Auto Europe

 • CROATIA
 • KONTAKTIRAJTE NAŠE AGENTE ZA REZERVACIJE

  NAJAM VOZILA U POREČU

  Najam vozila diljem svijeta
  Alamo Rental Car
  Avis Car Rental
  Budget Rental Car
  Dollar Car Rental
  Europcar
  Hertz
  National Car Rental
  Sixt Rent a Car
  Najam vozila diljem svijeta

  Rent a car u Poreču po najnižim cijenama

  Isplanirajte rent a car u Poreču sa tvrtkom Auto Europe. Bit ćete prijatno iznenađeni niskim cijenama najma, prijatnom uslugom i širokom lepezom vozila. Na našoj stranici usporedite cijene svih naših poslovnih partnera, raznih rent a car tvrtki u Poreču i okolici. Prednost rezerviranja sa nama su cijene niže čak i od onih kada rezervirate direktno kod rent a car tvrtke.

  Doživite pravi duh Mediterana u Poreču, istarskom gradiću poznatom po uglačanim kamenim ulicama u povijesnoj gradskoj jezgri, bogatoj kulturnoj baštini i prelijepom tirkiznom moru. Poreč zaista ima nešto za svaki ukus; ako tražite stare građevine, u gradu će vas dočekati mješavina gotike, romanike i baroka, ako pak želite kupanje, tu su plaže i more izuzetne kakvoće. Za ljubitelje glazbe i umjetnosti, svakog ljeta je tu šarolika ponuda počevši od koncerata moderne glazbe, preko jazza, pa sve do onih klasičnih.

  Na ovoj stranici naći ćete korisne informacije o Poreču.

  Kakav je promet u Poreču?

  Poreč je mali grad, a gradska jezgra je pješačka zona, tako da će vam najam vozila u Poreču najviše služiti za put do plaže i obilazak okolnih mjesta u unutrašnjosti Istre. Očekujte manje gužve u špici tijekom lipnja, srpnja i kolovoza radi velikog broja turista koji odsjedaju u gradu i okolici.

  Gdje mogu parkirati unajmljeno vozilo u Poreču?

  U Poreču ćete naći nekoliko parkirališta, a ona se dijele na otvorena i zatvorena. Otvorena parkirališta su obilježena plavom bojom i dodatno se dijele u nekoliko zona. Van ljetne sezone, parking je nedjeljom i blagdanom besplatan. Kartu za parking možete kupiti SMS porukom, putem aplikacije PayDo ili na parkomatu. Zatvorenih parkirališta ima četiri, rade non-stop, i na njima se nalaze rampni terminali. Parking kod općinskog suda uz Marinu Poreč moguć je samo pretplatnicima i korisnicima Marine, čija plovila imaju stalni vez.

  Zračna luka Poreč

  Poreč nema svoju zračnu luku, a prva najbliža gradu je ona u Puli.

  Što raditi u Poreču

  • Eufrazijana
   Poreč je još u prvom stoljeću proglašen gradom, u trećem je u njemu funkcionirala organizirana zajednica kršćana, a nakon što ga je preuzeo Bizant i u njemu se ustoličio biskup Eufrazije, izgrađena je katedrala koja nosi njegovo ime. Kompleks Eufrazijana se smatra najočuvanijom bogomoljom iz ranokršćanskog perioda, a u njemu se nalaze brojni prekrasni mozaici koji će zadivit sve ljubitelje povijesti i umjetnosti.

  • Gotička kuća Lion
   Prošetajte centralnom gradskom ulicom imena Decumanus, gdje vas, između ostalog, čeka i ova prelijepa gotička palača iz 15. stoljeća. Tada moderan stil, cvjetna gotika, je upravo stil u kojem je izgrađena i ova palača. Poreč je u tom razdoblju bio bogat grad sa puno imućnih i utjecjanih obitelji, koje su pratile trendove u arhitekturi. Otud i ova palača, koja danas krasi gradsku jezgru.

  • Vinarije
   Degustacija vina definitivno spada u neke stvari koje morate uraditi dok ste u Poreču! Vinarija Agrolaguna nalazi se u samom gradu i odlično je mjesto za početak vaše vinske ture. Birajte između regularne degustacije i one premium, gdje vas, osim vina, čeka i domaći sir i maslinovo ulje. Vinarija Damjanić nalazi se na samo pet kilometara jugoistočno od grada, degustacija je besplatna a od vas se očekuje da kupite barem jednu flašu vina.

  • Decumanus
   Poreč je bio rimska kolonija u davna vremena, a njegov raspored ulica još uvijek vjerno svjedoči o tome. Zapadni i istočni dio grada povezuje gradska žila kucavica, ulica Decumanus. Dvije tisuće godine stara rimska imena i dan-danas krase Poreč, a jedno od njih je i ime ove ulice. Po mnogima najljepša u Poreču, ova ulica obiluje ljudima i događajima u ljetnoj sezoni. Poslušajte neki koncert, pogledajte ulične svirače i umjetnike, ili jednostavno šetajte po uglačanom kamenu starom više od 20 stoljeća.

  • Zavičajni muzej Poreštine
   Ovaj muzej, iznimno bitan kao čuvaj porečke povijesti, nastao je iz dva muzeja – istarskog arheološkog i gradskog povjesno-umjetničkog. Trenutačno muzej broji preko 20 tisuća eksponata i svjedoči o bogatoj baštini grada Poreča i okolice.

  Najbolji izleti sa rent a carom u Poreču

  Zahvaljujući blizini Italije i Slovenije, postoji bezbroj mogućnosti za dnevne izlete iz svih istarskih gradova. Evo nekoliko ideja za izlete iz Poreča:

  Trst

  Posjetite sjevernotalijanski gradić Trst, nekada omiljeno stjecište ex-Yu kupoholičara. Uz najam vozila u Poreču, u Trstu ćete biti za nepunih sat i pol. Srce grada je trg Piazza dell'Unità d'Italia, oivičen sa ukupno šest palača, gradskom kućom i ispred nje Fontanom četiri kontinenta. Fontana je nastala u 18. stoljeću kao podsjetnik na gradsko bogatstvo i utjecaj Trsta kao luke gdje se nije plaćao porez. Prošetajte se niz mol Audace i odatle uživajte u pogledu na grad. Trst obiluje povjesnim spomenicima kulture, te je teško obići sve u samo jednom danu. Opredijelite se za one vama interesantne. Primjerice, Židovski geto između trga Piazza dell'Unità d'Italia i trga Piazza dela Borsa skriva mnoge antikvarnice i stare knjižnice, kanal Ponte Rosso uveliko podsjeća na venecijanske kanale, a dvorac Miramare u blizini grada očarat će vas svojim zidinama i kaskadnim vrtovima.

  Grožnjan – Pazin – Bale

  Rent a car u Poreču će vam omogućiti ne samo obilazak plaža i obale, nego i unutrašnjosti Istre. Ruta Poreč-Grožnjan-Pazin-Bale-Poreč pružit će vam uvid u ritam pomalo usnulih gradova podalje od obale. Pa, krenimo redom. Od Poreča do Grožnjana ima 33 km. Dočekat će vas srednjevjekovni gradić na vrhu brda, poznat i kao grad umjetnika. Epitet nosi još od 1956. godine, kada su umjetnici počeli naseljavati napuštene kuće u gradu. Grožnjan vrvi galerijama, a ono što morate posjetiti je svakako crkva Svetog Vida iz 1300. godine. U srpnju grad ima više posjetitelja nego inače, zahvaljujući poznatom Jazz festivalu.

  Kada završite razgledanje, krenite ka Pazinu, gdje možete isprobati uzbudljivi zip line kod Pazinske jame.

  Put vas dalje vodi ka Balama, u koje stižete nakon otprilike pola sata vožnje. Ostavite par sati za razgledanje Bala i krenite od stare gradske jezgre, sagrađene unutar nekadašnje utvrde. Mislit ćete kako ste zašli u jedno drugo vrijeme – oko vas će biti kamene uličice, kamene kućice i baladuri. Posjetite i gradsku palaču izgrađenu u neogotičkom stilu i dvorac Soardo Bembo. Ako imate više vremena i zanimaju vas fortifikacije, došli ste na pravo mjesto. Sagrađene radi obrane u 19. i 20. stoljeću. Utvrde San Benedetto, Caluzzi, Monformo i Paravia nalaze se u neposrednoj blizini Bala.

  Zemljopis i povijest

  Poreč se nalazi u Istri, na samo 29 metara nadmorske visine i čini upravno središte regije Poreština koja se prostire od rijeke Mirne do Vrsara. Zahvaljujući svojoj lokaciji, grad odlikuje klima sa toplim ljetima i hladnim, sunčanim zimama. Ljeti puše ugodni maestral sa mora na kopno, zimi bura sa sjevera, a topli jugo koji puše sa juga donosi kišu. U samom gradu živi oko 10 000 stanovnika.

  Poreč su osnovali Rimljani oko dvije stotine godina prije Krista na mjestu današnjeg starog grada. Tadašnji castrum proglašen je gradom i pripojen rimskoj koloniji Colonia Iulia Parentium. Nakon raspada Rimskog carstva, grad je dolazio u ruke raznih vladara, a u 7. stoljeću ga naseljavaju Slaveni, a Istra ubrzo postaje dijelom Franačkog carstva. Nakon raspada ovog carstva, Poreč će dospjeti pod zaštitu Venecije. Samim tim grad će postati i prvi posjed Republike Svetog Marka na poluotoku Istra. Ovo je ujedno i početak pada Poreča, njegovog sjaja i blagostanja. Uz ratove Mletačke republike kao i epidemije bolesti, stanovništvo je spalo na samo par desetina tijekom 17. stoljeća. No, ubrzo će grad naseliti izbjeglice sa otoka Kreta, a Napoleon će ukinuti Mletačku republiku. Poreč će biti pripojen prvo Napoleonovom, a zatim Austrijskom carstvu.

  Krajem 19. stoljeća gradu i regiji Istra će Carski patent obezbijediti samoupravu. Grad Poreč postaje dom Istarskom Saboru, a i mjesto križanja raznih ideologija, posebice talijanske i hrvatske. Početkom 20. stoljeća polako počinje razvoj turizma, gradi se željeznica koja spaja Trst i Poreč po imenu Parenzana. Međutim, nakon Prvog svjetskog rata i propasti Austrijskog carstva, grad će doći pod talijansku upravu, Parenzana se ukida, a razvoj stagnira. Nakon Drugog svjetskog rata Poreč će pripasti Jugoslaviji, a kasnije Hrvatskoj.

  Kako putovati po Poreču

  Poreč je malo mjesto i nema gradski prijevoz, tako da je preporučljivo unajmiti automobil dok ste na godišnjem odmoru. Međugradski autobusi povezuju grad sa ostatkom Istre, pa i hrvatskim gradovima kao što su Ljubljana, Zagreb, Rijeka, Split. Iz Poreča možete autobusom i u Italiju, i to u Trst.

  Mogu li unajmiti kamper u Poreču?

  Probajte nešto novo sa Auto Europe! Istovremeno organizirajte i smještaj i prijevoz za cijelu obitelj u jednom od modernih kampera iz naše ponude. Preuzmite kamper u Puli i udobno ljetujte uz svu slobodu koju boravak u kamperu pruža.

  Korisne poveznice

  Turizam Poreč