Auto Europe

 • CROATIA
 • KONTAKTIRAJTE NAŠE AGENTE ZA REZERVACIJE

  NAJAM VOZILA U WALESU

  Najam vozila diljem svijeta
  Alamo Rental Car
  Avis Car Rental
  Budget Rental Car
  Dollar Car Rental
  Europcar
  Hertz
  National Car Rental
  Sixt Rent a Car
  Najam vozila diljem svijeta

  Rent a car u Walesu po najnižim cijenama

  Prikazan u brojnim filmovima, Wales se može pohvaliti brojnim povijesnim znamenitostima, kultnim krajolicima i prekrasnim predjelima pogodnim za obiteljski odmor ili romantični bijeg. Zemlja je poznata po dvorcima iz srednjeg vijeka, zanimljivim povijesnim muzejima i galerijama. Uronjen u povijest, Wales je atraktivno mjesto sa živom keltskom kulturom. Zemljom dominiraju planinski predjeli, što je čini popularnim odredištem za aktivnosti na otvorenom i privlači turiste iz cijelog svijeta, tako i iz Hrvatske tijekom cijele godine.

  Odaberite Auto Europe kao svog posrednika za rent a car u Walesu. Sa lokacijama za preuzimanje u svim većim gradovima, uključujući zračne luke i željezničke stanice, Auto Europe vam nudi najam automobila diljem zemlje. Zahvaljujući velikom izboru vozila, prisutnosti na svjetskom tržištu i iskustvu duljem od 60 godina, Auto Europe vam pomaže pronaći baš ono vozilo koje vama najviše odgovara kako biste istražili ovu čarobnu zemlju baš onako kako vama to odgovara.

  Koja su najvažnija prometna pravila u Walesu?

  Kako bi vaš najam vozila u Walesu prošao što uspješnije, navodimo neka osnovna pravila kojih se treba pridržavati prilikom vožnje u Walesu. Prometni propisi ne razlikuju se od ostatka Ujedinjenog Kraljevstva. Budite oprezni na uskim seoskim cestama, gdje osim na zavoje morate obratiti pozornost i na stoku; ovce koje pasu pokraj puta često zalutaju i na samu cestu. Zimi su skliske ceste svakodnevnica, tako da imate na umu da trebate biti oprezni. Putovanje od sjevera prema jugu zemlje je dugotrajno, ali nagrada je uživanje u nestvarno lijepim krajolicima.

  • U Walesu, kao i u ostatku Velike Britanije vozi se lijevom stranom.
  • Općenito, ograničenja brzine su sljedeća: u gradovima i naseljenim mjestima ograničenje je 30 m/h (48 km/h), izvan naseljenih mjesta je ograničenje obično 60 m/h (97km/h, a na autocestama trebate ograničiti brzinu na 70 m/ph (113 km/h).
  • Većina vozila u Velikoj Britaniji ima ručni mjenjač.
  • Sigurnosni pojasevi obvezni su za vozača i sve putnike.
  • Ograničenje alkohola u krvi u Walesu je 0,05 BAC.
  • Minimalna starost za vožnju je 17 godina, ali za najam vozila je to uglavnom 23 (uz moguće iznimke). Rent a car tvrtke uobičajeno vozačima starosti ispod 25 godina naplaćuju dodatne naknade.
  • U Walesu, djeca mlađa od 12 godina mogu sjediti na prednjem ili stražnjem dijelu vozila sve dok imaju odgovarajući sigurnosn opremu.
  • Zabranjeno je koristiti telefon tijekom vožnje. Kazne su iznimno visoke.
  • Benzinske crpke je lako naći i na autovestama i u gradovima.

  Što posjetiti u Walesu?

  Wales je uglavnom poznat po bogatoj biljnoj i životinjskoj raznovrsnosti i prekrasnim krajolicima. Najslikovitija regija u zemlji, Snowdonia je prikazana u brojnim filmovima, od kojih je jedan "Kralj Arthur: Legenda o maču". Stoga, prilikom posjeta Walesu morate otići u planine i saznati iz prve ruke ono po čemu je ova zemlja poznata. Najam vozila u Walesu je izuzetna opcija za obilazak svih navedenih lokacija i atrakcija.

  Snowdonia

  Kada su u pitanju prirodne ljepote, Snowdonia je na prvom mjestu. To je planinski teren u okrugu Gwynedd. Snowdonia se spominje u legendama o kralju Arthuru, a sada je dom nacionalnom parku Snowdonia, jednom od najpopularnijih planinarskih destinacija u Velikoj Britaniji. Najviši vrh Snowdon, visok 1080 m, i do njega se može pješice ili vlakom. Za samo 60 godina, Snowdonia je stekla reputaciju jednog od najljepših nacionalnih parkova na svijetu! Ako tražite nešto malo uzbudljivije od prekrasnih krajolika, onda vas Zip World u kamenolomu Penrhyn - najduži i najbrži zipline u Europi neće ostaviti ravnodušnima; gdje sa 150 metara visine i 150 km na sat možete uživati u panoramskim pogledima!

  Željeznica Ffestiniog

  Ako već planirate posjetit Snowdoniju, ne smijete propustiti priliku za vožnju vlakom Ffestiniog, povijesnom željeznicom uskog kolosijeka, smještenom u Nacionalnom parku Snowdonia. Ova željeznička pruga koja je ujedno i kulturno nasljeđe, vozi kroz najljepše krajolike parka koji povezuju Caernarfon s Blaenau Ffestiniogom.

  Caernarfon Castle

  Caernarfon je kraljevski grad, zajednica i pula u Gwyneddu. Ima jednu od najbolje sačuvanih srednjovjekovnih utvrda u Europi - dvorac Caernarfon. Od kada ga je kralj Edward I izgradio 1283. dvorac je neprestano prelazio iz engleskih u velške ruke, i obratno. Dvorac je obnovljen u 19. stoljeću, a u njemu je i princ Charles 1958. godine proglašen princom od Walesa, a javnosti je s novom titulom službeno predstavljen na svečanosti 1969. godine.

  Nacionalni park Brecon Beacons

  Brecon Beacons se nalazi u planinskom lancu u Južnom Walesu. Ime se koristi još iz antike, kada su ljudi sa vrhova planina svjetlosnim signalima obavještavali jedni druge o približavanju neprijatelja. Uglavnom je poznat po divljim ponijima koji žive u istočnom dijelu parka. Česta planinarska destinacija, park je poznat i po svojim špiljama i slapovima.

  Zatvorena tržnica u Swanseau

  Ne propustite jednu od najpopularnijih tržnica u Swanseau koja ima preko 100 štandova lokalne svježe proizvode i velške specijalitete kao što su cockles ili laverbread. Na tržnici ćete također naći trgovine sa nakitom i darovima, kao i proizvode od kožete brojne kafiće.

  Obilazak Walesa rent a carom

  Kako biste na najbolji način iskoristili rent a car u Walesu, navodimo i nekoliko prijedloga za jednodnevne izlete. Ako želite vidjeti i više od ove prekrasne zemlje, jednostavno kliknite na našu poveznicu za Veliku Britaniju. Naš izbor uključuje povijesne kao i destinacije za odmor koje su savršene za putovanje s obitelji i prijateljima, ili za romantični odmor.

  Cardiff

  Gospodarski centar zemlje, Cardiff je proglašen glavnim gradom 1955. Ovaj lučki grad nalazi se na južnoj obali Walesa i nekoć je bio najveća svjetska luka za izvoz ugljena. Danas grad privlači posjetitelje impresivnim dvorcem iz rimskog i normanskog doba. Nacionalni prirodoslovni muzej posvećen je umjetnosti i povijesti. Muzej u Cardiffu, zajedno sa šest drugih ustanova rasutih diljem zemlje, čini nacionalni velški muzej. Ovaj živahni i moderni glavni grad je trenutno jedan od deset najboljih destinacija za kupovinu u Velikoj Britaniji i sve je popularniji među turistima.

  Conwy Castle

  Između četiri velška dvorca na popisu UNESCO-ve Svjetske baštine, Conwy Castle je najljepši. Izgrađen krajem 13. stoljeća, dvorac svojim posjetiteljima nudi fantastičan pogled na Conwy, planine i more. Bio jedan od najskupljih dvoraca Edwarda I u Walesu i jedna je od najbolje sačuvanih srednjovjekovnih utvrda u Velikoj Britaniji.

  Barafundle Bay

  Barafundle Bay je nešto potpuno drugačije od svega gore navedenog: mala i zapanjujuća bijela pješčana plaža okružena dinama, borovima i zelenim brdima, nalazi se na jugozapadu Walesa u Pembrokeshireu. Barafundle zaljev je idealno odredište za provesti bezbrižan dan na moru.

  Koliko moram imati godina za najam vozila u Walesu?

  Iako je minimalna dob za vožnju u Walesu 17 godina, dobno ograničenje ovisi o uvjetima rent a car tvrtke. Općenito, većina rent a car tvrtki ima uvjet minimalne starosti od 23 godine i naplaćuje naknadu za mlade vozače strankama starosti do 25 godina. Pažljivo pročitajte opće uvjete najma, i ukoliko imate bilo kakvih pitanja, ili vam trebaju bilo kakve dodatne informacije, molimo kontaktirajte naš odjel za rezervacije na broj +49 89 412 097 83

  Moram li platiti cestarinu za vožnju unajmljenim vozilom u Walesu?

  Većina cesta u Walesu je besplatna. Cestarina se naplaćuje na dva mosta koja povezuju Wales s Engleskom : Second Severn Crossing na M4 i Severn Bridge na M48. Treći most za koji se plaća cestarina je most Cleddau na A477 u Pembrokeshireu na jugu zemlje.

  Mala doza povijesti

  Keltski Wales okupirali su Rimljani u 1. ostali u njemu do 5. stoljeća, nakon čega najveći dio današnjeg Walesa okupira Kraljevina Gwynedd. Keltski kraljevi vladaju Walesom sve do 1249. godine, kada ga osvaja Edward I. 1301. godine imenuje svoga sina, Edwarda III, princom od Walesa. Najstariji sin vladajućeg britanskog monarha i danas nosi titulu princa od Walesa. Owain Glyndwr, koji je bio posljednji velški princ, započeo je pobunu protiv engleskih vladara 1400. godine, koja je završila 10 godina kasnije. Sredinom 16. stoljeća Wales se ujedinio s Engleskom i od tada se odluke donose u Londonu. God. 1949. pri britanskoj vladi bilo je osnovano savjetodavno Vijeće za Wales. Od listopada 1951. Wales je bio u nadležnosti posebnoga nižeg ministra (doministra), a od listopada 1964. u nadležnosti je Državnoga tajnika (ministra) za Wales; u travnju 1965. osnovan je Ured za Wales. U prosincu 1955. Cardiff je proglašen glavnim gradom Walesa; zakonom iz 1967. velški jezik dobio je mogućnost službene uporabe.U studenome 1982. pokrenut je prvi televizijski program na velškom jeziku. Zakonom iz 1993. velški je potvrđen kao službeni jezik. Na referendumu u rujnu 1997. s malom većinom podržano je uvođenje samouprave te je, nakon donošenja zakona (potkraj srpnja 1998), u Cardiffu u svibnju 1999. osnovana Nacionalna skupština za Wales.

  Koja je nacionalna valuta u Walesu?

  Službena valuta u Walesu je britanska funta, kao i u ostatku Velike Britanije. Za razliku od Škotske i Sjeverne Irske, Wales nema vlastite novčanice. Bankomati su vrlo česti; prije putovanja provjerite sa svojom bankom koje bankomate možete koristiti bez plaćanja velikih provizija.

  U kojoj je vremenskoj zoni Wales?

  Nema razlike u vremenu između Walesa i ostatka Velike Britanije, dakle Wales se nalazi u vremenskoj zoni GMT (0). Tijekom ljetnjeg računanja vremena, satovi se pomjeraju za jedan sat naprijed, što počinje posljednje nedjelje ožujka i završava se posljednje nedjelje listopada.

  Koje su najčešće fraze u Walesu?

  U Walesu postoje dva službeno priznata jezika; Velški (Cymraeg) i engleski. Dok petina stanovništva Walesa govori velški, 99 posto govori engleski. U nastavku možete pronaći neke korisne fraze na velškom.

  Croeso - Dobrodošli

  Bore da - Dobro jutro

  Sut Ydych chi - Kako ste?

  Esgusodwch fi - Oprostite

  Ydych chi'n siarad Saesneg - Govorite li engleski

  Gorsaf betrol - Benzinska crpka

  Traffordd - Autoput

  Stryd - Ulica

  Hwyl - Zbogom

  Struja - Da li mi je potreban adapter za struju u Walesu?

  Električni napon u Walesu kao i u Velikoj Britaniji iznosi 220/240 AC, 50 Hz. Električni priključci i utičnice su tip G, što znači da imaju tri pravokutne igle i odgovaraju osiguračima od 3, 5 i 13 pojačala. Većina hotela raspolaže utikačima u europskom stilu, no posjetiteljima iz inozemstva i dalje se preporuča ponijeti adapter za punjače telefona, prijenosna računala i druge uređaje.

  Da li mi je potrebna viza za putovanje u Wales?

  U Wales, kao i u ostatak Velike Britanije se može putovati sa osobnom iskaznicom. Ipak, obzirom na političke promjene u tijeku, prije putovanja provjerite da li je došlo do nekih promjena.

  Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Velikoj Britaniji
  Adresa: 21 Conway Street; London W1T 6BN, UK
  Radno vrijeme: pon - čet 11-14h; petak: 10-12h isključivo podizanje gotovih dokumenata
  Tel. +00 44 20 73872022, 685 01770; Fax: 00 44 20 73870310

  Korisne poveznice

  Turističke informacije