Auto Europe

 • CROATIA
 • KONTAKTIRAJTE NAŠE AGENTE ZA REZERVACIJE

  NAJAM VOZILA U RIMU

  Najam vozila diljem svijeta
  Alamo Rental Car
  Avis Car Rental
  Budget Rental Car
  Dollar Car Rental
  Europcar
  Hertz
  National Car Rental
  Sixt Rent a Car
  Najam vozila diljem svijeta
  Zašto rezervirati kod nas?
  • Usporedite cijene svih rent a car tvrtki
  • Besplatno otkazivanje rezervacije do 48 sati prije preuzimanja vozila
  • Bez naknade za korištenje kreditne kartice
  • Podrška korisničkog centra 7 dana u tjednu
  • 24 000 lokacija širom svijeta

  Rent a car u Rimu po najnižim cijenama

  Što ako vam kažemo da vam za put u prošlost nije potreban vremeplov? Sa tvrtkom Auto Europe na vašoj strani, svaki boravak u Rimu postat će izvrsna prilika za doznati više o europskoj civilizaciji i povijesti.

  Naša tvrtka broji već više od 60 godina na tržištu za najam vozila. Kao uspješni posrednik između rent a car tvrtki i vas, donosimo vam cijene niže i od onih kada rezervirate rent a car u Rimu ili bilo gdje na svijetu direktno kod tvrtke za najam. Na našoj stranici možete usporediti cijene svih naših poslovnih partnera i filtrirati rezultate tako da odgovaraju vašim potrebama. Na primjer, to može biti manji ili veći automobil sa automatskim ili manualnim mjenjačem, spreman za preuzimanje u zračnoj luci ili u nekoj filijali u gradu, a može biti i kamper, luksuzni ili sportski automobil – opcija je zaista bezbroj.

  Zahvaljujući svojim povijesnim atrakcijama, klimi i neospornom šarmu, Vječni Grad ili La Citta Eterna rangira visoko na ljestvici želja svakog putnika. Od povijesnog centra Rima koji je proglašen za dio UNESCO-ve svjetske baštine pa sve do Vatikana, Rim je pun čuda radi kojih ćete zasigurno planirati još jedno putovanje. Rim je također grad u koji se svi rado vraćaju jer uvijek postoji nešto novo za vidjeti ili staro za otkriti.

  Kakav je promet u Rimu?

  Kao po pravilu, onaj stari kliše da je vožnja u Rimu, pa i drugim gradovima u Italiji često kaotična, pokazuje se kao točan. Vožnja se opisuje kao stresna i ponekad čak i agresivna, tako da morate biti spremni na ovakve uvjete na cesti.

  Dok ulazite automobilom u Rim, vidjet ćete da veliki kružni put (Grande Raccordo Anulare ili skraćeno GRA) ide oko grada. Vožnja ovom cestom omogućuje vam da izbjegnete vožnju kroz često zagušeni grad. Jednostavno dođite do odredišta preko izlaza koji je najbliži. Planirajte izlaz unaprijed uz mapu ili dobar GPS, budući da se na cesti promet brzo kreće. Također obratite posebnu pozornost na ZTL zonu odnosno zonu sa ograničenim prometom koja je vrlo česta u talijanskim gradovima. ZTL zona (Zona a Traffico Limitato) na snazi je u povijesnom centru grada. Samo vozači koji su registrirali svoj automobil za vožnju u ZTL zoni i imaju propusnicu za nju smiju ovdje prolaziti. Zone su pod video-nadzorom, što praktično znači da ako vam se desi da uđete u ZTL zonu čak i slučajno, a nemate ovlasti za to, dobit ćete visoku novčanu kaznu jer kamere automatski bilježe registarske pločice. Izuzetno je važno upoznati se sa mjestima gdje se nalaze ZTL zone prije nego što krenete u Rim.

  Kao što već svi znamo, svi putevi vode u Rim! Glavni grad Italije dobro je povezan putem mreže autocesta koja vodi do svih dijelova zemlje. Odredišta vrijedna posjeta a blizu Rima su, na primjer, Firenca i Napulj. Rezervirajte najam vozila u Rimu i nakon što ste obišli sve što ste željeli, krenite ka ova dva grada. Oba se nalaze na manje od tri sata vožnje od Rima.

  Gdje mogu parkirati unajmljeno vozilo u Rimu?

  Parkiranje automobila u predgrađu je puno bolja opcija nego vožnja u samom gradu. Parkirajte se u rezidencijalnom području izvan ograničene zone prometa (LTZ), a ne u središtu grada jer su parkirališta u centru grada po pravilu puna i teško je naći mjesto, pogotovo ljeti. Pokušajte pronaći parkiralište u blizini jedne od podzemnih garaža na periferiji, a podzemnom željeznicom odvezite se u centar. Većina znamenitosti u središnjem Rimu, kao što su Koloseum, Vatikan, Španjolske stube i Fontana di Trevi su nadomak metro linije A. Također možete iskoristiti blizinu metroa u parkiralištima Manzoni ili Furio Camillo i ostaviti svoj automobil na sigurnom cijeli dan. Parkiranje na ulici izvan LTZ-a ponekad je moguće, a takva su mjesta obilježena plavim linijama i nude neograničeni boravak po različitim cijenama u ovisnosti o području.

  Zračna luka Rim

  Letovi ka Rimu i iz Rima obavljaju se sa dvije zračne luke – Fiumicino i Ciampino. Glavna zračna luka u Rimu je Fiumicino i nalazi se jugozapadno od Rima na oko pola sata vožnje do grada. Zračna luka Ciampino bliža je centru Rima ali je često vožnja dulja radi gustog prometa. Većina niskobudžetnih tvrtki nudi letove ka aerodromu Ciampino, a među njima su Ryanair i Easyjet.

  Fiumicino – Međunarodna zračna luka Leonardo da Vinci (FCO)
  Web stranica: Fiumicino Airport
  Adresa: Via dell' Aeroporto di Fiumicino, 320, 00054 Fiumicino Roma, Italy
  Tel: +39 06 65951

  Ciampino - Međunarodna zračna luka G. B. Pastine (CIA)
  Web stranica: Ciampino Airport
  Adresa: Via Appia Nuova, 1651, 00040 Ciampino Roma, Italy
  Tel: +39 06 65951

  Što raditi u Rimu

  Na skoro pa beskrajnom popisu znamenitosti u Rimu i okolici nalaze se mjesta za sve uzraste i ukuse. Sa tako šarolikom ponudom a ograničenim vremenom morate pažljivo odabrati što želite vidjeti. Uz uobičajene spomenike kulture – Koloseum, Fontanu di Trevi, Sikstinsku kapelu i Pantheon - koji su dio svakog vodiča kroz Rim, Auto Europe vam je pripremio listu neobičnih mjesta koje vrijedi posjetiti.

  Galleria Borghese & Vrtovi u Villi Borghese

  Poznata rimska umjetnička galerija dom je remek dijelima Renesanse iz kolekcije obitelji Borghese, koja se prostire na dva kata u prekrasnoj staroj vili. Svakom poznavaocu i ljubitelju umjetnosti će imena Rafael, Tizian, Rubens i Caravaggio zvučati kao prava poslastica! Posjetite ovu galeriju, dio izvanrednog pejzažnog vrta u Rimu, trećeg po veličini u gradu. Planirajte nekoliko sati za posjet vrtovima i galeriji i opustite se u zelenoj oazi.

  Kapucinska kripta

  Blizu Barberini trga nalazi se jedna od najčudesnijih crkava na svijetu, mala i tajanstvena, Santa Maria della Concezione dei Cappuccini s grobnicom. Zidovi pet od šest soba u kripti prilično su sablasno "ukrašeni" skeletima i kostima članova reda. Kosturi koji vise sa stropova i kosti koje tvore čudne oblike „krase“ interijer uz znak "Što si ti sada, jednom smo mi bili, ono što smo mi sada, ti ćeš jednom biti". Članovi reda kažu kako je ovo podsjetnik svim ljudima na vlastitu smrtnost. Posjet ovoj znamenitosti nije za one slabijeg želuca.

  Villa d'Este

  Također dio UNESCO-ve svjetske baštine blizu Rima, Villa d'Este nalazi se u Tivoliju, od davnina omiljenom mjestu za ljetovanje prije svega bogatih Rimljana. Duh i kultura talijanske renesanse najbolje se odražavaju u prekrasnim kaskadnim vrtovima i fontanama, koji su utjecali na izgled mnogih poznatih europskih vrtova, općenito na pejzažnu arhitekturu i dekor. Vila je udaljena samo 53 km od središta Rima i uz najam vozila u Rimu do nje možete stići za manje od sat vremena

  Campo de'Fiori

  Trg Campo de'Fiori ima dugogodišnju tradiciju kao mjesto na kojem se okupljaju Rimljani i gdje ćete doživjeti onaj pravi Rim i svu njegovu dinamičnost. Danju je tu tržnica sa obiljem svježih lokalnih proizvoda, a noću se Campo de'Fiori pretvara u živahno mjesto puno barova i restorana. Zanimljivost: nekada je ovaj trg bio mjesto gdje su se vršila javna pogubljenja, a tu je usmrćen i slavni Giordano Bruno radi optužbi za širenje hereze.

  Quartiere Coppedé

  Najmanja četvrt u Rimu, Quartiere Coppedé, je jedno sasvim neočekivano mjesto u sjevernom dijelu grada. Quartiere Coppedé je bajka, maštarija i čista drama u kojoj oživljavaju raznovrsni arhitektonski i umjetnički stilovi i stvaraju jedan novi, unikatni stil. Pisci često opisuju ovu četvrt kao kapricioznu i to je zapravo jedna od njenih glavnih karakteristika. Namjerno i svjesno zalutajte tijekom šetnje kroz Quartiere Coppedé; razgledajte dekoracije na zgradama, kipove mitskih bića, raskošne palače iz doba secesije i fantastičnu mješavinu mnogih stilova. Zasigurno ćete uživati!

  Ospedale delle Bambole

  Bolnica za lutke dom je mnogim polomljenim lukama čija su lica pripijena uz izloge i gledaju izravno u prolaznike ili negdje u daljinu. Zamrznutne u pokretu, slomljenih lica ili dijelova koji nedostaju, lutke su „pacijenti“ ove radione starije od stotinu godina, a i danas vrijedne posjeta. Priča počinje s Luigijem Grassijem, scenografskim dizajnerom u lutkarskom kazalištu u 19. stoljeću. Unatoč tome što lutke nisu bila glavna sfera njegovog interesa, zahvaljujući svom talentu za popravak svih vrsta predmeta, počeo ih je popravljati i tako je nastala radiona. Neke lutke u njoj su starije od jednog stoljeća.

  Bazilika Sv. Pavla izvan zidina

  Ovo je jedna od najstarijih i najvažnijih katoličkih bazilika čiju je gradnju naredio car Konstantin I u 4. stoljeću. Legenda kaže da je bazilika sagrađena nad samom grobnicom apostola Pavla pogubljenog u blizini. Čak i nakon velikog požara koji je progutao glavni dio crkve, dobijene su brojne donacije lapisa i alabastera, koje su pomogle da se bazilika ponovno vrati u izvorni izgled. Najistaknutiji dio Bazilike Sv. Pavla izvan zidina je niz papinskih portreta na zidovima. Vjeruje se da je posljednji papa čiji portret stane na zid ujedno i posljednji papa prije drugog Kristovog dolaska odnosno kraja svijeta. Iako je ova legenda široko rasprostranjena, Katolička crkva je službeno ne prihvaća.

  Najbolji izleti sa rent a carom u Rimu

  Glavni grad Italije nalazi se na fantastičnoj poziciji i ne samo da nudi obilje znamenitosti unutar grada, također je i odlično mjesto za početak putovanja automobilom u razne krajeve zemlje. Uz rent a car u Rimu nadohvat ruke su vam brojne pješčane plaže, okusi Mediterana, stari gradovi, kao i Toskana.

  Pompeji i Vezuv

  Pompeji i dalje svjedoče o tragediji koja datira još od početka nove ere kad je cijeli grad bio pokopan ispod lave i pepela usljed snažne erupcije vulkana Vezuv. Suvremenici su pisali o gradu Pompeji koji je iznenada bio pokriven prašinom i gustom tamom. Nekada davno on je bio ljetno odmaralište za bogate, s prekrasnim vilama, trgovima i arenama, a zatim je pokopan pod piroklastičnim valom izbačenim iz jednog od najopasnijih vulkana na svijetu. Gotovo netaknuti grad otkriven je prije tri stotine godina, a prizori gradskog života i ljudi čiji je život u trenu zamrznut vjerojatno će premašiti sva vaša očekivanja. Od Rima do Pompeja trebat će vam oko 2,5 sata vožnje.

  Toskana

  Bilo bi zaista šteta propustiti Toskanu dok ste u Italiji. Sačuvajte barem jedan dan za kraći put ka Val d'Orcia i vinogradima u Montalcinu gdje vas čeka ugođaj prave Toskane. Uživajte u toskanskom suncu uz čašu izvanrednog vina i panoramu sa jednog od pitomih brda u regiji. Zelena brdašca i livade Toskane vas pozivaju na put!

  Obala Amalfi

  Do obale Amalfi moguće je stići i sredstvima javnog prijevoza u Rimu ili automobilom. Ukoliko se odlučite za javni prijevoz, opustite se na uskim zavojitim cestama i uživajte u prekrasnom pogledu. Za put automobilom, krenite cestom A1 ka Napulju, a zatim izađite na cestu A3, odakle ćete lako i brzo stići u Sorento, Positano ili neko drugo selo na obali. Obala Amalfi izgleda kao da je uzeta direktno sa razglednice i spada u najromantičnija mjesta u Italiji. Malena šarena sela smještena visoko na liticama iznad obale dospjela su u svaki vodič kroz Italiju.

  Otok Capri

  Otok Capri spada u najljepše talijanske otoke, a nalazi se blizu Napulja. Preporučamo barem dva dana za ovaj otok limuna i sunca, kako ga popularno nazivaju, jer se nalazi na oko tri sata vožnje od Rima. Možete ga čak i ukomponirati u posjet obali Amalfi – ukrcajte se na trajekt u Salernu, Amalfiju ili Positanu i provedite nezaboravan vikend na otoku Capri.

  Zemljopis i povijest

  Sunčani Rim nalazi se na rijeci Tiber u regiji Lazio, dijelu središnje zapadne Italije. Grad obiluje povijesnim blagom i nevjerojatnom koncentracijom umjetnosti i izvanredne arhitekture. Rim je također jedini grad na svijetu koji ima državu unutar grada – Vatikan.

  Mediteranska klima u Rimu znači umjerene, blage zime i duga, prilično topla ljeta. Siječanj je najhladniji mjesec u godini sa oko 12 stupnjeva u prosjeku, a u srpnju i kolovozu živa mjeri i više od 30° C. Najbolje vrijeme za posjet Rimu ovisi isključivo o vama. Ako ne volite vrućinu, najbolje je otići u rano proljeće ili u kasnu jesen, kada su temperature još ugodne za razgledanje grada. Imajući na umu činjenicu da je Rim jedan od najpopularnijih gradova za turiste u cijelom svijetu, nejgove ulice neće biti prazne ni zimi. Tijekom zime grad može biti donekle hladan i vrijeme može biti vlažno i kišovito, ali temperature obično ne padaju ispod nule. Ukoliko želite i kupanje i odmor na plaži, naravno da je najbolje otići u ljeto. Automobilom se odvezite do plaže Ostia Lido i provedite prekrasan dan na pješčanoj plaži.

  Prema popularnoj legendi, Rim su osnovali Romulus i Rem, napušteni blizanci koje je podigla vučica. Nekada, još u Željezno doba, bilo je to malo naselje, koje je preraslo u jednu od najmoćnijih svjetskih imperija. Rimsko carstvo obuhvatalo je veliki dio Europe, mediteranske otoke, kao i brojne teritorije na Bliskom Istoku i u Sjevernoj Africi. Tekovine ovog moćnog carstva i dalje su vidljive u europskom pravnom sustavu, identitetu, društvenim institucijama i jezicima romanskog podrijetla. Carstvo se širilo i napredovalo velikom brzinom. Na svom vrhuncu, pak, bilo je podijeljeno na Istočno i Zapadno Rimsko Carstvo, jer je tolikim teritorijem bilo teško vladati iz jednog centra moći. Istočnim dijelom se vladalo iz Konstantinopolja, odnosno današnjeg Istanbula. Vremenom je zapadnio dio počeo propadati i gubiti novac, moć i utjecaj, dok je istočnio dio carstva i dalje cvjetao.

  Kada je Rim pao – a ovo se obično odnosni samo na Zapadno Rimsko Carstvo – Bizant je nastavio postojati još nekoliko stoljeća. Razna germanska plemena pljačkala su zapadni dio carstva dugi niz godina. Naposljetku je Zapadno Rimsko Carstvo palo 476. godine kad je Odoacer, vođa germanskih plemena, s prijestolja zbacio Romula, posljednjeg rimskog cara i preuzeo vlast u Rimu.

  Kako putovati po Rimu

  Urbano područje grada Rima prekriva mreža autobusa, tramvaja, vlakova i tri metro linije. Kako je pristup motornim vozilima zabranjen u nekim dijelovima centralnog Rima, dobro je koristiti javni prijevoz unutar tih kvartova. Javnim prijevozom upravlja tvrtka ATAC, a karte se moraju kupiti prije no što se ukrcate u autobus. Karte se prodaju na stanicama metroa, većim autobusnim stajalištima, pojedinim kioscima i automatima, koji prihvataju samo točan iznos novca.

  Metro

  Za grad te veličine, Rim ima prilično nerazvijen metro sustav, što je u neku ruku i dobro za turiste jer ga je lako razumijeti. Trenutačno postoje tri linije: A, B i C. Linija A označena je crveno-narančastom bojom, linija B je plave boje a linija C turistima nije od posebne koristi. Linije A i B križaju se na Željezničkom kolodvoru Termini i ne prometuju noću.

  Tramvaj

  Tramvajska mreža broji ukupno šest tramvajskih linija, a većina njih ne prometuje tamo gdje se najčešće kreću turisti. No, postoje dvije linije koje vam mogu koristiti, a to su linija 8 koja spaja centar noćnog života Trastevere sa Torre Argentina, povijesnim centrom Rima. Od Trasteverea možete uzeti vlak do zračne luke Fiumicino. Tramvaj 19 spaja Vatikan sa istočnom obalom rijeke i prolazi pored slavne vile Borghese.

  Autobus

  Autobusi često znaju biti prepuni i vrlo su popularno prijevozno sredstvo u Rimu. Dva glavna autobusna kolodvora su Termini Central i Piazza Venecia. Postoje i noćni autobusi čije su rute malo izmjenjene. Razmislite i o hop-on/hop-off autobusima namjenjenim turistima kao o jednoj od opcija za razgledanje grada.

  Vlak

  Termini je glavni željeznički kolodvor u Rimu sa najviše putnika u danu na nivou cijele zemlje. Odatle voze vlakovi u sve dijelove Italije. Stanica Roma Tiburtina je druga po broju putnika a od nje se želi napraviti prometni centar za spajanje vlakova velike brzine.

  Mogu li unajmiti kamper u Rimu?

  U Italiji vas čekaju brojna čudesna mjesta, fantastična povijest i kultura, kao i i prelijepi pejzaži. I dok je putovanje automobilom zabavno, mi smo vam pripremili još jednu alternativu – najam kampera u Italiji! Pri vožnji kamperom ne morate tražiti hotelski smještaj, te ste još fleksibilniji. Sve cijene su prestižne sa tendencijom da budu najniže na tržištu.

  Korisne poveznice

  Turizam Rim