Auto Europe

 • CROATIA
 • KONTAKTIRAJTE NAŠE AGENTE ZA REZERVACIJE

  NAJAM VOZILA U ŽENEVI

  Najam vozila diljem svijeta
  Alamo Rental Car
  Avis Car Rental
  Budget Rental Car
  Dollar Car Rental
  Europcar
  Hertz
  National Car Rental
  Sixt Rent a Car
  Najam vozila diljem svijeta

  Rent a car u Ženevi

  Putujete u Ženevu? Pripremite se na to da će vas šarm Starog grada očarati u potpunosti kao i spektakularni krajolik okolice. Planine, kao savršena pozadina te čuveno jezero, simbol grada, pružaju obilje znamenitosti koje možete posjetiti i mogućih aktivnosti u kojima možete uživati. Ženeva je atraktivna turistima svih dobnih skupina, zahvaljujući svojoj vrhunskoj lokaciji. Skijanje zimi, kupanje i planinarenje ljeti, te uživanje u švicarskim kulinarskim specijalitetima glavni su razlozi zbog kojih godišnje tisuće turista posjeti Ženevu. Ovaj grad, smješten na tromeđi, savršena je početna točka i za posjet Italiji.

  Bilo da se odlučite za rent a car u Ženevi u zračnoj luci ili u gradskom centru, Auto Europe u suradnji sa kako najvećim međunarodnim tako i sa lokalnim tvrtkama, pružit će vam odličnu ponudu, uslugu i cijenu.

  Kakav je promet u Ženevi?

  Ponekad imamo predodžbu da Švicarska svojim smislom za pedantnost nadmašuje susjedne zemlje. Švicarske ceste, koje se smatraju modernim i sigurnim, pružaju pravi užitak vožnje. Vožnja Genevom također nije iznimka. Međutim, kao i u mnogim drugim velikim gradovima, može doći do zastoja i stvaranja „uskih grla“ na prometnicama, posebno u vrijeme jutarnjih i poslijepodnevnih špica, kada se putuje na ili sa posla. S obzirom da postoje ograničenja brzine u Švicarskoj, njihovi automobili su opremljeni mjeračima brzine, a švicarskim zakonima propisane su najveće dozvoljene brzine:

  • U gradovima: 50 km/h
  • Izvan gradova: 80 km/h
  • Na autocestama: 120 km/h

  Ako želite voziti na autocestama, morate nabaviti „vignette“- naljepnicu koja se može kupiti na benziskim crpkama, u poštanskim uredima i dr. Vinjete su godišnje, te je većina unajmljenih vozila već opremljena njima, ali ipak obavezno provjerite pri preuzimanju vozila da li je već opremljeno vinjetom. Sljedeće što morate upamtiti je da vozač i svi putnici uvijek moraju biti vezani sigurnosnim pojasevima tijekom vožnje. Više informacija o švicarskim propisima u cestovnom prometu možete pogledati na stranici rent a car u Švicarskoj.

  Gdje mogu parkirati unajmljeno vozilo u Ženevi?

  U gradskom jezgru Ženeve pronaći slobodno mjesto za parkiranje može biti doista pravi izazov. Ukoliko uz puno sreće u tome uspijete, ne zaboravite da se parkiranje u gradskoj zoni plaća radnim danom od 9 do 14 sati, te od 17 do 20 sati. Poslije 20h vrijeme parkiranja je neograničeno. Uopćeno postoje u Ženevi tri parking-zone:

  • Bijela - parking uz parking kartu kupljenu na automatu
  • Plava - besplatni parking u trajanju do 1 sata i to radnim danima između 8:00 i 11:30, te između 13:30 i 19:00. Obavezno je postavljanje plave parking pločice sa označenim vremenom početka parkinga iza vjetrobranskog stakla
  • Žuta- parkiranje nije dopušteno.

  Najbolja alternativa parkiranju unajmljenog vozila na gradskim ulicama u Ženevi, je uporaba javnih parkinga i garaže.

  Zračna luka Ženeva

  Zračna luka Ženeva nalazi se oko 5 km sjeverno od grada. Poslije Zračne luke Zürich, druga je najveća švicarska zračna luka. S obzirom na direktnu povezanost vlakom, autobusom i autocestom, zračna luka je lako dostupna iz gradskog centra. Ukoliko svoj najam vozila u Ženevi u zračnoj luci rezervirate preko Auto Europe, imate mogućnost odabira preuzimanja vozila na francuskoji ili na švicarskoj strani. Obje strane imaju svoje prednosti. Informirajte se više na našoj stranici Najam vozila u Zračnoj luci Ženeva i odaberite opciju koja se bolje ukalpa u vaše planove putovanja.

  Zračna luka Ženeva (GVA)
  Web stranica: www.gva.ch
  Adresa: 1218 Le Grand-Saconnex, Switzerland
  Tel: +41 22 717 71 11

  Što raditi u Ženevi

  Ženeva je jedinstven grad, prepun ugodnih različitosti. S jedne strane je bogat i moderan poslovni centar; sa druge strane je simpatično povijesno mjesto, simbol svjestski poznate švicarske tradicije sa primjesama susjedne Francuske. Već samom šetnjom uz Ženevko jezero, na čijem se krajnjem jugozapadu smjestio grad, promenadom Quia du Mont Blanc, otkrit ćete neke od čari jednog od najluksuznijih europskih gradova. Sa ovog mjesta već možete, ukoliko je dan sunčan i vedar, vidjeti i Mont Blanc, najviši alpski vrh, što je samo još jedan dodatni impuls da osim prelijepog grada otkrijete i spektakularnu prirodu koja ga okružuje.

  • Ženeva Jet d'Eau na Ženevskom jezeru: Tijekom slijetanja u Zračnu luku Ženeva vjerojatno prvo što ćete primjetit je velika fontana. Jet d‘Eau je najpoznatiji pejsaž grada te mjesto gdje se morate uslikati. Ova moćna fontana izbacuje mješavinu vode i zraka 140 m visoko. Da bi ju što bolje doživjeli prošetajte duž lijeve obale jezera ili joj priđite čak i bliže čamcem što omogućavaju redoviti polasci trajekta i taxi-čamaca do brojnih interesantnih znamenitosti oko jezera tijekom dana. Ovaj slikoviti prizor nalazi se na gotovo svim razglednicama Ženeve, ali nije općepoznato da je fontana ustvari nastala iz vrlo praktičnih razloga. Konstruirana je kako bi pomogla oslobađanju i upravljanju prekomjernim tlakom iz hidraulične stanice u blizini. Nedavno je otvorena i nova drvena šetnica do fontane što ju čini znatno dostupnijom nego ranije. Ipak budite oprezni jer se možete smočiti ukoliko joj priđete preblizu.

  • Reformacijski zid: U srcu grada, u Bastionskom parku, nalazi se spomenik velikanima Protestantske reformacije. Stare gradske zidine poslužile su umjetnicima kao platno na kojem su prikazali povijesne scene i glavne sudionike pokreta, koji se smatra najznačanijom povijesnom prekretnicom grada jer mu je donijela veliki napredak i rezvitak, neovisan i slobodan u odnosu na okolne katoličke utjecaje. U zid-fontanu su ugrađene figure nekih od najpoznatijih protestanata tog vremena kao što su Jean Calvin i John Knox. Interesantno je da je figura Martina Luthera, koji se smatra liderom Reformacije, dobila mali, skroman prostor na zidu. Vjeruje se da je tako jer Jean Calvin, najistaknutija osoba Reformacije u Švicarskoj, nije bio suglasan sa Lutherom u nekoliko važnih točaka Reformacije. U neposrednoj blizini nalazi se i Univerzitet koji je sredinom 16. stoljeća osnovao Jean Calvin.

  • Plainpalais: U Starom gradu prepunom butika poznatih brandova i trgovina delicija osjetit ćete stil šopinga luksuzne Ženeve. Za drugačiji doživljaj kupovine u ovom gradu, ne propustite posjetiti Plainpalais buvljak, koji već desetljećima srijedom i subotom mami lovce na antikvitete jer se na njemu može naći pregršt „vintage“ igrački, odjeće ili namještaja. Otvoreni romboidni prostor Plainpalis smješten u južnom dijelu grada, utorkom, petkom i nedjeljom postaje plac poljoprivrednih proizvoda. Većina ponuđenog izvorno je iz Francuske, a u usporedbi sa lokalnim supermarketima izbor je raznovrsniji, proizvodi kvalitetniji, a cijene niže. Plainpalais povremeno je i mjesto kulturnih i zabavnih događanja u Ženevi, dok je uvečer često mjesto okupljanja mladeži te centar noćnog života Ženeve.

  • Palača Ujedinjenih naroda: Vjerojatno je jedna od najpoznatijih građevina Ženeve, a zasigurno najvažnija zgrada dijela Ženeve koji se naziva Internacionalnim. Ovo je dio Ženeve koji je europski centar svjetske diplomacije, udaljen od Starog grada nešto više od 3 km. Tijekom boravka u Ženevi organizirajte obilazak Palače Ujedinjenih naroda i posjetite razne konferencijske sale koje ste viđali u novinskim televizijskim izvješćima, ali i osjetite užurbani duh ovog mjesta budući da su uvijek u tijeku ili u pripremi različiti sastanci. Svakako ne propustite da tijekom posjete naučite iz prve ruke najvažnije činjenince o ovoj krovnoj internacionalnoj organizaciji.

  • Slomljena stolica: Gotovo 12m visoka, sa odcjepljenom nogom i sazdana od više od pet tona drveta, ova impozantna statua dominira pogledom na Palaču naroda. Podignuta je originalno u cilju povećanja svijesti o nagaznim minama i kasetnim bombama kao i u čast svih žrtava koje su izgubile udove od nagaznih mina. Na zahtjev organizacije „Handicap International“ podignuta je 1997, kao opomena i apel svim državama da potpišu Ottawski ugovor kojim se trajno zabranjuje uporaba nagaznih mina. Vremenom je postala jedna od znamenitosti Ženeve ali i mjesto okupljanja i protesta aktivista povodom različitih aktualnih događanja u svijetu.

  • Međunarodni muzej Crvenog križa i Crvenog polumjeseca: Povodom obljetnice sto godina Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, napravljeni su planovi o otvaranju muzeja koji će prikazti njihov vrijedan višegodišnji rad. U muzeju su tri stalne postavke koje prikazuju suvremene probleme i izazove kao što su obrana ljudskog dostojanstva, suočavanje za rizicima prirode i obnavljanje obiteljskih veza. Osim toga, postoji i niz privremenih izložbi fokusiranih na suvremene goruće društvene teme.

  Najbolji izleti sa rent a carom u Ženevi

  Više je mogućnosti za fantastične jednodnevne izlete u okolici Ženeve. Neki mogu biti luksuzni i skuplji od drugih, ali sigurno ima i mjesta koja se mogu posjetiti bez probijanja proračuna putovanja. Naši prijedlozi neka vam posluže kao smjernice ili inspiracija, budući da je okolica Ženeve neiscrpna riznica novih avantura i doživljaja za sva čula.

  Što je putovanje u Švicarsku bez sira? Potpuna greška. Ako ste ljubitelj sira, ne oklijevajte niti trenutak i uputite se u Gruyeres gdje možete posjetiti čuvenu tvornicu sira i uživati u vrhunskom okusu ove vjerojatno najpoznatije švicarske delicije, uz pijuckanje vina na terasi nekog restorana.

  Annecy je najromantičnija točka u ženevskoj okolici a također, kažu neki, i najslikovitiji grad u Francuskoj. Ornamentne zgrade ukrašene raznobojnim cvijećem čine savršenu razglednicu. Jezero u Annecyju na raspolaganju je za sportove na otvorenom dok stari povijesni dvorac Château d'Annecy poziva posjetitelje da istraže bogatu povijest regije.

  Švicarska je alpska bajka pa zašto ne biste dan-dva proveli u planinama. Jednostavno se opustite i uživajte u miru i tišini koju remeti jedino ravnomjeran zvuk zvonaca krava. Očekuje vas krajolik koji oduzima dah, veličanstven pogled i nenadmašan svježi planinski zrak. Netaknuta priroda planinskog lanca Jura sa prelijepim nacionalnim parkom udaljena je samo sat vremena vožnje od grada. Mnogobrojne staze pozivaju vas zimi na skijašku avanturu, a veliki broj planinarskih staza jamče ponovno povezivanje sa prirodom ljeti.

  Ukoliko ovdje niste pronašli dovoljno prelijepih pejzaža, u ponudi su i vodiči za putovanje u Njemačku. Uz rent a car u Ženevi dostupna vam je Alpska cesta kako biste posjetili Lindau na Bodenskom jezeru, kao i fantastični nacionalni park Berchtesgaden na jugu Njemačke.

  Za još više povijesti, dobre glazbe i vina, odvezite se u Lyon, koji je udaljen manje od dva sata vožnje. Mnogi ovaj grad uspoređuju sa Parizom, ali uz manje gužve, što ga čini savršenim za vikend odomor.

  Zemljopis i povijest

  Ženeva, jedan od najvećih švicarskih gradova, ušuškana između divljih Alpi na istoku i pitomog vijenca Jura na zapadu, svojim prelijepim položajem na izvorištu rijeke Rhone iz Ženevskog jezera odaje utisak nestvarnog spoja najviših europskih planina i mediterana. Kao dom je brojnih međunarodnih organizacija, kao što su Ujedinjeni narodi, Svjetska zdravstvena organizacija ili Svjetska trgovinska organizacija Ženeva je kozmopolitski grad u kojem veliki dio stanovništva predstavljaju zaposleni u različitim institucijama svjetske diplomacije i međunarodnih financija. Nalazi se u švicarskom Romandyiju, a francuskim-govornim dijelu države. Zbog umjerene oceanske klime, ljetni dani su sunčani, topli i savršeni za plivanje u Ženevskom jezeru; dok su zime bez ekstremno niskih temperatura uz redovitu pojavu blagog noćnog mraza. U samom gradu snijega nema previše, ali za posjetitelje željne snijega u obilju ga je na okolnim planinama.

  Ženeva je bila utvrđen grad plemena Gala koji su Rimljani osvojili prilično rano- već u drugom stoljeću postala je dio Rimskog carstva. Kršćanstvo je prisutno u ovom području od petog stoljeća, i Genevom su vladali rimski grofovi i Savojska kuća, jedna od najstraijih kraljevskih obitelji koja je bila na vlasti stotinama godina. Sa Protestantskom reformacijom u 16. stoljeću, John Calvin je postao krucijalna figura u povijesti Ženeve i njen duhovni vođa. Savojska kuća je svrgnuta sa vlasti. Međutim, grad je dospio pod dominaciju katoličke Francuske, što je na kraju rezultiralo neuspjelim pokušajem revolucije naroda. Nakon Francuske revolucije i Napoleonovih ratova, Ženeva je pripojena Švicarskoj konfederaciji. Važan preokret i razdvajanje crkve i države bio je u 19. stoljeću. Otpočeo je ubrzan uspon grada i od tada traje njegov napredak.

  Kako putovati po Ženevi

  Iako se Ženeva smatra gradom jednostavnim za hodanje, nema potrebe da brinete o mogućnostima javnog prijevoza jer su mnogobrojne i povezuju sve dijelove grada. Javni prijevoz Ženeve (TPG) upravlja autobusnim, tramvajskim i trolejbuskim uslugama u Ženevi. Naš savjet: ukoliko odsjedate u hotelu, hostelu ili kampu u Ženevi, možete dobito besplatnu kartu za javni transport koja vam omogućava besplatno putovanje javnim prijevozom u centru grada. Ova karta je čak važeća za čamce žutog taxija. Ukoliko dolazite u Zračnu luku Ženeva, možete nabaviti 80-minutnu kartu za besplatnu vožnju do mjesta gdje odsjedate. Besplatne karte su dostupne u prostoru za preuzimanje prtljage na automatima za karte.

  Glavni željeznički kolodvor u Ženevi je Ženeve-Cornavin. Najam vozila u Ženevi Auto Europe nudi i sa glavnog željezničkog kolodvora. Putovanje vlakom od kolodvora Ženeve-Cornavin do zračne luke Ženeva traje samo 6 minuta, a postoje i direktni vlakovi za Francusku sa carinskim uredom na kolodvoru. Neke od linija sa ovog kolodvora su TGV do Parisa, Lyona. Nice, Ville, Montpelliera i St. Rocha. Postoji i „Jura foot line“ koja vozi od Oltena i povezuje Ženevu sa ostalim švicarskim gradovima.

  Korisne poveznice

  Turistički vodič Ženeva