Auto Europe

 • CROATIA
 • KONTAKTIRAJTE NAŠE AGENTE ZA REZERVACIJE
  Najam vozila diljem svijeta
  Alamo Rental Car
  Avis Car Rental
  Budget Rental Car
  Dollar Car Rental
  Europcar
  Hertz
  National Car Rental
  Sixt Rent a Car
  Najam vozila diljem svijeta

  Pretraživanje bloga


  Pretraživanje blogova......

  Natočili ste krivo gorivo?

  Nemojte misliti da ste jedini kojima se to dogodilo. Prema statistici, ova pogreška je dosta učestala, a nejveći postotak ulijevanja krivog goriva se odnosi na rent a car vozila. Razlog tomu, kažu stručnjaci, su ponajviše stres i navike. Kako god bilo, ova pogreška može biti prilično skupa.

  Najčešći uzroci ulijevanja krivog goriva

  Iako dizelski motor nije više nikakav fenomen, i možda se uskoro više neće niti koristiti, osiguravajuća društva diljem svijeta prijavila su učestaliju pojavu ulijevanja benzina u dizelske motore, a razlog tomu je najvjerojatnije navika, jer je možda vaš osobni automobil benzinac. K tomu se pribraja i stres, jer ste u drugačijem okruženju, stranoj zemlji, u vozilu na koje niste naviknuli. Puno rjeđe dolazi do točenja dizelskog goriva u benzinski motor, iz jednostavnog razloga što dizelski pištolj za gorivo uglavnom ne stane u otvor za benzinski spremnik.

  Što se dogodi automobilu prilikom točenja krivog goriva?

  Ako se kojim slučajem zabunite i ulijete krivo gorivo u spremnik vozila, trebate shvatiti da ste kreirali priličan problem i kao takvog ga i tretirati. Težina problema ovisi o tome u kojem ste trenutku otkrili svoju zabunu. Kako god, važno je da ništa sami ne poduzimate, jer možete prouzročiti još veće štete. Ovlašteni servis će točno znati što treba učiniti i kolika šteta je nastala. Ako niste upalili motor, vjerojatno nije došlo do većih oštećenja, no ako jeste, pa još i ako ste se vozili i automobil je stao sam od sebe, onda je šteta puno veća. Naime, stručnjaci kažu da dizelsko gorivo u drugom taktu, većim stupnjem kompresije, postiže znatno više temperature i tlakove, pa ubrizgani benzin nekontrolirano detonira, te može uništiti, odnosno oštetiti čela klipova, glavu, karike i cilindre. Svi noviji dizelaši su opremljeni elektroničkim modulom, koji prepoznaje da je došlo do nekontroliranih detonacija i gasi motor.

  Što učiniti ako ste ulili krivo gorivo u spremnik

  Ne pokrećite motor vozila - Ako ste nekim slučajem ipak pokrenuli vozilo, zaustaviti smjesta vozilo i ugasite motor. Ako zabunom utočite dizel umjesto benzina, nikako ne uključujte motor, jer se gorivo povlači u sistem i može uništiti cijeli motor. To se naravno, odnosi na slučaj kada ste odmah shvatili da točite krivo gorivo. Najvažnije je da odmah prestanete dalje točiti gorivo. Nakon toga ni u kom slučaju ne pokušavajte pokrenuti motor automobila. U svakom slučaju ste dužni obavijestiti rent a car tvrtku, jer se vozilo mora odšlepati do autoservisa, gdje se treba ustanoviti kolika šteta je nanešena i što sve treba napraviti, što je u pravilu uvijek vaša obaveza.

  Vuča vozila - Prije svega obavijestite rent a car tvrtku i konzultirajte se o daljnoj proceduri. Uobičajeni proces je da nazovete vučnu službu koja je najbliža vašoj lokaciji. U slučaju kada ste u dizelski motor utočili benzin i to odmah primijetili, bez paljenja motora, onda je najčešće dovoljno ispumpavanje cijelog spremnika. Međutim, ako ste uključili motor, i vozili makar i nekoliko metara, šteta može biti puno veća, i vjerojatno će trebati zamijeniti više dijelova vozila.

  Preventivne mjere za zaštitu od točenja krivog goriva

  • Vaša je dužnost kao klijenta upoznati se sa svim pravilima i procesima najma vozila, pa tako i informirati se koju vrstu goriva trebate koristiti. Prilikom preuzimanja vozila upitajte predstavnike rent a car tvrtke koje gorivo trebate točiti, premda većina naših partnera imaju oznake o vrsti goriva na ključevima, kontrolnoj ploči, otvoru za gorivo te u etuiu za dokumente, kako bi smanjili rizik odabira krivog goriva.
  • Također nikad ne zaboravite pogledati što je naznačeno na poklopcu otvora spremnika. Tamo je uvijek naznačeno koju vrstu goriva koristi vozilo koje ste unajmili.
  • Informirajte se što točno uključuje vaše osiguranje. Rent a car tvrtke uglavnom ne pokrivaju oštećenja nastala nepažnjom i nemarom.

  Više informacija o ovoj temi pročitajte na našoj stranici Savjeti o gorivu, ili ako trebate dodatnu pomoć vezanu za najam vozila, nazovite nas na +49 89 412 097 83, ili nam se javite e-mailom.

  Pretraživanje bloga