Auto Europe

 • CROATIA
 • KONTAKTIRAJTE NAŠE AGENTE ZA REZERVACIJE

  NAJAM VOZILA U PRAGU

  Najam vozila diljem svijeta
  Alamo Rental Car
  Avis Car Rental
  Budget Rental Car
  Dollar Car Rental
  Europcar
  Hertz
  National Car Rental
  Sixt Rent a Car
  Najam vozila diljem svijeta

  Rent a car u Pragu po najnižim cijenama

  Dobro došli u Prag, grad u kojem sat ipak otkucava malo sporije dok šetate ulicama starog grada. Bez obzira u koju grupu putnika spadate, u onu koji se uopće ne pripremaju za putovanje, i krenu u avanturu, pa kako bude, ili u onu koji se dobro pripreme, pretraže sve moguće informacije dostupne u vodičima, na internet stranicama, iščitavaju forume i iskustva drugih koji su već bili tamo negdje, ovdje ćete naći korisne informacije koje vam mogu pomoći u organiziranju putovanja u Prag. U pripremu spada i dobro oganiziranje tehničkog dijela putovanja, kao što je to rent a car u Pragu. Iako je sam centar grada najbolje istražiti pješice, rent a car sa Auto Europe će vam dobro doći za obilazak malo udaljenijih destinacija. Nakon što ste pročitali ovaj tekst, znat ćete na što trebate obratiti pažnju, što posjetiti i kojih se pravila trebate pridržavati.

  Šteta bi bilo ne znati što sve ovaj prastari i predivni grad na Vltavi ima za ponuditi. Većina znamenitosti ostalo je neoštećeno usprkos burnoj prošlosti. Čak je i u Drugom svjetskom ratu Prag na neki način pošteđen (Amerikanci su bacili bacili nekoliko bombi, misleći da se radi o Dresdenu). Od nekadašnjeg sjedišta Svetog Rimskog Carstva, Karlo IV je u drugoj polovici 14. stoljeća od Praga stvorio središte svijeta. Grad se može pohvaliti i jednim od najstarijih sveučilišta u Europi. Izgradnjom željezničke mreže 1848. grad se neprestano razvija i postaje industrijsko središte, a od 1990-tih postaje jedno od najposjećenijih turističkih središta.

  Odlukom za najam vozila putem Auto Europe imate na raspolaganju najveći izbor kvalitenih ponuda po najboljim cijenama na tržištu. Od svog osnutka davne 1954. godine, tvrtka se neprestano razvija i danas nudi najam vozila na više od 24 000 lokacija u 180 zemalja. Naš sustav rezervacija je izuzetno jednostavan za upravljanje; sve što trebate učiniti je otvoriti našu web stranicu i unijeti tražene podatke. U samo nekoliko sekundi naš sustav će naći najbolju ponudu za traženu lokaciju. Ako više volite rezervirati putem telefona, samo nas nazovite na : +49 89 412 097 83 i naše stručno osoblje će vam pomoći napraviti najbolji odabir te vas savjetovati i odgovoriti na sva eventualna pitanja vezana za proces najma.

  Kakav je promet u Pragu?

  Ako se dobro pripremite, nećete imati problema pratiti promet i voziti po Pragu. Postoje dva prstena, unutarnji (MO) koji kruži oko grada i vanjski prsten ("R1") na kojem se sastaju sve veće ceste koje vode do Praga. U samom centru obratite pažnju na jednosmjerne ulice i ostavite pravo prolaza tramvajima i autobusima. Više informacija o prometnim pravilima, a i o samoj zemlji potražite na našoj web stranici Najam vozila u Češkoj.

  Gdje mogu parkirati unajmljeno vozilo u Pragu?

  Prag je, kao i nažalost većina velikih gradova zakrčen prometom, tako da parkiranje može biti problematično. Preporučujemo korištenje javnog prijevoza u što većoj mjeri u samom središtu grada, no ako se odlučite uvijek koristiti svoj najam vozila u Pragu, obratite pažnju na zone rezervirane samo za rezidente. Nikako nemojte parkirati na ova mjesta i na mjesta rezervirana za poslovne objekte, jer će se sigurno dogoditi to da će vam ili blokirati vozilo, ili vam ga odvući. U tom slučaju morate nazvati broj 156. Središte Praga podijeljeno je na tri zone: plave koje su namijenjene rezidentima i uredima, narančaste na kojima se parkiranje plaća, a maksimalno vrijeme boravka iznosi 2 sata, i zelene zone na kojima je dozvoljeno boraviti maksimalno 6 sati, i koje se također naplaćuju. Plaćanje se vrši na automatima, a karta se mora istaknuti na vidljivom mjestu ispod vjetrobrana. Možda je jednostavnije parkirati u nekoj od podzemnih garaža, ili na javnim i Park&Ride parkiralištima koja se nalaze u blizini podzemne željeznice. Gdje god da parkirate, preporučujemo da sve vrijedne stvari zaključate ili sklonite iz vidokruga potencijalnih kradljivaca.

  Zračna luka Prag

  Međunaordna Zračna luka Václav Havel, ranije poznata kao Prag Ruzyně, osnovana 1937. godine, i zamijenila je dotadašnju zračnu luku Kbely, koja je osnovana 1918. Rekonstrukcije i proširenja su rađena periodično i to: 1956., 1968., 1997. i 2006. 2012. dobiva ime po posljednjem predsjedniku Čehoslovačke i prvom predsjedniku Češke Václavu Havelu. Nalazi se na rubu područja Prag-Ruzyně, pored sela Kněževes, 12 km zapadno od središta Praga 12 km jugoistočno od grada Kladno. U 2018. ostvaren je promet od 17 milijuna putnika, a 2019. se taj broj popeo za još jedan milijun. Glavno je čvorište za Czech Airlines i Smartwings, a Ryanair ovu zračnu luku koristi kao bazu i ima prilično povoljne direktne letove iz Zadra, a Czech Airlines i Smartwings iz Splita i Dubrovnika. Croatia Airlines za Prag leti direktno iz Zagreba.

  Naziv: Letiště Václava Havla Praha
  Web stranica: www.prg.aero/en#/
  Telefon: +420 220 111 888
  Adresa: Aviatická, 161 08 Praha 6, Czechia

  Što raditi u Pragu?

  Prag je jedan od onih gradova gdje ne možete prestati fotografirati. Čak je i proglašen najfotogeničnijim gradom u Europi. Kad sami započnete shvatite i zašto. Većina njegovih znamenitosti ostala je neoštećena nakon Drugog svjetskog rata, tako da se ne možete prestati diviti njegovim gotičkim tornjevima, najvećem dvorcu na svijetu, prastarim katedralama, mostovima i toliko toga drugog. Zapravo, u Pragu se ima toliko toga za vidjeti da uopće ne možete apsolvirati sve što biste željeli, ali evo nekoliko prijedloga za ono što ne smijete propustiti:

  • Karlov Most: Ovo je najpoznatiji pješački most na svijetu i sa svojih 500 metara spaja Stari Grada i Malu Stranu. Uglavnom je uvijek prepun umjetnika, jazz glazbenika i turista, najveća gužva je oko podne, najljepši je za zalaska sunca, a uvijek pruža najbolji pogled u ;gradu i na prekrasnu rijeku Vltavu. Izgrađen je u 15. stoljeću, kada je zamijenio stari Juditin most kojeg su odnijele bujice. Karlov most je izvorno nazvan Kameni most, a tek u 19. stoljeću je dobio svoje današnje ime. Pokazao se jako otpornim na sve vremenske uvjete, a neki kažu da je to zbog bjelanjka koji je umiješan u malter. Ono što most čini posebnim jesu od vremena potamnjeli barokni kipovi svetaca, svaki okružen anđelima, lavovima i sljedbenicima. Pogled na njih u jutarnjoj izmaglici je jedan od najljepših doživljaja u Pragu. Legenda kaže da ako se želite vratiti u Prag, trebate dodirnuti kip Sv Ivana Nepomuka, mučenika koji je bačen sa mosta u rijeku.

  • Praški dvorac (Pražský hrad): Zapravo se radi o ogromnom kompleksu ispunjenom muzejima, crkvama, palačama i vrtovima uključujući i velebnu gotičku katedralu svetog Vida koja dominira svojom veličinom. Smješten na brdu iznad Karlovog mosta i rijeke Vltave, središnja je točka Praga. Obilazak ovog dvorca u kojem se izmjenjuju stilovi od romanike do gotike, će vam zaisurno oduzeti najmanje pola dana, što nije ni čudo jer je kao takav najveći na svijetu. Ulaz u sam dvorac je besplatan, a ulaznice se plaćaju samo za pojedine zgrade. Sama Kraljevska palača je tijekom 9. stoljeća služila kao dom bohemskim kraljevima. Bazilika Svetog Jurja nastala je u 10. stoljeću.

  • Starogradski trg u Pragu: Stari dio grada Praga je od 1992. godine na UNESCO-voj listi svjetske kulturne baštine. Bez obzira planirate li samo prošetati ili se udobno smjestiti u jedan od kafea i diviti se znamenitostima koje vas okružuju, jednostavno morate posjetiti ovaj trg. U središnjem dijelu se nalazi spomenik Janu Husu, češkom vjerskom reformatoru, a kada se smjestite ispred njega možete se diviti Starogradskoj vijećnici ili crkvi Djevice Marije sa visokim tamnim tornjevima. No, na ovom trgu ćete naći i možda najveću atrakciju grada: astronomski sat iz 15. stoljeća. Ovaj kompleksni aparatus koji osim što pokazuje vrijeme, također pokazuje i položaj Sunca, Mjeseca i zvijezda te u svom donjem dijelu zodijačke znakove i godišnja doba, inspirirao je mnoge znanstvenike na razvoj sličnih naprava. Likovi koje se pomjeraju svakih sat vremena predstavljaju 12 apostola.

  • Katedrala svetog Vida: Građena u vremenskom rasponu od 600 godina, ova katedrala spada u jednu od najbogatije ukrašenih katedrala u središnjoj Europi. Središte je vjerskog i kulturnog života Češke, i izvrstan je primjer gotičke arhitekture. Najveća je i najvažnija crkva u Češkoj. Nalazi se u Praškom dvorcu i u njoj ćete naći grobove mnogih čeških kraljeva i careva Svetog Rimskog Carstva. Zapadna fasada katedrale impresionira svojim gotičkim izgledom, ali zapravo su trodjelna vrata izgrađena tek 1953. godine, čime je i završena njena izgradnja.

  • Mala Strana: Ako se želite samo malo opustiti, prošetajte malom Stranom, povijesnim dijelom Praga smještenim na brdovitom području s pogledom na rijeku Vltavu i na stari grad. U uskim uličicama su nanizani mali hoteli, bistroi i tradicionalni pubovi koji odišu atmosferom opuštenosti i nekog drugog vremena. Ostavite i vi svoju poruku na zidu Johna Lennona. Ako ste u potrazi za malo finijim restoranima, onda se uputite na mali otočić Kampa, gdje možete posjetiti i zložbu fotografija i pisama u muzeju Franza Kafke.

  Najbolji izleti sa rent a carom u Pragu

  Najam vozila u Pragu dobro će vam doći za dnevne izlete. Iako se vjerojatno nećete zasititi istraživanjem Praga, bez obzira koliko ste planirali ostati, okolno područje također ne razočarava i nudi ogorman broj mogućnosti. Mi ćemo navesti samo nekoliko da vam olakšamo odabir:

  Karlovy Vary

  Ako ste spremni za dozu preporoda i opuštanja, onda je vrijeme da se zaputite u grad Karlovy Vary. Za udaljenost od Praga do Karlovy Vary od 127 km, trebat će vam nekih sat i 45 minuta vožnje. Prema legendi je češki kralj i rimski car iz 14. stoljeća, Karlo IV., po kojemu su toplice i dobile ime, prilikom lova otkrio izvore mineralne vode. U tada još nenaseljenom području je kralj imao lovačku kuću i često bi tu dolazio loviti. Jednom zgodom je jedan od njegovih goniča ranjen te je pao u vruću izvorsku vodu. Uvidjevši da ta voda djeluje na brže zacjeljivanje rane, i sam kralj se odlučio isprobati djelotvornost na svojoj kostobolji, koj ga je mučila. Vrlo brzo odlučuje napraviti lječilište i toplice, te tako dolazi do izgradnje i samog grada, pretpostavlja se negdje oko 1350. godine, a već 1370. grad dobiva privilegij slobodnog grada. Zapanjujuća arhitektura grada iz 19. stoljeća privlači europske aristokrate već stotinama godina. Karlovy Vary je omiljena filmska kulisa, pa je tako i Casino Royale djelomično sniman i ovdje.

  Plzen (Pilsen)

  Grad je 1290. godine osnovao češki kralj Vaclav II i dugo vremena je bio središte katoličanstva. Svoj razvoj grad zahvaljuje auto industriji Škoda, ali ono po čemu je grad zapravo najpoznatiji je Pilsner pivo, i posjet ovom gradu je pod moranje svakom pivopiji koji iole drži do sebe. U kasnom 19. stoljeću je Josef Groll, bavarski pivar sa adresom u Pilsenu, pokrenuo proces koji je zauvijek promijenio svijet piva. Novi stil spravljanja piva osvojio je svijet velikom brzinom, a danas globalno poznate marke piva zahvaljuju svoju omiljenost staroj Grollovoj recepturi. Ne propustite posjet ovoj slavnoj pivovari, ali ne zanemarite i ostale znamenitosti kao što su katedrala svetog Bartolomeja iz 13. stoljeća koja se može pohvaliti najvišim tornjem u Češkoj. Ovdje se nalazi i treća najveća sinagoga na svijetu, a ispod grada postoji cijeli sustav tunela koji je otovoren za turiste. Iz Praga do Pilsena vam treba nekih sat i 20 minuta po D5/E50.

  Dvorac Konopiště

  Ovaj čarobni dvorac ćete naći samo 50 km jugoistočno od Praga, za što je rent a car u Pragu idealna opcija. Posebno je poznat kao posljednja rezidencija najdvojvode Franje Ferdinanda, koji ga je 1887 godine pretvorio u svoje lovačko utočište te ga je do svog ubojstva 1914., koristio vrlo često. Danas se tamo može naći najveća zbirka prepariranih životinja u cijeloj Europi. Ako i niste baš ludi za lovačkim trofejima, u dvorcu ćete naći i druge vrijednosti, kao što je kolekcija finog majsenskog porculana. U prekrasno oblikovanim vrtovima ćete vidjeti i čuti paunove i druge pernate životinje. Dao ga je izgraditi praški biskup Tobiaš u 13. stoljeću kao gotičku utvrdu u stilu francuskih dvoraca sa pravokutnim tlocrtom i okruglim kulama, koje su bile najučinkovitije u obrani.

  Kako putovati po Pragu

  U starom se dijelu Praga, javni prijevoz sastoji od sustava podzemne željeznice i tramvaja. Autobusi ne voze po ovom dijelu grada. Zgodno je to što postoji zajednički sustav karata za sva prijevozna sredstva; pa možete birati između vremenski ograničenih, dnevnih ili trodnevnih karata.

  Podzemna željeznica

  Metro je najpopularniji oblik javnog prijevoza sa svoje 3 linije: linijom A označenom zelenom bojom, linijom B označenom žutom bojom i linijom C označenom crvenom bojom. Metro vozi od 4-5 ujutro do ponoći.

  Tramvaj

  Tramvaj je dobra opcija ako želite vidjeti nešto od grada. Postoje 22 dnevne linije koje voze od 04:30 ujutro do 01:00 iz pola noći, i 9 noćnih linija koje voze do 5 ili čak 6 sati ujutro. Povijesna linija broj 91, vozi vikendima od travnja do listopada.

  Vlak

  Glavni i najprometniji češki željeznički kolodvor nalazi se samo 5 minuta hoda od Vjenceslavova trga, a 15 minuta od povijesnog središta, sa izravnim vezama za Njemačku, Austriju, Švicarsku, Poljsku, Slovačku, Mađarsku i Nizozemsku. Ako iz Hrvatske želite putovati vlakom u češku, onda možete iz Zagreba krenuti za Beč, a potom presjesti za Prag.

  Autobus

  Autobusne linije omogućavaju povezanost sa podzemnom željeznicom, pa stoga i ranije počinju voziti nego sam Metro.

  Korisne poveznice

  Turizam Prag