zatim vratili u Palermo. Ako više volite opušteniji odmor, sa jednostavnijim, dnevnim izletima preporučavamo da se odlučite za obilazak sjeverozapadnog dijela otoka.

  Kakav je promet u Palermu?

  Zbog uvijeta vožnje na Siciliji, osobito u glavnom gradu otoka, s obzirom na veliki broj skutera na ulicama i poprilično ležeran odnos prema prometnim pravila, često se smatra pravom avanturom iznajmiti automobil u Palermu. Ponekad ovo iskustvo može biti kaotično zbog prebrze i vožnje bez odgovarajuće signalizacije. Pješaci koji prelaze ulicu na crveno svjetlo ili jednostavno agresivni vozači koji ne poštuju prometna pravila, mogu učiniti vožnju u Palermu ponekad izazovnom čak i za kvalificirane vozače. Samo budite strpljivi i vrlo oprezni. Još jedna stvar koju treba zapamtiti- srce grada je gotovo u potpunosti ograničena prometna zona (Zona Traffico Limitato - ZTL), čija je uspostava motivirana željom smanjenja prometa ali i zagađenja zraka. Pristup automobilom dozvoljen je samo stanovnicima i osobama s propusnicom koju je potrebno unaprijed kupiti. Postoje dnevne, tjedne ili mjesečne propusnice. Kamere će registrirati registarske tablice koje pristupaju području, a vozači auta sa tablicama koje su bez propusnice platit će novčane kazne. Ograničenja vrijede samo radnim danima od 8 do 20 sati.

  Gdje mogu parkirati unajmljeno vozilo u Palermu?

  Samo središte grada je, kao što je ranije spomenuto, uglavnom zona sa ograničenim pristupom (Zona Traffico Limitato - ZTL) i ovdje ćete moći parkirati samo ako ste prethodno kupili propusnicu. U ostatku centra grada besplatna parkirališta, označena bijelim crtama, vrlo su rijetka. Najvjerojatnije ćete naći parking mjesto na ulici označeno plavim crtama, što znači da se mora platiti. Parking-karte je potrebno kupiti u najbližim kisocima sa duhanskim proizvodima ili novinama. Datum i vrijeme početka parkinga treba označiti ili ogrebati na karti i ostaviti ju na vidljivom mjestu, naprijed iza vjetrobranskog stakla u autu. Također, postoji nekoliko parkirališta uz naplatu u centru i okolici. Jedno od njih povoljnog je položaja, u neposrednoj blizini željezničke stanice Notarbartolo, sa svim glavnim znamenitostima u neposrednoj blizini. Ako tražite ugodno i sigurno rješenje za parkiranje, na Piazza Orlando postoji podzemni parking na više razina. Detaljniji popis parkirališta možete pronaći ovdje.

  Zračna luka Palermo

  Međunarodna zračna luka Palermo nazvana je po sucima Falcone i Borsellino i nalazi se 35km od grada, u gradu Punta Raisi. Posluje od 1960. godine, a nedavno je obnovljena. To je treća najveća zračna luka u južnoj Italiji nakon Napulja i Catanie. Auto Europe surađuje s najboljim međunarodnim i domaćim dobavljačima, te vam s nekim od njih preporučuje najam vozila u Palermu, prvenstveno u zračnoj luci odmah nakon slijetanja, jer je to najjednostavniji način za započeti svoj boravak na Siciliji. Šalteri za iznajmljivanje automobila pogodno su smješteni u dvorani za dolaske, a automobili su parkirani vani, točno ispred. Alternativno, brz način dolaska do Palerma, za samo pola sata je linija A podzemnog vlaka. Karta košta oko 5,90 € za odrasle. Postoji i autobusna veza koju nude tvrtke Prestia i Commandè, a kojom za otprilike 50 minuta vožnje stižete do središnjeg kolodvora Palermo. Nadalje, postoje izravne autobusne veze i s najvažnijim gradovima u blizini, uključujući Trapani, San Vito lo Capo, Agrigento i Catania.

  Palermo zračna luka (PMO) "Falcone-Borsellino Airport"
  Adresa: Località Punta Raisi, 90145 Cinisi PA, Italija
  Web stranica: www.aeroportodipalermo.it
  Telefon: +39 091 702 0698

  Što raditi u Palermu?

  Palermo je očaravajući lučki grad vrlo raznolike kulturne baštine. Zasigurno je grad kontrasta koji dominiraju u eklektičnoj mješavina arhitektonskih stilova, koja utjelovljuje arapsku, grčku i rimsku baštinu vidljivu na svakom koraku i otkriva tragove mnogih poznatih careva, čiji je dom nekada bio ovdje.

  • Quattro Canti: Ovo je poznati trg osmerostranog oblika smješten na najpoznatijem raskrižju centra Palerma. Poznat je i kao Piazza Vigliena a raskrižje je dvije glavne ulice Palerma- Makeda i šetnice Vittorio Emanuele i pravi je primjer raskošnog baroknog stila u arhitekturi. U sredini se nalazi ogromna fontana, četiri strane trga su ustvari ulice dok su ostale četiri raskošno uređene zgrade sa gotovo potpuno istim udubljenim fasadama pročelja okrenutih ka trgu. Na svakoj od ovih trokatnih zgrada u najnižoj razini je fontana, a iznad nje, na sledećoj razini fasade zgrade je kip djevojke. Svaki od ovih kipova simbolizira po jedno godišnje doba. Na najvišoj razini su niše sa statuama sicilijanskih vladara.

  • Katedrala: Katedrala Palerma, koja datira iz 1185. godine, pod zaštitom je UNESCO-a i posvećena je Presvetoj Mariji, ali je najdraža kapela stanovnicima ona posvećena svetoj Rozaliji, gradskoj zaštitnici. Zgrada je ogromna i prikazuje mnogo različitih stilova, jer je kroz stoljeća trpjela stalne promjene: prepoznat ćete arapske, normanske, gotičke, neoklasicističke i barokne utjecaje. Ne zaboravite prošetati oko cijele zgrade jer su i bočni i stražnji zidovi bogato ukrašeni.

  • Ulične tržnice: Kada se približi vrijeme ručka, posjet tradicionalnoj tržnici prehrambenih proizvoda je obavezan. Palermo se čak može pohvaliti s tri: "La Vucciria", "Ballarò" i "Il Capo". Prve dve su najpoznatije. "La Vucciria", smještena blizu luke, u početku je bila tržnica mesa, ali danas tamo možete pronaći sve vrste hrane, posebno svježu ribu. Ballarò je najstarija tržnica prvenstveno sa ponudom povrća i voća koje prodaju lokalni poljoprivrednici. Proteže se od trga Casa Professa do bastiona u ulici Tukory. Cijene su vrlo pristupačne i možete kupiti svježe voće ili ukusan međuobrok poput poznatih rižinih kuglica "arancini". Budite sigurni da nećete razumjeti riječ dijalekta koji se tamo govori. Ali ako zaista želite osjetiti autentičnu atmosferu ovog čarobnog grada, stvarno biste trebali doći u ova šarena, kaotična i vrlo živahna mjesta. Ove tržnice nalikuju sjevernoafričkim "suksima" i zaostavština su arapske dominacije.

  • Normanska palača: Ova palača jedna je od najvažnijih znamenitosti u gradu i nalazi se na UNESCO-vom popisu od 2015. Sagradili su je arapski emiri u 9. stoljeću, a potom su je preuzeli Normani, koji su je koristili kao tvrđavu i kraljevsko sjedište. Pod Frederikom II., postala je carska palača, a nakon toga sjedište sicilijanskog parlamenta pod Kraljevstvom dviju Sicilija. I danas je još uvijek sjedište regionalnog parlamenta Sicilije. Unutrašnjost je bogato namještena, a njen dragulj je „Cappella Palatina“, grofova kapela. Ova kapela posvećena svetima Petru i Pavlu svjetski je poznata po dobro očuvanim zlatnim bizantijskim mozaicima i dragocjenim ukrasima u kojima se očituju vrlo rafinirane arapske tehnike.

  • La Zisa i La Cuba: Šetnjom kroz Palermo otkriva se mnoštvo arhitektonskog blaga, a najfascinantnija su ona iz arapsko-normanskog doba. Palača Zisa sagrađena je oko 1165. godine kao ljetna rezidencija normanskih kraljeva. Smješten je u zapadnom dijelu grada, u kraljevskom parku Genoardo. Danas je sjedište Muzeja islamske umjetnosti a od 2015. je i dio UNESCO-ve Svjetske baštine. Okrenuvši se ka vrtu, također ćete naći maursku palaču poznatu kao "La Cuba" (Kuba sottana).

  Najbolji izleti sa rent a carom u Palermu

  Nakon što istražite užurban grad, iskoristite prednost koju pruža najam vozila u Palermu kako biste otkrili još neke od sicilijanskih ljepota. Posebice, ako niste mogli odbiti neku od naših posebnih ponuda i došli ste u Palermo neplanirano i iznenada dobro će vam doći prijedlog za neke poludnevne ili dnevne izlete iz ovog grada.

  Monreale

  Mali grad Monreale udaljen je samo 5 km od Palerma i gotovo bi ga se moglo smatrati jednim od njegovih predgrađa. Osnovali su ga Normani koji su ostavili arhitektonsko remek-djelo, a to je katedrala poznata kao "Duomo". Unutrašnjost ove velike crkve, dio UNESCO baštine, krasi gotovo 7.500 metara kvadratnih vizantijskih mozaika.

  Mondello

  Gradske plaže u Palermu vrlo su lijepe, ali ako tražite doista spektakularnu, onda biste se trebali uputiti na istok do Mondella. Ovdje ćete biti iznenađeni očaravajućim krajolikom, koji je primijetio i filmaš Visconti, koji je Mondella odabrao za snimanje svog čuvenog "Gattoparda". Ugnježden između Mount Pellegrino i Mount Gallo, Mondello ima plažu dugu 1,5 km s bijelim pijeskom. Ali to nije sve. Želite li prošetati, otkrit ćete mnoštvo vila Liberty koji potiču s početka 20. stoljeća kada su plemićke obitelji ovdje provodile svoj odmor. Najstarije odmaralište na plaži je u stilu Liberty, a obnovljeno je 1995. To je vrlo elegantno mjesto na kojem se možete uživati u suncu.

  Cefalù

  Ovo malo mjesto sa svojih 14000 stanovnika nalazi se 70 km istočno od Palerma. Ubraja se u najljepše talijanske gradove i dom je treće sicilijanske katedrale pod UNESCO-ovom zaštitom (od 2015. godine). Ona je još jedan primjer građevine normansko-arapskog stila koja datira iz XII stoljeća. Posjetitelji ovdje ne dolaze samo zbog ove crkve, već ponajviše zbog atmosfere iz bajke i očaravajućeg krajolika. Cefalù ima prekrasne plaže, prekrasne panorame i dio je prirodnog parka planina Madonie

  Kako putovati po Palermu

  Ukoliko se odlučite na dan ili više parkirati svoj rent a car u Palermu, a grad otkrivati pješice i koristeći se gradskim javnim prijevozom, na raspolaganju su vam autobusi, tramvaji i podzemna željeznica. Javnim prijevozom u Palermu upravlja AMAT koji nudi nekoliko autobusnih linija i četiri tramvajske. Karta za autobus se može kupiti na kioscima, u trgovinama duhanksim proizvodima i nekim drugim trgovinama, po cijeni od oko 1,40 €, i važeća je za vožnju 90 minuta nakon aktiviranja tj. probijanja na automatu. Karte možete kupiti i na brodu uz malu nadoplatu od oko 40 centi. Postoje još i dnevne ili višednevne karte. Što se tiče tramvaja, karte također koštaju oko 1,40 € i vrijede 90 minuta. Mogu se kupiti na istim prodajnim mjestima kao i autobusne karte. Postoje također i podzemne linije vlaka i to 3 linije- A, B i C, kojima upravlja željeznička kompanija Trenitalia. Linija A povezuje grad s aerodromom. Karta traje 90 minuta i cijena joj je oko 1,50 € ali ne vrijedi za autobuse. Postoje i tjedne i mjesečne karte.

  Korisne poveznice

  Turističke informacije