Auto Europe

 • CROATIA
 • KONTAKTIRAJTE NAŠE AGENTE ZA REZERVACIJE
  Najam vozila diljem svijeta
  Alamo Rental Car
  Avis Car Rental
  Budget Rental Car
  Dollar Car Rental
  Europcar
  Hertz
  National Car Rental
  Sixt Rent a Car
  Najam vozila diljem svijeta

  Pretraživanje bloga


  Pretraživanje blogova......

  Plaćanje cestarina u Španjolskoj i Portugalu

  Ako ste već istražili sve kutke Hrvatske, i za svoje ste se sljedeće putovanje odlučili posjetiti Španjolsku ili Portugal, pripremili smo za vas par korisnih informacija o metodama plaćanja cestarina u ove dvije prekrasne zemlje, kako bismo vam olakšali planiranje puta.

  Španjolska

  Iako Španjolska , ima puno autocesta na kojima se cestarine ne naplaćuju, ponekad je odabir onih koje se naplaćuju možda bolja opcija, jer ćete na svoje odredište stići puno brže i time opravdati trošak cestarine. Postoje dva načina plaćanja cestarine: karticom i gotovinom ili elektroničkim putem.

  Proces je isti kao i u Hrvatskoj; po ulasku na autoput uzimate karticu na naplatnim kućicama, a po izlasku plaćate prema iznosu navedenom na kartici. Prometne trake za plaćanje gotovinom i karticom su odvojene od elektroničkih.

  Zahvaljujući modernim tehnologijama, automatski naplatni sustavi kao što je Via-T doprinijet će komforu vašeg putovanja, što znači da što znači da na naplatnim kućicama ne trebate zastajati radi uzimanja kartice. Zatražite informaciju od osoblja prilikom preuzimanja vozila.

  Portugal

  U Portugalu se još poneka cestarina na autoputu može platiti gotovinom ili karticom, no sve veći broj naplaćuje se elektroničkim putem.

  EASYToll - Da bi na neki način olakšali turistima, Portugalci su uveli sustav plaćanja cestarine na način da se prijavite direktno na granici za račun, što automatski povezuje vašu kreditnu karticu sa registracijskom oznakom vašeg vozila, za što ćete dobiti i potvrdu koja vrijedi 30 dana. Potom, kada želite platiti, svoju kreditnu karticu trebate umetnuti u naplatni automat, i kartica se automatski povezuje sa registracijskom oznakom vozila i naplaćuje se iznos sa računa povezanog sa karticom.

  TOLLCard - Za putnike koji duže ili češće borave u Portugalu, postoji takozvana TOLLCard koja vrijedi godinu dana. Moguće ju je kupiti na graničnim prijelazima, u portugalskim uredima pošte (CTT), putem interneta i na turističkim info punktovima u vrijednosti od 5, 10, 20 ili 40 €. Aktivira se SMS-om na broj naveden na karti, nakon što unesete broj registarske pločice. SMS-om dobijete upozorenje prije nego što potrošite kredit. Stanje računa može se provjeriti i online.

  TOLLService - Ova opcija pogodna je za one koji putuju Portugalom u kraćem vremenskom razdoblju ili imaju na umu određenu rutu. Možete, na primjer, kupiti karticu za neograničenu upotrebu autocesta u trajanju od tri dana ili pak za određenu rutu, poput vožnje od Španjolske do zračne luke Faro koristeći autocestu A22. Ako kupujete karticu za unaprijed definirano putovanje, njena cijena ovisi o kategoriji i vrsti vozila i o planiranom putovanju.

  Via Verde Visitors - Via Verde uređaj najprikladniji je za one koji u Portugal putuju često, ili za one koji u zemlji ostaju dulje. Može se koristiti i za autoceste koje se plaćaju elektronički, a i za one druge, dok cijena ovisi o duljini perioda na koji ste ga unajmili. Za najam ovog uređaja potreban je depozit, kao i međunarodno priznata kreditna kartica.

  Nadamo se da će vam ova objava biti od koristi te vam želimo sretan put!

  Pretraživanje bloga