Auto Europe

 • CROATIA
 • KONTAKTIRAJTE NAŠE AGENTE ZA REZERVACIJE

  NAJAM VOZILA U PARIZU

  Najam vozila diljem svijeta
  Alamo Rental Car
  Avis Car Rental
  Budget Rental Car
  Dollar Car Rental
  Europcar
  Hertz
  National Car Rental
  Sixt Rent a Car
  Najam vozila diljem svijeta

  Rent a car u Parizu po najnižim cijenama

  Često se o Parizu govori kao o jednom od najljepših i najromantičnijih gradova na svijetu. Stoga ne čudi da je već stoljećima i jedno od najposjećenijih svjetskih odredišta. Imajući ovo na umu, bitno je dobro se pripremiti za grad vrhunske arthitekture, umjetnosti, svjetla, mode, kulture, romantike, provoda i odlične kuhinje, koji nije samo francuska, nego i svjetska prijestolnica!

  Kako biste dobili ono najbolje od grada, trebate izvrstan odabir rent a cara u Parizu. Auto Europe će vam osigurati najbolje ponude na tržištu i izvanredan izbor vozila. Zahvaljujući brojnim gradskim poslovnicama te lokacijama na željezničkim kolodvorima ili zračnim lukama, u mogućnosti smo vam osigurati najbolji odabir najamnog vozila u Parizu.

  Ukoliko je ovo vaše prvo putovanje u Pariz, evo nekih korisnih informacija i podataka, koji će učiniti da se jednostavno zaljubite u ovaj grad.

  Kakav je promet u Parizu?

  Kao i sve metropole, i Pariz ima vrlo gust promet i vožnju dijelovima grada sa najgušćim prometom najbolje je planirati izvan špice. Usput, obratite pažnju na pješake; Parižani rado prelaze cestu dok je na semaforu crveno svjetlo. Dakako, ne zaboravite ni motoriste. Oni svakako podižu adrenalin za vrijeme vožnje. Sam centar grada je okružen sa tri velike ceste; središnja je Périphérique i najbolje je da već unaprijed isplanirate izlaz prema centru grada. A86 vodi kroz predgrađa bliža centru grada, a Francilienne se proteže kroz vanjska predgrađa. Zahvaljujući dobro održavanim sustavom autocesta, putovanje po zemlji je jako jednostavno. Osobito je zgodno ukoliko najam vozila u Parizu uz Auto Europe bude tek početna točka obilaska Francuske. Kada na raspolaganju imate vozilo, plan putovanja u potpunosti možete prilagoditi svom ritmu. Vozilo na primjer, možete pruzeti na nekoj od lokacija zračnih luka, ili u gradskim poslovnicama i zaputiti se istraživanje okolice Pariza.

  Gdje mogu parkirati unajmljeno vozilo u Parizu?

  Ukoliko odsjedate u centru grada, možda je najbolje ostaviti vozilo na hotelskom parkingu, ukoliko postoji takva mogućnost, i koristiti se javnim prijevozom. Parking na ulicama Pariza nije tako teško naći, ali obratite pažnju na cijene (naznačene su na automatima), koje uveliko variraju ovisno o dijelu grada. Tarife su podijeljene u dvije zone (€4 u centru grada, i €2 u predgrađima. Inače, plaća se 7 dana u tjednu od 09:00 do 20:00h. (dozvoljeno je parkirati najdulje 2 sata). Kako je velika gužva, ukoliko se usudite parkirati na uskim prostorima, ne dižite ručnu kočnicu, jer se vozači gurkaju gore-dolje, kako bi se ugurali, ili izgurali sa parkinga. Shodno tomu, imajte na umu da najamno vozilo morate vratiti neoštećeno, pa razmislite prije nego vozilo parkirate na ulici. Plaćanje se vrši ili putem kreditne kartice ili putem mobilne aplikacije za plaćanje parkinga putem telefona ili karticom koju morate kupiti na kiosku. Podzemnih garaža ima mnogo i rade 24 sata, 7 dana tjedno, a cijene ponovno variraju ovisno o dijelu grada, ali generalno se kreću od € 2,50 po satu, ili €20 po danu u centru grada, a u predgrađima i dvostruko manje. Podzemne garaže često imaju i posebne vikend ponude. Naravno, parking možete rezervirati i online.

  Zračne luke Pariz

  Grupacija ADP od 2016. upravlja pariškim zračnim lukama Charles de Gaulle, Paris Orly i Le Bourget. Zračna luka Pariz Charles de Gaulle je danas glavna pariška i najvažnija francuska zračna luka. Paris Orly je do izgradnje zračne luke CDG bila glavna pariška zračna luka, a danas preuzima glavninu domaćih letova. Le Bourget je prva pariška zračna luka, no danas se koristi samo za razne avio manifestacije. Važno je navesti i zračnu luku Beauvais-Tillé koja se koristi za letove nisko budžetnih aviokompanija.

  Zračna luka Pariz Charles de Gaulle (CDG)
  Web stranica: www.parisaeroport.fr
  Adresa: 95700 Roissy-en-France, France
  Tel: +33 1 70 36 39 50

  Paris Orly (ORY)
  Web stranica: www.parisaeroport.fr
  Adresa:94390 Orly, France
  Tel: +33 892 56 39 50

  Beauvais-Tillé (BVA)
  Web stranica: www.beauvais-airport.com
  Adresa:Route de l'aéroport, 60000 Tillé, France
  Tel: +33 892 68 20 66

  Što raditi u Parizu

  Sa skoro beskrajnim izborom ponuda u Parizu, morat ćete pažljivo birati što želite posjetiti. Auto Europe vam je pripremio listu mjesta koja vrijedi posjetiti.

  • Eiffelov toranj: Kako Eiffelov toranj poistovjećujemo sa Parizom, gotovo bi bilo svetogrđe ne posjetiti ga, pa makar i samo radi fotografiranja. Projekt je uglavnom financirao sam gospodin Eiffel, jer gradske vlasti nisu bile osobito zainteresirane za izgradnju svog budućeg simbola, pa je zauzvrat tražio prihod od ulaznica u narednih 20 godina. Nakon isteka tog perioda, sve prihode je ostavio gradu. Danas je teško zamisliti da je nakon njegove izgradnje povodom Svjetske izložbe 1889. ovaj toranj bio strašno omražen mnogim Parižanima, između ostalog i nekim umjetnicima, koji su ga smatrali vrhuncem neukusa te su zahtijevali da se sruši, jer je to željezno čudovište strašno nagrđivalo grad. Jedan od njih je bio i pisac Guy de Maupassant koji je bio redoviti gost restorana na njegovom vrhu jer je to bilo jedino mjesto u Parizu s kojeg ga nije morao gledati. Sa svojih 324 metra visine je tada bio najviša građevina svijeta, i ne brinite, danas je još uvijek naviša građevina Pariza, i koliko god dugo budete boravili u Parizu, uvijek ćete imati pogled na Eiffelov toranj. Teži više od 10 tisuća tona. Do vrha vodi 1665 stepenica (za one koji žele izbjeći lift, koji godišnje prijeđe i preko 103 tisuće kilometara). Ima više od 7 miliona (uglavnom stranih) posjetitelja za koje se brine više od 600 zaposlenika. Na drugom katu se nalazi restoran koji nudi jedan od najljepših pogleda na Pariz. No, jeste li znali da se visina Eiffelovog tornja mijenja ovisno o vremenskim uvjetima? Naime, po ljetnim vrućinama se zna istegnuti i za cijelih 15 cm! Od 2008. ovaj toranj nije više samac, za njega se odlučila udati jedna neobična Parižanka, koja se sada zove Erika la Tour Eiffel.
   
  • Bazilika Presvetog Srca Isusova (Sacre-Coeur): Kada se izvučete iz vreve malih romantičnih uličica, i pred vama se pojavi ovo bajkovito bijelo zdanje građeno u neobizantskom stilu, smješteno na brdu Montmartre, jednostavno ostajete bez daha! Osim što je arhitektonski važna građevina, pruža i jedan od najljepših pogleda na Pariz. Gradnju su financirali građani cijele Francuske, a imena osoba koje su donirale sredstva naći ćete ugravirana posvuda po zidovima. Tako su izgradnji doprinijeli i stanovnici Savoie, poklonivši jedno od najtežih zvona na svijetu (19 tona) zvano “Savoyarde”, a bila su potrebna 21 konja da ga dovuku na vrh Montmartra. I prije nego je bazilika sagrađena (gradnja je trajala od 1875 do 1914), ovo mjesto je bilo korišteno kao mjesto bogosluženja još iz paganskih vremena, kada su tu podizani galo-romanski hramovi, jer je to bilo najviše mjesto u gradu, pa su ljudi vjerovali da će tako biti malo bliže nebu, a samim tim i Bogu. Nakon katedrale Notre Dame, ovo je najposjećenija crkva u Francuskoj. Unutrašnjosti bazilike se možete diviti besplatno, ali ako se želite uspeti na kupolu, morate kupiti ulaznicu. Ipak, ono što nekako najviše doprinosi dojmu jeste njezina bjelina. Arhitekt Paul Abadie je odabrao kamen iz kamenoloma u Souppesu, u departmanu Seine-et-Marne. Od istog kamena su sagrađani i Arc de Triopmhe (Trijumfalna kapija) i Most Aleksandra III u Parizu, a poznat je po tome što kada pada kiša, ispušta supstancu koja čisti kamen i na taj način zadržava svoju bijelu boju. Iznad svega, ako u užurbanom i živahnom Parizu osjetite potrebu za mirom, ovo je mjesto gdje ćete ga naći!
   
  • Slavoluk pobjede (Arc de Triomphe): Neizostavni simbol francuske moći je Slavoluk pobjede,koji je Napoleon dao izgraditi u čast pobjede u bitci kod Autrelitza 1806. Smješten je na središnjem dijelu Trga Charles de Gaulle. Odaje počast svima koji su poginuli za Francusku, kako za vrijeme Napoleonskih ratova, tako i žrtvama Prvog svjetskog rata, a vječni plamen gori za nepoznatog vojnika. Pogled sa Slavoluka pobjede se pruža na Pariz, a posebice na Elizejske poljane , ili u originalnom nazivu Avenue des Champs-Elysées, koja je inače poznata kao najljepša avenija na svijetu. Još jedan raj za kupoholičare, jer su tu okupljeni najpoznatiji francuski i svjetski brendovi! Slavoluk je za posjetitelje otvoren svakim danom od 10:00 do 22:30. Kako do Arc de Triomphe: Metro Charles de Gaulle-Etoile (linije 1, 2, 6, RER A) Champs-Elysées: Franklin Roosevelt (linija 1), George V (linija 1) ili Champs-Elysées – Clémenceau (linije 1 i13)
   
  • Katedrala Notre Dame: Prije izgradnje Eiffelovog tornja, gotička katedrala Naše Gospe, izgrađena u samom srcu grada na Île de la Cité, između 1163. i 1345. bila je glavni pariški simbol. Sjedište je pariškog nadbiskupa, a 1804. je u njoj okrunjen Napoleon Bonaparte. Prema legendi, u 12 stoljeću je pariški biskup poželio sagraditi najveću katedralu na svijetu, a njen nacrt je urisao u blatu...i danas je sa svoja dva tornja visine 69 metara (387 stepenica), 130 metara duljine, i 48m širine, jedna od najvećih vjerskih građevina na svijetu , i prema legendi, u svojim ukrasima skriva Kamen Mudraca. Južni toranj je dom najvećem zvonu katedrale, Emmanuelu, teškom 13 tona. Ispred same katedrale nalazi se i “Point zéro”, polazna točka po kojoj se na francuskim autocestama mjere sve udaljenosti od Pariza. Tijekom svog postojanja, proživjela je mnoga oštećenja, kada je u mnogim navratima bila pljačkana i rušena. Restaurirana je u 19. stoljeću, a povrat svoje slave i sjaja između ostalog može zahvaliti i romanu Victora Hugoa “Zvonar crkve Notre Dame”. Katedrala je otvorena svaki dan od 8:00 do 18:45 sati, ulaz se ne naplaćuje, osim na tornjeve 8 € (ulaz s vanjske strane Sjevernog tornja) i u riznicu 4 €. Kako do katedrale Notre Dame: Cité, Saint-Michel, Hôtel de Ville, Cluny - La Sorbonne ili Châtelet.
   
  • Louvre: Muzej Louvre je smješten u kraljevskoj palači Louvre, na desnoj obali Seine, već od 1793. i jedan je od najposjećenijih muzeja na svijetu. Prvotna kolekcija je imala nešto više od 700 djela, no danas ih ima više od 380 000, a izloženo je nešto preko 35 000. Simbol je povijesti Francske, ali i cijelog svijeta, jer zbirke se sastoje od ponajboljih djela svjetske umjetnosti, od starog Egipta, antičke Grčke i Rima, pa sve do modernoga doba. Ovdje ćete se moći diviti tajnovitom osmjehu Da Vincijeve Mona Lise, i vidjeti djela kao što su Sloboda predvodi narod (Delacorix), Miloska Venera, i mnoga druga...Poznate staklene piramide su izgrađene tek potkraj osamdesetih godina 19. stoljeća. Louvre je otvoren svakim danom osim utorkom, od 09:00 18:00. Srijedom i petkom muzej zatvara u 21:45 . Ulaznice: puna cijena ulaznice iznosi 15€, ali osobama mlađim od 26 godina koje žive u EU je ulaz besplatan. Prve nedjelje u mjesecu od listopada do ožujka, ulaz je besplatan za sve posjetitelje. Kako do Louvra: Metro Palais Royal – Musée du Louvre (linije 1 i7)
   
  • Groblje Père Lachaise: Da, nemojte izostaviti ni posjet najvećem pariškom groblju, a ujedno i najpoznatijem na svijetu. Mnoge poznate osobe kao što su Edith Piaf, Frederick Chopin, Eugène Delacroix, Jim Morrison, Oscar Wilde, Jean de la Fontaine ili Molière, su pokopane ovdje, tako da će mnogi ovdje naći grobove svojih idola. Otovreno je svaki dan od 08:00 do 17:30 (ponekad se vremena mijenjaju), a ulaz je besplatan. Kako do groblja Père Lachaise: 16, rue du Repos, 75020 Paris. Metro Philippe Auguste (linija 2)
   
  • Luksemburški vrt i palača (Jardin du Luxembourg): Luksemburška palača je prvi primjerak klasične francuske arhitekture 17. stoljeća, i nalazi se na lijevoj obali Seine, u centru Pariza. Namjena joj se mijenjala kroz vijekove. Originalno građena od 1615 - 1645 po nacrtu francuskog arhitekta Salomona Brossea, kao rezidencija Marije de Medici, koja se 1600. udala za francuskog kralja Henryja IV, i majka je Luja XIII. Jedan od najljepših i najvećih pariških parkova (22,50 hektara) nastao je upravo zahvaljujući njoj. Vrtovi su poznati po svojoj umirujućoj atmosferi, i podijeljeni su na Francuski i Engleski vrt , između kojih se nalazi geometrijski oblikovana šuma i jezero. Tu je i voćnjak sa već odavno zaboravljenim sortama jabuka, pčelinjaci, te vrtovi orhideja i ruža koji ostavljaju bez daha. Ostaje u vlasništvu krune do Francuske Revolucije. Sredinom 18. stoljeća služi kao prethodnik Louvreu, a za kratko vrijeme tijekom Francuske Revolucije se koristi i kao zatvor. Nakon što je služila kao sjedište Senata, Napoleon III je 1852. vraća u izvornu funkciju. Od 1958. je sjedište Francuskog Senata. Zapadno od palače se nalazi Petit Luxembourg (danas sjedište predsjednika Senata), manja palača od koje je cijela priča započela. Po nalogu Marije de Medici, gradnja nove palače, prati i uređenje parka, te dojmljive Fontane Medici.
   
  • Galeries Lafayettes: Ako vam je više do šopinga, onda se morate makar prošetati prekrasnim galerijama Lafayettes, na boulevardu Hausmann, gdje ćete možda pronaći savršen dar za svoje najmilije. Za čisti užitak, preporučujemo Place Vendôme, gdje se nalaze ponajbolje zlatarne na svijetu. Bojimo se da je lista kulturno i povijesno važnih mjesta u Parizu jednostavno nepresušna, ali ne zaboravite uz rent a car u Parizu, svoj dan započeti famoznim francuskim kroasanima, dobrom kavom, barem jednom kušajte slavni baguette, koji se radi po strogim pravilima, a ako se nemate namjeru voziti podzemnom željeznicom, obavezno ju posjetite. Najbolje stanicu “Arts et metiers”, koja je inspirirana djelima Jules Verna. Posjetite neko od kulturnih događanja, jer ih u Parizu zaista ne nedostaje!

  Najbolji izleti sa rent a carom u Parizu

  Bez obzira na to koliko dugo ste planirali ostati u Francuskoj, jedno je sigurno, a to je da ćete svakako željeti vidjeti ono najbolje i najšarmantnije, i tu će vaš najam vozila u Parizu, iAuto Europe biti od velike pomoći!

  Obiteljski dan

  Disneyland Resort Paris je smješten istočno od Pariza u Marne-la-Valléeu, i ima svjetski ugled. Ako se odlučite za najam vozila u Parizu, neće vam trebati više od 45 minuta vožnje do parka. S obitelji, ili sa prijateljima provest ćete u parku nezaboravan dan. Upustite se u uzbudljive avanture u atrakcijama obaju parka (Disneyland i Walt Disney Studios)! Također možete uživati u paradama i upoznati najveće Disney likove. Ako imate priliku posjetiti park tijekom velikih događanja kao što su Božić ili Halloween, možete uživati u fascinantnim ukrasima u cijelom parku! Uživajte u vašem posjetu Parizu, ali ne propustite odvojiti jedan dan za posjet parku Disneyland Paris, to je idealan način da se zabave i mladi i stari!

  Posjetite dvorce

  Fontainebleau, Vaux-le-Vicomte i Versailles. To nisu samo dvorci Loire južno od Pariza, nego su i puno više od toga! Najpoznatiji je nesumnjivo Versailles, oko 20 kilometara jugozapadno od glavnog grada.Versailles je zapravo ime grada koji okružuje dvorac, a sam dvorac, remek djelo, je simbol apsolutne francuske monarhije. Koristio se kao kraljevska rezidencija od Luja XIV, koji je ostao najupamćeniji po svojoj dekadenciji, do Luja XVI. Luj XIII je izgradio palaču u svrhu lova, a Luj XIV je od nje napravio kraljevsku palaču. Glavnu ulogu u gradnji palače dobio je Louis Le Van, a predivne vrtove projektirao Andre Le Notre. U Versajskim vrtovima se nalaze 400 skulptura, 1400 fontana, a pokrivaju površinu veću od 12.140 hektara. Charles Le Brun, Lujev miljenik je radio na oslikavanju unutrašnjosti. Poznatu Dvoranu zrcala (ukupno 357) radili su venecijanski umjetnici, koje su nakon završetka radova, da bi spriječili odavanje tajni, venecijanske vlasti dale ubiti. U ovoj dvorani je potpisan i Versajski mirovni ugovor između Saveznika i Njemačke, čime je okončan Prvi svjetski rat. Palača je bila toliko luksuzna, da su čak i noćne posude bile izrađene od srebra, koje su pak 1689. pretopljene radi financiranja ratova vođenih u to vrijeme. Dvorac je ostavio posebno veliki utjecaj na europsku arhitekturu, i postao je uzorom mnogim aristokratima i vladarima u iskazivanja moći i bogatstva.

  Na jugoistoku Pariza naći ćete dvorac Vaux-le-Vicomte i Fontainebleau, odnosno 60 i 70 kilometara od Pariza. Posve je moguće kombinirati dva posjeta u jednom danu, s obzirom na blizinu mjesta. Vaux-le-Vicomte potječe iz 17.stoljeća, zapravo je preteča Versaillesa! Sagradio ga je isti tim kao i Palaču Versailles. Château de Fontainebleau je najstariji, koji datira iz 1137. godine, a kroz stojeća je doživio brojna poboljšanja. U ovom dvorcu boravilo je čak osam kraljeva i dva cara. S obzirom na veličinu arhitektonskih pothvata i na prekrasne vrtove, zasigurno nećete biti razočarani posjetom!U ogromnom parku iza dvorca nalaze se Trianonski dvorci: Grand Trianon, Petit Trianon i Hameau de la Reine. Kako biste što bolje isplanirali ovaj izlet, i na najbolji mogući način uživali u svom ovom blagu, saznali pojedinosti o cijenama ulaznica i radnom vremenu, posjetite web stranicu dvorca.

  Plaže u Normandiji

  Odvojite jedan dan za izlet u Normandiju! Ako imate vremena, iskoristite najam vozila u Parizu i učinite svoj boravak još nezaboravnijim! Samo 250 kilometara od Pariza nalazi se grad Caen, gdje se nalazi Memorijalni centar dana-D iz 1944. Muzej obilježava velik dio Drugog svjetskog, kao i Hladnog rata. Nakon posjeta ovom važnom mjestu za svjetsku povijest, nastavite svoj dan uživajući u plažama od Ouistrehama do Colleville-Sur-Mer, kroz Arromanches. Mnogi povijesni lokaliteti, čak i 360 ° kino vas očekuju na ovom putovanju sjećanja.

  Vraćajući se u Pariz, ne propustite malu marinu Honfleur, vrlo romantičnu sa mnoštvom umjetničkih galerija i tipičnih građevina! Ako imate još jedan dan više na raspolaganju, obavezno posjetite Mont Saint Michel, samo 130 kilometara južno! Svi ovi izleti će vas zasigurno oduševiti, koliko svojom arhitekturom i predivnom prirodom, tako i svojim vinogradima, vinskim podrumima i kulinarskim specijalitetima.

  Zemljopis i povijest

  Francuska, službeno Francuska Republika, povijesno i kulturno je među najvažnijim nacijama u zapadnom svijetu. Kroz povijest je odigrala vrlo značajnu ulogu u međunarodnim poslovima, sa bivšim kolonijama u svakom kutku svijeta. Od druge polovine 19. do sredine 20. stoljeća posjeduje drugo najveće kolonijalno carstvo na svijetu, poslije britanskog. Okružena Atlatskim oceanom, Sredozemnim morem, Alpama i Pirinejima, dugo je bila zemljopisni, ekonomski i jezični most, spajajući sjevernu sa južnom Europom. Ubraja se među najvažnije europske poljoprivredne i industrijske sile. Po površini je najveća zemlja Zapadne Europe. Sa gotovo 67.000.000 stanovnika druga je najmnogoljudnija zemlja EU. Pretežan dio francuske čine niski stari masivi, a klimatski se dijeli na četiri oblasti: oceansku, umjereno kontinentalnu, mediteransku i planinsku. Riječna mreža je izrazito dobro razvijena. Najveće rijeke su Garona, Loara, Seina, Mozel, Rona.

  Glavni grad je Pariz, koji je ujedno i najveći, te kulturno i prometno središte zemlje. Četvrta je zemlja na svijetu po broju spomenika na UNESCO-voj listi svjetske baštine, a godišnje privlači oko 83 miliona stranih turista, što je više nego i jedna druga zemlja na svijetu.

  Granice današnje Francuske podudaraju se sa drevnom Galijom, koju su nastanjivali Gali, keltski narod. U provm stoljeću p.n.e. Galiju osvajaju Rimljani, pa Gali usvajaju romanski jezik i kulturu. Kršćanstvo se ukorijenilo u Galiji u 2. i 3. stoljeću naše ere. Istočne granice Galije uz Rajnu, osvojila su germanska plemena u 4. stoljeću, prvenstveno Franci, od kojih dolazi staro ime zemlje “Francie”. Iako se osnivanje francuskog kraljevstva obično smješta u 5.stoljeća. Francuska se kao zasebna zemlja prepoznaje od 9. stoljeća, kad se franačko kraljevstvo Karla Velikog podijelilo na istočni i zapadni dio. Istočni dio je bio začetak današnje Njemačke, a zapadni Francuske. Nasljednici Karla Velikog vladali su Francuskom do 987. godine, kad je vojvoda Hugo Capet okrunjen za kralja Francuske. Na prijestolju su se u narednih osamsto godina izmijenile tri dinastije: Capet, Valois i Bourbon. Kraljevstvo je ukinuto 1792. godine, kad je Francuska revolucija (započeta 1789) uspostavila republiku. U napoleonskim ratovima (1803-1815) Francuska je osvojila veći dio Europe i postala carstvo, ali zatim je vraćena u stare granice. U stoljeću su se izmjenjivala razna državna uređenja, da bi se od Francusko-pruskog rata (1870.) ustalila republika. Francuska je tijekom 19. i 20. stoljeća izgubila brojne kolonije, bogatstvo i vodeći položaj među državama svijeta. Od 1958. godine Francuska je stabilna predsjednička demokratija poznata kao Peta Republika.

  Kako putovati po Parizu

  Metro

  Najjeftiniji, najlakši i najbrži način prijevoza u Parizu. Postoji 16 metro linija i nekih 300 postaja. Ulaz je označen velikim žutim slovom “M”. Metro započinje vožnju svakim danom, uključujući i praznike, ujutro od 06:00h do 00:45 (od nedjelje do četvrtka), i u 01:45 iza ponoći (subota i nedjelja). U vrijeme špice, vlakovi voze svakih 2 minuta. Karta trenutačno košta €1.90 (10 karata €14.50), i može se kupiti na automatima, metro postajama, kioscima, ili na web stranici parisinfo.com, i vrijede samo za zonu 1 i 2 Svaka linija je označena drugom bojom.

  RER (Mreža prigradskih vlakova)

  RER vlakovi se sastoje od 5 linija koje povezuju Pariz i njegova predgrađa (Ile-de-France). Svaka linija je označena drugom bojom. Prvi vlakovi započinju sa vožnjom u 06:00 ujutro i završavaju u 00:45 svaki dan, uključujući i javne praznike. Kako je RER dio mreže Metroa, možete koristiti iste karte, s tim da RER pokriva puno šire područje, pa ne zaboravite za vožnju izvan 1. i 2. zone kupiti posebne karte.

  Autobus

  Javni autobusi Parizom prometuju još od početka 20. stoljeća, pa mreža danas ima više od 350 linija i nekih 12.000 postaja. Voze od 07:00 ujutro do 20:30, mnoge linije i do ponoći, a postoje i noćni autobusi (Noctilien), koji voze od 00:30 do 05:30 ujutro. Ima 47 linija koje opslužuju Pariz i okolicu. Vožnja autobusom ima tu prednost da tijekom vožnje možete rezgledavati grad, što iz metroa ne možete.

  Tramvaji

  Tramvaj uglavnom zaobilazi središte grada, pa je turistima možda manje interesantan i poznat. Tramvajske linije su T1, T2, T3 i T4. Karte za tramvaj su iste kao i za metro i za RER.

  KORISNE POVEZNICE

  Turizam Pariz