Auto Europe

 • CROATIA
 • KONTAKTIRAJTE NAŠE AGENTE ZA REZERVACIJE

  NAJAM VOZILA U ŠVEDSKOJ

  Najam vozila diljem svijeta
  Alamo Rental Car
  Avis Car Rental
  Budget Rental Car
  Dollar Car Rental
  Europcar
  Hertz
  National Car Rental
  Sixt Rent a Car
  Najam vozila diljem svijeta

  Rent a car u Švedskoj po najnižim cijenama

  Obratite se tvrtki Auto Europe za sve potrebe ako ste u potrazi za jeftinim ponudama za rent a car u Švedskoj! Jamčimo najniže cijene za najam standardnih vozila, luksuznih i sportskih, kao i kampera. nezaboravnom iskustvu vožnje u najvećoj skandinavskoj zemlji.

  Auto Europe uspješno posluje već dugi niz godina i od 1954. do sada ostvarili smo suradnju sa mnogim domaćim i međunarodnim rent a car tvrtkama. Na našoj stranici možete usporediti cijene mnogih od njih na preko 24 000 mjesta u svijetu, te pronaći paket koji Vam najviše odgovara. Naše cijene su niže i od onih kada rezervirate direktno kod gore spomenutih tvrtki.

  Postoji stotine mjesta diljem Skandinavije gdje možete preuzeti unajmljena vozila. Na primjer, neka Vaše putovanje započne u Stockholmu, a odatle otiđite na izlet na Baltičko more ili do prekrasnog Göteborga. U blizini se nalaze Norveška, Danska i Finska, tako da ideja za razgledanje sigurno neće faliti!

  Koja su najvažnija prometna pravila u Švedskoj?

  • Svi putnici moraju nositi sigurnosne pojaseve.
  • Izbjegavajte alkolhol kada planirate voziti u Švedskoj jer su zakoni vrlo strogi. Dozvoljeno je imati samo 0,2 promila alkohola u krvi.
  • Maksimalna brzina u švedskim gradovima iznosi 50 km/h, u vangradskim područjima je to 70 km/h a na autocesti 110 km/h.
  • Benzinske crpke uglavnom nemaju osoblje, nego su samouslužne i otvorene su svih sedam dana u tjednu. Obično prihvataju švedske krune u apoenima od 20, 50, 100 i 500, kao i najvažnije kreditne kartice.
  • Kada rezervirate najam vozila u Švedskoj, a planirate putovati i u druge okolne države, obvezno to napomenite našim agentima jer su moguće dodatne naknade.

  Što posjetiti u Švedskoj?

  Metro Art Gallery u Stockholmu

  Da li ste znali da je metro u glavnom gradu Švedske prava riznica umjetnosti? Za cijenu karte za običnu vožnju dobit ćete jedinstveno iskustvo – pridružite se vođenim turama po podzemnoj željeznici ili pak istražujte sami, presjedajući sa jedne linije na drugu. Očekuju Vas brojne skulpture, mozaici, slike i instalacije. Švedska vlada ulaže puno novca kako bi očuvala ovu jedinstvenu podzemnu galeriju a svake godine je posjete milijuni turista.

  Muzej neuspjeha u Helsinborgu

  Ovaj neobični muzej čuva predmete odnosno izume iza kojih stoje poznate tvrtke, a unatoč očekivanome, doživjeli su potpuni neuspjeh. Njegov osnivač, jedan psiholog, mišljenja je da na putu do uspjeha mora biti i neuspjeha i da ih se treba pokazati i iz njih učiti.

  Muzej Volvo

  Idealno mjesto za ljubitelje starih automobila, Volvo muzej u Göteborgu kao eksponate ima najstarije modele ovog švedskog ljubimca. Neki datiraju još iz 1927. godine kada je firma Volvo i osnovana i time postala prva švedska tvrtka za proizvodnju automobila. Vremenom su proširili asortiman i počeli proizvoditi autobuse, kamione, opremu za gradnju, kao i za morske motore i zrakoplove. Jedan od popularnih eksponata u muzeju je svakako i Volvo automobil u prirodnoj veličini napravljen u potpunosti od LEGO kockica, a pozornosti su vrijedni i oldtimeri koji se ne mogu vidjeti više nigdje na svijetu osim u ovom muzeju.

  Torso zgrada

  Kao najviša zgrada u Švedskoj i druga po visini zgrada za stanovanje u Europi, Torso zgrada mami poglede prolaznika kako svojom visinom, tako i oblikom. Sa svojih 190 metara visine i neofuturističkim stilom gradnje, zgrada je popularna i za slobodne skakače. Tako se i Felix Baumgartner 2006. godine padobranom spustio na nju, a zatim sa nje i skočio. Zgrada izgleda kao da se uvrće za 90 stupnjeva kada usporedite prizemlje i krov. Nalazi se u Malmöu i uz povoljan rent a car u Švedskoj, lako ćete doći do nje, kao i do mnogih drugih atrakcija.

  Obilazak Švedske rent a carom

  Započnite obilazak Švedske u sedam stoljeća starom Stockholmu, gradu na vodi, sa prelijepom gradskom jezgrom i ulicama popločanim kaldrmom. Kako već imate automobil, možete lako obići i neke od dvoraca u okolini grada. Nastavite vožnju od oko 5 sati ka zapadu odnosno Dalslandu, gdje Vas očekuju guste šume, jezera, planine, idealno za razne sportske aktivnosti za cijelu obitelj.

  Produžite ka otoku Koster koji je ujedno i prvi pomorski nacionalni park u ovom dijelu zemlje, ali parkirajte auto prije nego što se ukrcate na trajekt, jer je na oba otoka zabranjen promet automobilom. Sljedeća destinacija je Grebbestad, malo ribarsko selo, gdje možete kušati izvrsne morske plodove i ići na ostriga-safari. U nastavku puta idemo u Göteburg, drugi po veličini grad u Švedskoj. Posjetite gore spomenuti muzej Volvoa i idite u shopping u Magasinsgatan i Haga koji obiluju malim lokalnim dizajnerskim trgovinama.

  Sada je vrijeme za posjet nacionalnom parku Söderåsens prepunom dramatičnih litica i mladih šuma. Putovanje ćemo završiti u Copenhagenu do kog ćemo stići preko mosta Oresund koji povezuje Švedsku i Dansku. Uz toliko puno za vidjeti, posjetiti i doživjeti, najam vozila u Švedskoj isplativiji je od bilo kog drugog vida prijevoza.

  Koliko moram imati godina za najam vozila u Švedskoj?

  Švedske rent a car tvrtke zahtjevaju da imate najmanje 20 godina da biste unajmili vozilo a vozačku dozvolu morate imati minimum dvije godine. Vrlo je vjerojatna i naknada za mlade vozače, koju morate platiti ako imate manje od 25 godina.

  Moram li platiti cestarinu za vožnju unajmljenim vozilom u Švedskoj?

  I dok je u načelu vožnja autocestama besplatna i ne primjenjuje se naplata cestarina, za mostove Oresund i Svinesudsbron to ne važi. Tamo se cestarina plaća. a za ulazak u centar Stockholma i Göteburga automobilom potrebno je platiti naknadu za zagađivanje okoliša.

  Mala doza povijesti

  SPoznato je da su prvi ljudi došli na područje današnje Švedske u 8. mileniju prije Krista a u četvrtom su se počeli baviti poljoprivredom. Tek u 9. stoljeću nove ere Švedska će postati jedinstveno kraljevstvo a njezini stanovnici plovit će Baltikom sve do Rusije. Godine 1008. švedski kralj Olof Skotkonung postat će kršćaninom, a njegov će korak pratiti brojni Šveđani

  Uskoro će započeti osvajanje Finske sa ciljem preobraćanja stanovništva u kršćanstvo. U 14. i 15. stoljeću dolazi do saveza a potom i raskidanja istog sa Danskom i Norveškom, a u 16. stoljeću se zemljom počinju širiti reformatorske ideje i prvi prijevod Svetog Pisma na švedski.

  U 19. stoljeću je i u Švedskoj došlo do industrijalizacije i urbanizacije, a tijekom oba svjetska rata u narednom stoljeću je odabrala biti neutralna. Socijalne demokrate na vlasti su se skoncentrirale na izgradnju države blagostanja za sve društvene slojeve, a visok životni standard je potrajao sve do krize u 70-tima. Švedska se 1995. godine pridružila Europskoj uniji i gospodarstvo se oporavilo, međutim nikad nije prihvatila euro kao nacionalnu valutu.

  Koja je nacionalna valuta u Švedskoj?

  Šveđani kao nacionalnu valutu koriste Krune. Kovanice u opticaju su u vrijednosti od 1, 5 i 10, dok su novčanice 20, 50, 100, 500 i 1000 Kruna.

  U kojoj je vremenskoj zoni Švedska?

  Švedska se nalazi u istoj vremenskoj zoni kao i Hrvatska, a također prati zimsko i ljetnje računanje vremena i pomjeranje sata.

  Koje su najčešće fraze u Švedskoj?

  Neformalni pozdrav - Hej

  Dobro jutro - God morgon

  Dobar dan - God eftermiddag

  Dobra večer - God kväll

  Gdje je najbliža policijska postaja? - Var finns närmaste polisstation?

  Gdje je najbliža bolnica? - Var är det närmaste sjukhuset?

  Gdje je najbliži bankomat? - Var är närmaste bankomat?

  Koliko košta? - Hur mycket kostar det?

  Hvala! - Tack!

  Zadržite kusur - Du är välkommen!

  Struja - Da li mi je potreban adapter za struju u Švedskoj?

  Napon struje i tipovi utikača i utičnica su isti kao i kod nas pa Vam putni adapter za struju neće biti potreban.

  Da li mi je potrebna viza za putovanje u Švedsku?

  Za putovanjeu Švedsku nije potrebna viza, a od 1. srpnja 2013. državljani Hrvatske mogu ulaziti u Švedsku i sa osobnom iskaznicom.

  Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Švedskoj
  Adresa: Engelbrektsplan 2; 11434 Stockholm
  Uredovno vrijeme za stranke: ponedjeljak - petak 9 - 13h; utorak 9-13h i 16-18h
  Tel.+46 8 4405 280; Fax: 46 8 678 8320; Tel.za hitne slučajeve: +46 (0)709656053
  e-mail: vrhstock@mvep.hr

  Mogu li unajmiti kamper u Švedskoj?

  Auto Europe je pripremila nešto posebno za Vaš odmor u Švedskoj - još više fleksibilnosti i mobilnosti uz najam kampera! Obiđite cijelu zemlju u kamperu i ne propustite nijednu stavku sa svog itinerara. Ako isplanirate put u rujnu, na primjer, možda uspijete vidjeti i polarnu svjetlost. Ako dolazite u lipnju, onda je prava stvar za doživjeti ljetni solisticij, odnosno Midsommar, jedna od najomiljenijih švedskih tradicija.

  Korisne poveznice

  Švedska turizam