Auto Europe

 • CROATIA
 • KONTAKTIRAJTE NAŠE AGENTE ZA REZERVACIJE

  NAJAM VOZILA U PORTU

  Najam vozila diljem svijeta
  Alamo Rental Car
  Avis Car Rental
  Budget Rental Car
  Dollar Car Rental
  Europcar
  Hertz
  National Car Rental
  Sixt Rent a Car
  Najam vozila diljem svijeta

  Rent a car u Portu po najnižim cijenama

  Sa veličanstvenim spojem starog i novog, drugi najveći grad Portugala, Porto, je užurbano mjesto koje posjetioce puni energijom svojom bogatom poviješću, interesnatnom arhitekturom i famoznim položajem na Atlantskom oceanu.

  Koliko tradicionalan, toliko i moderan, Porto nosi svoje ime još od kada su ga stari Rimljani nazvali Portus (luka). I samo ime Portugala djelomično potječe iz ovog naziva.

  Sa svojom impresivnom lokacijom na ušću moćne rijeke Douro, dalekosežna povijesna pozadina Porta i njegova nevjerojatno šarmantna atmosfera je grad posljednjih godina pozicionirala na vrlo visoko i čvrsto mjesto u turizmu. Poznat po svojim uskim, kamenim ulicama i starim tramvajima, ovo je grad impresivnih baroknih crkava i očaravajućih neoklasičnih građevina, nastalih u periodu spješne prozvodnje i trgovine portom.

  Jednako privlačni za posjetitelje su brojni vinski barovi nanizani duž lijeve obale u Vila Nova de Gaia, na čijim krovovima su istaknuta i neka svjetski poznata imena, kao što su Taylor’s, Sandeman & Croft. Regiju kojoj je Porto glavni grad, ne možete napustiti a da posjetite dolinu Douro i neke od najljepših portugalskih gradova, uključujući Lamego, Peso da Régua i Pinhão koji se nalaze u srcu carstva porta.

  Kao jedna od vodećih rent a car kompanija sa preko 24,000 lokacija u 180 zemalja, Auto Europe ima upravo najbolja rješenja za vaše putovanje u Porto ili bilo gdje drugo u sjevernom Portugalu te nudi fleksibilnost u izboru preuzimanja rent a cara u Portu na brojnim gradskim lokacijama, što uključuje željezničke kolodvore kao i zračnu luku Francisco Sá Carneiro. Auto Europe također jamči najniže cijene i najširi izbor vozila na cijelom tržištu, tako da već danas sa nama, bez razmišljanja možete početi planirati svoje putovanje u Porto.

  Za ljubitelje dobrih vina ovo je također raj, jer svakim danom portugalska vina postaju sve poznatija i priznatija, što nije ni čudno, jer se vino ovdje proizvodi još od pred-rimskog doba, kada su Feničani, Kartažani i Grci proizvodili vina u regiji. Rimljani su ga izvozili u Italiju, a već više od 12 stoljeća se izvosi u Englesku. Usprkos modernizaciji, sa više od 100 sorti autohtonih vrsta grožđa, protugalska vina još uvijek nose duh tradicije, koja je već odavno poznata širom svijeta.

  Kakav je promet u Portu?

  Porto je stari grad čiji se povijesni centar uglavnom proteže duž sjeverne obale rijeke Douro. Iako se ne smatra baš velikim gradom, ponekad je izazov navigirati njegovim ulicama, iako se većina glavnih kulturnih znamenitosti nalazi u blizini brdovitog starog dijela grada, u čijoj blizini se nalaze gradska parkirališta, a moguće je parkirati i na ulici. Kao i u većini gradova, promet i ovdje zna biti prilično zagušen, naročito u vrijeme špice, tako pokušajte izbjeći vožnju gradom u vremenu od 7-10 i od 17-20. Ceste u, i oko starih dijelova grada su prilično uske i neravne, pa je možda najbolje parkirati vozilo izvan ovih područja i posjetiti ih pješice. Kako bi vaš najam vozila u Portu prošao što bolje, više informacija o pravilima prometa u Portugalu, potražite na našoj stranici Rent a car u Portugalu.

  Gdje mogu parkirati vozilo za najam u Portu?

  Glavna gradska parkirališta nalaze se na strateškim lokacijama, kao što su to sjeverna i istočna strana Parque da Cidade u blizini obale, Praça de Gomes Teixeira u blizini univerziteta, Rua de São Filipe de Nery u blizini Torre dos Clérigos, Viela do Anjo u blizini katedrale Sé i nešto skuplje Casa da Música koja se nalazi na kružnom toku Boavista. Porto raspolaže brojnim podzemnim garažama, koje su u pravilu dosta skuplje od gradskih parkirališta, ali su sigurne, dobro organizirane i povoljno locirane u i oko središta grada. Dobra ideja je parkirati na južnoj strani rijeke Douro na Vila Nova de Gaia i do centra se uputiti preko famoznog dvokatnog mosta Dom Luís I.

  Zračna luka Porto

  Porto i ostatak sjevernog Portugala su dobro povezani zahvaljujući zračnoj luci Francisco Sá Carneiro koja se nalazi samo 10-tak km sjeverno od grada. Pod vodstvom grupacije Vinci, sa svojim radom je započela 1945 a danas prometuje 10 miliona putnika godišnje. Zgrada terminala je moderna i prostrana sa brojnim sadržajima, info pultovima, bankama, mjenjačnicama te kafeima, restoranima i dućanima. Pristune su mnoge velike avio kompanije, kao što su Air Canada, Air France, British Airways, Brussels Airlines, easyJet, Iberia, KLM, Lufthansa, Luxair, Ryanair, Swiss, TAP Portugal, Turkish Airlines, United i Vueling. Iz Hrvatske je uz presjedanje moguće letjeti iz Splita, Zagreba, Dubrovnika, Zadra. Iz središta grada do zračne luke je vrlo jednostavno doći i to metroom, brzim vlakom, autobusom i aerodromskim shuttlom, koji također prometuje i na linijama do gradova Guimarães i Braga. Jednako tako su lako dostupna i otvorena i zatvorena parkirališta, koja imaju prilično dobre cijene i izvrsnu uslugu.

  Zračna luka Francisco Sá Carneiro (OPO)
  Adresa: Pedras Rubras, 4475-558 Porto, Portugal
  Web stranica: www.aeroportoporto.pt
  Telefon: +351 229 432 400

  Što raditi u Portu

  Porto svojim posjetiocima može pružiti zaista puno, posebno onima koji su tu prvi put. Poznat po svojoj izvanrednoj umjetnosti i arhitekturi, Porto je veliki kozmopolitski grad i središte sjevernog Portugala, jednog od najslikovitijih područja. Navest ćemo dio mjesta koja obavezno morate posjetiti prilikom svog posjeta Portu:

  • Ribeira: Neosporno atrakcija broj jedan u Portu, prekrasna Ribeira koja se smjestila uz rijeku, je stara koliko i sam grad. To je mjesto gdje možete u miru i polako ispijati svoj expresso i upijati famozne krajolike rijeke Douro, sa njenim predivnim mostovima i čarobnim građevinama koje se pružaju sve dokle oko seže. Ako ostanete malo duže, mogli biste vidjeti i rabelo brodice, koje su vinari nekad koristili za transport svog visoko vrijednog porta, iz vinograda do podruma.

  • Katedrala Sé: Smještena u povijesnom središtu, svakako je mjesto gdje se okuplja najviše turista, ova katedrala nalik na tvrđavu, jedna je od najznačajnijih obilježja Portugala. Osim što je najstarija građevina u Portu, ova 950 godina stara katedrala je svjedok mnogih važnih trenutaka u dugoj i šarolikoj povijesti zemlje, uključujući i krštenje princa Henrika Moreplovca (koji je pokrenuo eru velikih portugalskih pomorskih otkrića) ili sklapanje braka između kralja Joãoa I sa Philippom Lancasterskom.

  • Crkva São Francisco: Vodeći primjer gotičke arhitekture, Igreja de São Francisco je vrlo impresivna kao i mnoge ovakve građevine diljem južne Europe. Poznata po svom baroknom portalu i gotičkoj rozeti na glavnoj fasadi, ova crkva sagrađena je u 13. stoljeću na fantastičnoj lokaciji na rijeci Douro i u blizini nekolicine najvažnijih atrakcija u Portu.

  • Muzej Soares dos Reis: Smješten u veličanstvenoj palači Carrancas iz 18. stoljeća, ovaj izvrsni muzej posvećen je protugalskoj umjetnosti i slavi život i rad lokalnog kipara Antónia Soares dos Reis, koji je nažalost umro u ranoj dobi od samo 41 godinu. Otvoren 1833, bio je to prvi muzej u državnom vlasništvu u Portugalu i nalazi se u blizini možda najupečatljivije znamenitosti, Torre dos Clérigos.

  • Zaklada Serralves: Ovaj park, vila i muzej suvremene umjetnosti predstavlja jednu od najvažnijih kulturnih atrakcija u cijelom Portugalu. Sam muzej ima zbirku od 4,300 umjetničkih predmeta, kao i brojne rijetke knjige i specijalna izdanja, dok je park veličine 18 hektara fini primjer portugalskog krajobraznog vrtlarstva 19. stoljeća.

  • World of Discoveries - Museu Interativo & Parque Tematico: Sastojeći se od 20 različitih sekcija, ovaj inovativni i veoma interaktivni tematski park je kao stvoren za obitelji, ispiriran neustrašivim putovanjima portugalskih istraživača. Ture traju oko sat vremena, a audio vodiči daju korisne informacije, posebno kada se nalazite na karaveli stvarne veličine, starom dugačkom drvenom brodu koji se koristio za putovanja u 15. i 16. stoljeću.

  Najbolji izleti sa rent a carom u Portu

  Za one koji žele izvući ono najbolje od svog rent a cara u Portu, postoje brojna mjesta za posjetiti, posebno ako se uputite istočno niz obale rijeke Douro bujnozelenom poljoprivrednom regijom, poznatom i kao 'zemlja porta';

  Dolina rijeke Douro

  Istočno od Porta nalazi se jedno od najčudesnijih područja cijele Europe, spektakularna dolina Douro. Sa svojim strmim terasastim brežuljcima prekrivenim krševitim lozama poslaganih u nedogledne redove, ovo područje već stoljećima proizvodi vino, a neki od proizvodžača, kao što su to poznati Taylor's & Sandeman su u lokalnu proizvodnju porta uključeni već dugi niz godina.

  Braga

  Kratka vožnja sjevero-istočno od Porta, će vas dovest do Brage, grada poznatog po finoj kuhinji i obilju vjerskih građevina, uključujući i fantastičnu katedralu iz 12. stoljeća, i mnoge druge povijesne crkve koje datiraju još iz 14. 15. i 16. stoljeća. Za Uskrs grad ožive procesije sa stotinama upaljenih svijeća koje slave Sveti tjedan i polako i tiho se kreću ulicama grada dugo kroz noć.

  Barcelos

  Sjeverno od Porta nalazi se šarmantni Barcelos, grad poznat po svojoj tržnici, koja je sastavni dio života još od 15 stoljeća. Nekadašnje rimsko naselje, grad obiluje legendama, uključujući i poznatu priču o pijetlu koji je zakukurijekao taman na vrijeme da spasi hodočasnika od vješala!

  Viana do Castelo

  Slijedeći cestu prema španjolskoj granici, stići ćete u Viana do Castelo, jedno od najljepših mjesta u sjevernom Portugalu. Osim svojim dugim pješčanim plažama, grad će vas očarati svojim pješačkim zonama i prekrasnim zgradama građenim u portugalskoj kasnoj gotici i baroku.

  Nacionalni park Peneda-Gerês

  Planinska divljina nacionalnog parka Peneda-Gerês rijetka je poslastica koja če oduševiti sve izletnike. Lako i brzo dostupan iz centra Porta, park je dom velikom broju životinsjkih vrsta, uključujući i jelene, vukove i zlatne orlove, a prilikom posjeta ćete naići na brojna stara kamena sela i srednjovjekovne dvorce.

  Zemljopis i povijest

  Ugniježđen na obalama Atlantskog oceana, Porto je grad bogate povijesti, koji se izuzetno brzo razvija, i turistima koji posjećuju sjeverni Portugal, zaista nudi mnogo. Uz Porto, ne zaboravite posjetiti i provincije Minho, Beiras i Trás-os-Montes.

  Stari dio grada Ribeira, koji je smješten uz obalu rijeke, upravo radi nasljeđa koje predstavlja, 1996. je uvršten na UNESCO listu kulturne baštine.

  Porto ima jako puno znamenitosti, a možda je najvažnija katedrala, izgrađena u 12. stoljeću, i čarobna crkva São Francisco sa pozlaćenom unutrašnjosti.

  Ljubitelji vina bi se trebali zaputiti u Vila Nova de Gaia na južnoj obali rijeke Douro i uživati u fascinantnim turama kroz stare vinarije koje su poznate po najboljem portu.

  Povijesno gledano, Porto je jedno od najstarijih lokacija na Pirenejskom poluotoku, prije Krista naseljeno keltskim plemenima. Osnovali su ga Rimljani, a grad je vremenom pod Gotima postao i biskupija, no potkraj milenija pada pod vlast Maura.

  U 14. i 15 stoljeću, brodogradilišta u Portu donose ogroman doprinos portugalskom uspjehu za vrijeme ere velikih otkrića, proizvodeći brodovlje za istraživanje nepoznatih dijelova svijeta.

  U novijoj povijesti Porto se uzdigao kao veoma važna sila u prizvodnji vina. Naime, milioni boca koje se pune ovdje se svake godine šalju u gotovo svaki kutak planeta.

  Kako putovati u Portu

  Javni prijevoz u Portu je zaista dobro umrežen autobusnim, tramvajskim, željezničkim i metro linijama - iako mi preporučujemo najam vozila u Portu, no ako se odlučite na javni prijevoz, navodimo informacije za svaku opciju ponaosob.

  Vlak

  Porto ima dva željeznička kolodvora - Campanhã za povezanost sa južnim dijelom i gradovima kao što su Aveiro, Coimbra, Lisabon i São Bento za druge destinacije u sjevernom Portugalu, od kojih svakako vrijedi istaknuit Vila Nova de Gaia, Espinho, Braga, Guimarães, Viana do Castelo i dolinu rijeke Douro.

  Tramvaj

  Tramvajska mreža nije posebno razvijena, ali svakako se ne propustite provozati sa onih nekoliko tramvaja i izvrsnom upsinjačom Guindais. Tramvaj broj jedan vozi uz samu obalu, i povezuje Rua Infante Dom Henrique sa Passeio Alegre, i uz to turustima nedvojbeno pruža najbolju vožnju javnim prijevozom u cijelom gradu. Ostale linije povezuju Massarelos i Batalka sa crkvom Carmo u blizini univerziteta.

  Metro

  Relativno nov sustav metroa ima šest linija koje dnevno od 6:00 ujutro do 1:00 poslije pola noći povezuju i gradske i vangradske lokacije. Vlakovi voze često i najbrži su način za istraživanje starog grada i drugih zanimljivih lokacija, uključujući primorski grad Matosinhos i Vila Nova de Gaia južno od rijeke Douro.

  Bus

  Porto ima vrlo razvijenu i sigurnu mrežu autobusnih linija, od kojih većina prolazi preko Avenida dos Aliados i Praça da Liberdade u samom središtu grada. Većinom upravlja tvrtka STCP, autobusi voze od 5:00 ujutro do iza ponoći, a neki su i osposobljeni za prijevoz putnika sa smanjenom mobilnošću.

  Taksi

  Taksi je dostupan 24 sata dnevno, 7 dana tjedno na brojnim lokacijama raspršenim diljem grada. Većina je u mogućnosti prevesti 4 putnika, no ukoliko vas je više, postoji i mogućnost za vozilo koje može primiti i do 8 osoba. Taksi vozila u Portu imaju taksimetar koji je uvijek vidljiv na prozoru zadnjih lijevih vrata.

  Korisne poveznice

  Turizam Porto

  Metro Porto