Auto Europe

 • CROATIA
 • KONTAKTIRAJTE NAŠE AGENTE ZA REZERVACIJE

  NAJAM VOZILA U ŠPANJOLSKOJ

  Najam vozila diljem svijeta
  Alamo Rental Car
  Avis Car Rental
  Budget Rental Car
  Dollar Car Rental
  Europcar
  Hertz
  National Car Rental
  Sixt Rent a Car
  Najam vozila diljem svijeta

  Rent a car u Španjolskoj po najnižim cijenama

  Raznolika i povijesno bogata zemlja smještena na poluotoku Iberija sastoji se od 17 jedinstvenih regija od kojih je svaka posebna na svoj način. Glavni grad Madrid je dom kraljevskoj palači kao i velikom broju drugih, manjih palača, muzeja i spomenika kulture. Oblasti Galicija, Baskija i Katalonija su također iznimno interesantne i vrijedne posjeta, počevši od čuvenog mjesta za hodočašće po imenu Santiago de Compostela pa sve do Gaudijeve impozantne katedrale Sagrada Familia u Barceloni. Nastavite dalje ka jugu prema Sevilji, prelijepom glavnom gradu autonomne pokrajine Andaluzije i rodnom mjestu svjetski poznatog flamenka. Odavde ni Malaga nije daleko, sa svojim lijepim plažama, terenima za golf i murskim spomenicima.

  Auto Europe vam nudi odlične ponude za povoljan rent a car u Španjolskoj na tisućama popularnih lokacija. Vozila možete preuzeti u zračnim lukama, na željezničkim kolodvorima ili u filijalama u gradovima širom Španjolske. Vaše je da pregledate ponude i cijene naših poslovnih partnera, mnoštva poznatih rent a car tvrtki, te da odaberete onu najbolju, a mi ćemo se potruditi organizirati Vam bezbrižan najam vozila u Španjolskoj.

  Uz vrhunske cijene i moderne automobile, pružit ćemo Vam i obilje korisnih informacija i inspiraciju za put.

  Koja su najvažnija prometna pravila u Španjolskoj?

  • Automobili u Španjolskoj voze desnom stranom ceste a pretječe se koristeći lijevu ili središnju traku.
  • Upotreba sigurnosnih pojaseva obvezna je kako za vozača tako i za putnike.
  • Ostanite pribrani ako vozači iza Vas počnu trubiti ili blicati – to je uobičajeni signal španjolskih vozača kada žele preticati.
  • Ako morate izaći iz vozila na stranu prema cesti, prije izlaska morate obući reflektirajući prsluk. Rent a car tvrtke u Španjolskoj obično opremaju svoje automobile ovakvim fluorescentnim prslucima, ali biste trebali provjeriti jesu li dio opreme prije nego što pođete na put.
  • Pravno gledano, količina alkohola u vožnji je 0,5 mg/ml. Pića u Španjolskoj su obično jača od onih u Hrvatskoj. Nemojte piti kada vozite.
  • Benzinske crpke na autocestama su nekada bez osoblja i rade po principu „self-service“. Uglavnom prihvaćaju i gotovinu i kreditne kartice.

  Važna napomena o gorivu u Španjolskoj

  Većina niskobudžetnih tvrtki koje nude povoljan najam vozila u Španjolskoj nudi par vrsta paketa za gorivo, a jedan od njih je „Pun tank – prazan tank“, gdje unaprijed plaćate gorivo po cijenama na lokalnoj razini, a automobil vraćate sa što praznijim rezervoarom, pošto za neiskorišteno gorivo nije moguće dobiti povrat novca. Važno je napomenuti da je cijena goriva koju ćete platiti veća od one koju biste platili na benzinskoj crpki jer sadrži naknadu za točenje. Nekim klijentima ovo odgovara jer ne moraju misliti kako i gdje natočiti gorivo prije no što vrate automobil u ugovorenu filijalu. Auto Europe također surađuje sa lokalnim tvrtkama koje za rent a car u Španjolskoj prakticiraju tradicionalnu opciju „Pun tank – Pun tank“, što znači da ćete automobil dobiti sa punim spremnikom (besplatno), a morat ćete ga vratiti također sa punim spremnikom na kraju ugovora o najmu. Samim tim izbjeći ćete plaćanje naknade za točenje goriva rent a car tvrtki. U našem sustavu za rezervacije uvijek možete unaprijed provjeriti koji paketi goriva su ponuđeni uz dati automobil, te odabrati onaj koji Vam najviše odgovara.

  Što posjetiti u Španjolskoj?

  La Tomatina, Bunol, Valencia

  Festival gađanja rajčicom La Tomatina postao je svjetski poznati događaj i jedan vrlo radostan dan. Održava se u valencijskom gradu Bunol a s godinama je stekao iznimnu popularnost među posjetiteljima, te samim tim i međunarodni turistički interes. Bacanje sočnih, zrelih plodova traje oko sat vremena a na kraju su ulice preplavljene morem soka od rajčice. Za događaj Vam je potrebna karta, te se preporuča kupiti je unaprijed. Vjerovali ili ne, tijekom samog festivala baci se oko 145 000 kg rajčice.

  Valencijska Paella

  Posjet Španjolskoj bez prave, tradicionalne paelle jednostavno nije potpun, pogotovo ako volite jela na bazi riže. Najbolje mjesto za kušati paellu je upravo ono odakle ona potječe, a to je Valencia. Smatra se da datira još od antičkih vremena a postala je dio valencijanskog identiteta tijekom 19. stoljeća. Najčešći stil paelle je vegetarijanski, veganski, sa plodovima mora ili mješoviti (meso i plodovi mora).

  Madrid

  Glavni grad Španjolske je blistav, moderan ali ipak i stari, povijesni grad u kome živi oko 3,1 milijuna stanovnika. Madrid je ujedno i treći grad po veličini u Europi. Posjetite Kraljevsku palaču, katedralu Almudena, Kraljevsko kazalište, Muzej Prado i Nacionalnu knjižnicu. Grad je vrlo živ i noću i obiluje živahnim restoranima, barovima, klubovima i kafićima.

  Camp Nou, Barcelona

  Za sve nogometne navijače među vama, pa čak i za one koji to nisu, preporučamo posjet Barceloninu stadionu Camp Nou. Sa kapacitetom od 99 354, ovaj je stadion najveći u Europi i čak drugi po veličini na svijetu. Definitivno ćete biti impresionirani njegovom veličinom. Na stadionu izgrađenom 1957. godine su se nizali mnogi uspjesi i propusti tijekom njegovog slavnog postojanja. Bio je to i jedan od stadiona korištenih tijekom igara Svjetskog kupa 1982. godine. Osim utakmica gdje igra Barcelona, možete si uplatiti obilazak stadiona, gdje ćete dobiti uvid u povijest FC Barcelone u njihovom muzeju, kao i jedinstvenu priliku vidjeti sobu sa trofejima.

  Obilazak Španjolske rent a carom

  S obzirom na to da je Španjolska potpuno različita i vrlo raznovrsrna, putujući od sjevera i idući prema jugu, posjetiti samo jedno mjesto bi bila velika šteta. Stoga preporučamo putovanje kroz cijelu zemlju i otkrivanje raznih znamenitosti, pa i onih manje poznatih širokom krugu turista. Da li znate da sa Auto Europe možete preuzeti vozilo na jednom mjestu a vratiti ga na nekom drugom? Uzmite i tu opciju u obzir ako planirate dulje razgledanje zemlje automobilom i pronađite najjeftiniji najam vozila u Španjolskoj uz našu pomoć.

  Na primjer, sletite u Malagu i vozite do Barcelone. Putovanje će vas odvesti kroz različite krajolike, preko divnih gradova Valencije i Granade. Ukoliko biste radije skratili proputovanje, vozite od Malaga do Seville, preko Gibraltara i Jereza. Putovanje će vas voditi kroz planine, jezera i prekrasna andaluzijska sela sa snježnobijelim kućicama poznata i kao bijela sela odnosno Pueblos Blancos. Možete sletjeti u Vigo i voziti se prema San Sebastianu na sjeverozapadu Španjolske. Putovanje će vas odvesti kroz mnoge regije uključujući Galiciju, Asturiju i Baskiju. Nećet imati problema ni sa najmom automobila na španjolskim otocima, kao što su Tenerife ili Gran Canaria.

  Koliko moram imati godina za najam vozila u Španjolskoj?

  Općenito uzevši, minimalna dob za unajmiti automobil u Španjolskoj je 21 godina. Međutim, vozači mlađi od 25 godina će možda morati platiti naknadu za mlade vozače. Neke rent a car tvrtke također zahtjevaju od klijenata starijih od 75 godina dodatne naknade ili dodatna osiguranja. Napomena: dob varira od tvrtke do tvrtke, ovisi o klasi vozila i drugim faktorima, tako da su ovo samo orijentacioni podatci. Više relevantnih informacija pronaći ćete u Uvjetima i Odredbama i Lokalnim naknadama za Vaš odabrani automobil.

  Moram li platiti cestarinu za vožnju unajmljenim vozilom u Španjolskoj?

  Na pojedinim autocestama u Španjolskoj, poznatim kao Auto Pistas, plaćaju se cestarine. Možete platiti gotovinom ili kreditnom karticom (prihvata se većina međunarodno priznatih kreditnih kartica). Za plaćanje gotovinom, odaberite „ručnu“ traku, gdje rade službenici, a za plaćanje karticom možete odabrati ili tu traku, ili onu automatsku („Vias Automaticas“) koja služi isključivo za plaćanje karticom. One su označene znakom sa sličicom magnetne kartice.

  Mala doza povijesti

  Povijest Španjolske je raznolika i bogata, te seže davno u srednji vijek. Nakon završetka pokreta Rekonkvista, koji je sproveden s ciljem protjerivanja Maura sa Pirinejskog poluotoka i ponovnim zauzimanjem nekada otete teritorije a u kom su se borili katolički kraljevi za povrat zemlje, uspostavljena je zajednička vladavina početkom 16. stoljeća. Tada upravo počinje i zlatno doba Španjolske te njeno širenje u Novi Svijet i uspostavljanje kolonija. Ovaj utjecaj globalnih razmjera načinio je Španjolsku jednom od najjačih sila toga vremena.

  Međutim, u 17. stoljeću njen je utjecaj počeo opadati. Kroz brojne ratove, smrt vladara te sukobe oko prestolja, Španjolska je oslabila. Kako je zemlja postajala nestabilna, tako je slabio i njen utjecaj u prekooceanskim kolonijama, od kojih su mnoge baš u to vrijeme počele ostvarivati neovisnost. Ovakav trend se nastavio i kroz 19. stoljeće. Španjolskoj je bilo teško ujediniti sve svoje oblasti usljed građanskog rata i diktature. Nakon smrti diktatora Franca, država je ponovno postala ustavna monarhija 1976. godine. Započeo je snažan privredni rast te je usljedio ulazak u Eurozonu 1992. godine. Danas je Španjolska moderna zemlja sa umjerenim utjecajem na globalnom nivou. Članica je grupe G6 a samo gost učesnik u grupi G20.

  Koja je nacionalna valuta u Španjolskoj?

  Valuta koja se koristi u Španjolskoj je Euro a bankomati su posvuda dostupni. Naknade za podizanje novca iz inozemne banke su običajene, tako da je razborito podići odjednom više novca, kako biste izbjegli česte naknade. Provjerite tečaj prije nego što krenete na put jer je možda povoljnije razmjeniti kune u eure jos u Hrvatskoj.

  U kojoj je vremenskoj zoni Španjolska?

  Madrid je u istoj vremenskoj zoni kao i Zagreb, prema tome ne morate brinuti o pomjeranju sata ako putujete u unutrašnjost zemlje, pa ni na Baleare. Međutim, Kanarski otoci (samim tim i Gran Canaria) su jedan sat iza nas. Španjolska primjenjuje ljetnje računanje vremena od posljednjeg vikenda u ožujku do posljednjeg vikenda u listopadu.

  Koje su najčešće fraze u Španjolskoj?

  Jezik koji nazivamo španjolski je u stvari kasteljanski i potječe iz najveće oblasti u suvremenoj Španjolskoj – Kastilje. I dok je ovaj jezik široko prihvaćen diljem cijele zemlje, uz njega se govori još nekoliko dijalekata u pojedinim regijama, kao što su katalonski u Kataloniji ili baskijski u Baskiji.

  Pripremili smo za Vas nekoliko korisnih fraza na španjolskom:

  Neformalni pozdrav - Holla

  Dobro jutro - Buenos dias

  Dobar dan - Buenos tardes

  Dobra večer - Buena noches

  Gdje je najbliža policijska postaja? - ¿Dónde está la comisaría de policía más cercana?

  Gdje je najbliža bolnica? - ¿Dónde está el hospital más cercano?

  Gdje je najbliži bankomat? - ¿Dónde hay un cajero automático?

  Gdje je [naziv mjesta]? - ¿Dónde está [naziv mjesta]?

  Mogu li platiti kreditnom karticom? - ¿Puedo pagar con tarjeta de crédito?

  Mogu li platiti debitnom karticom? - ¿Puedo pagar con tarjeta de débito?

  Koliko košta? - ¿Cuánto cuesta?

  Hvala - Gracias

  Zadržite kusur - Quédese con el cambio

  Struja - Da li mi je potreban adapter za struju u Španjolskoj?

  Električni napon je 220 V a u uporabi su iste utičnice kao i u Hrvatskoj.

  Da li mi je potrebna viza za putovanje u Španjolskoj?

  Od 1. srpnja 2013. godine, državljani hrvatske mogu u Španjolsku ulaziti i sa putovnicom i sa osobnom iskaznicom. Osobna iskaznica ne smije biti starija od 1. siječnja 2003. godine. Nije potrebna viza.

  Glavno hrvatsko veleposlanstvo u Španjolskoj nalazi se u Madridu:

  Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Španjolskoj
  Adresa: Calle Claudio Coello 78/2, 28001 Madrid
  Uredovno vrijeme za stranke: ponedjeljak, srijeda, četvrtak i petak 10,00-13,00; utorak 13,00-16,00
  Tel. 0034 91 577 6881, 577 6901; Fax: 0034 91 577 6905
  e-mail: madrid@mvep.hr

  Konzulati Republike Hrvatske postoje još u Palma de Mallorci, Barceloni i Pamploni.

  Mogu li unajmiti kamper u Španjolskoj?

  Ako želite provesti više vremena na proputovanju Španjolskom, preporučamo najam kampera sa Auto Europe. Istražite Iberijski poluotok u našim „kućicama na kotačima“ koje možete preuzeti na brojnim destinacijama uključujući Barcelonu, Madrid, Alicante i San Sebastian. Kontaktirajte nas i priopćite Vaše potrebe i želje, a mi ćemo Vam pronaći idealan kamper u Španjolskoj!

  Korisne poveznice

  Španjolska - Turizam

  Povratak na vrh