Auto Europe

 • CROATIA
 • KONTAKTIRAJTE NAŠE AGENTE ZA REZERVACIJE
  Najam vozila diljem svijeta
  Alamo Rental Car
  Avis Car Rental
  Budget Rental Car
  Dollar Car Rental
  Europcar
  Hertz
  National Car Rental
  Sixt Rent a Car
  Najam vozila diljem svijeta

  Pretraživanje bloga


  Pretraživanje blogova......

  Autosjedalice - što trebate znati o njima prilikom najma vozila

  Naši suradnici često dobivaju upite od klijenata koji nisu sigurni kako rezervirati autosjedalicu za djecu prilikom rezervacije vozila na našoj internetskoj stranici. Kako se ponuda i izbor autosjedalica razlikuje između rent a car tvrtki, pa i samih pojedinačnih ureda jedne tvrtke, pripremili smo za vas sažetak kategorija autosjedalica za djecu dostupnih kod naših partnera te kako ih rezervirati i što odgovara kojoj dobnoj skupini. Također smo naglasili na što morate paziti prilikom rezervacije autosjedalice, kao i na sve druge stvari koje morate imati na umu tijekom putovanja s djecom u automobilu.

  Kako rezervirati autosjedalicu na našoj internet stranici

  Važno je znati da su sve autosjedalice dostupne na upit, i unajmljujete ih direktno od naših rent a car partnera, a ne od Auto Europe. Međutim, mi možemo unaprijed dogovoriti autosjedalicu za vas, tako da vas čeka prilikom preuzimanja vozila. Ako želite rezervirati autosjedalicu, kliknite na 'DODATNA OPREMA' i odaberite autosjedalicu koju želite ili više njih ako putujete sa više djece. Mi potom vaš zahtjev šaljemo našem partneru i tražimo potvrdu. Po dobitku iste vam dostavljamo voucher. Ako je autosjedalica navedena u voucheru, znači da je ista i potvrđena od strane rent a car tvrtke. Ne zaboravite provjeriti cijenu najma autosjedalice kod drugih rent a car tvrtki. Može se dogoditi da ukupni trošak najma bude niži ako odaberete tvrtku s jeftinijim naknadama za dodatnu opremu! Cijene i uvjete najma vidjet ćete nakon što kliknete na željenu opciju. Cijene su prikazane po zatraženom dodatku.

  O autosjedalicama

  Prema EU legislativi, sva djeca visine do 150 cm i težine do 36 kg moraju koristiti odgovarajuću autosjedalicu (uz sigurnosni pojas), booster ili neki drugi, posebni sigurnosni sustav za djecu kada se u vozilu nalaze kao putnici. Mora se priznati da su shvaćanja o sigurnosti djece potpuno različita u određenim krajevima svijeta. U Hrvatskoj (kao i u EU) se po zakonu djeca moraju voziti na stražnjim sjedalima sve dok ne dosegnu visinu od 150 cm, neovisno o starosti. Međutim, standardi se ne razlikuju samo po zemljama, već i od jedne rent a car tvrtke do druge. Nemaju ni svi uredi i lokacije jedne rent a car tvrtke uvije istu ponudu, pa se može dogodite da je sjedalica koju trebate dostupna na jednoj, ali ne i na drugoj lokaciji. Pa se može dogoditi da baš na lokaciji koju ste odabrali autosjedalica nije dostupna u vrijeme kada je vama potrebna. Trebate biti svjesni da iz sigurnosnih razloga, djelatnici rent a car tvrtki ne postavljaju autosjedalice u vozilo i vi to sami trebate učiniti, pa shodno tome, u vlastitom interesu, kao i interesu svoje djece, trebate biti u potpunosti informirani o onome što propisuje zakon, i još važnije, o onome što je bitno kako bi Vaše dijete bilo sigurno u vožnji. Svaka sjedalica u zemljama EU bi na sebi morala nositi oznaku atesta sigurnosti komisije Ujedinjenih naroda za Europu (UN ECE R44). Hrvatskim Pravilnikom o tehničkim uvjetima vozila u prometu na cestama ovaj atest propisan je za sve autosjedalice na hrvatskom tržištu. Ako niste pobornik autosjedalica, sjetite se da ne samo da ste zakonski obavezni dijete voziti i istoj, već samo dijete izlažete potpunoj opasnosti ako se vozite sa njima u naručju ili u košari koja nije predviđena za vožnju automobilom. Ako želite unajmiti autosjedalicu i niste sigurni koju trebate odabrati, najbolje će biti da nas kontaktirate, jer mi onda možemo provjeriti direktno sa odabranom lokacijom u zemlji u koju želite putovati, koje autosjedalice su dostupne u željeno vrijeme. Za više informacija pročitajte naš vodič u nastavku:

  Autosjedalica za bebu okrenuta prema natrag

  Težina: Bebe težine do 13 kg
  Starost: do 12 mjeseci

  Kada na našoj internetskoj stranici rezervirate autosjedalicu za bebe, možete očekivati da ćete od naših partnera dobiti autosjedalicu okrenutu licem bebe prema unatrag, odnosno onu u kojima su djeca postavljena suprotno od smjera vožnje, jer ovakve autosjedalice pružaju veću sigurnost i bolju zaštitu leđa, vrata i glave bebe, što je iznimno važno, pogotovo ako se radi o manjoj bebi. Smatra se da je beba, neovisno o starosti, prerasla ovu sjedalicu kada je između vrha glave djeteta i vrha autosjedalice ostalo manje od 2 centimetra udaljenosti. Ako se želite dodatno osigurati, javite nam se prije putovanja, i provjerit ćemo sa rent a car tvrtkom imaju li u traženom periodu dostupnih autosjedalica za bebe, jer su sva dječja autosjedala isključivo na upit. Iznimno je važno da autosjedalicu za bebe okrenutu prema natrag nikad ne stavljate na sjedalo opremljeno zračnim jastukom!

  Autosjedalica za djecu okrenuta prema naprijed, grupa I

  Težina: Približno 9 do 18 kg
  Starost: Približno 1 do 3 godine

  Kada dijete navrši godinu dana, i glava već prelazi rub sjedalice, možete ju postaviti prema naprijed, odnosno u smjeru vožnje, mada je savjet stručnjaka da dijete treba što duže voziti u sjedalici okrenutoj unatrag, jer takav način vožnje štiti dijete od trzaja vrata,ozljede koja ostavlja najteže posljedice u slučaju sudara. Većina naših partnera u Europi i SAD-u za djecu starosti od preko godinu dana nude autosjedalice okrenute naprijed, ali neki partneri nude i multifunkcionalne autosjedalice koje se mogu dvojako koristiti. Pišite nam ili nas nazovite ako želite više informacija. Rado ćemo za vas saznati što točno nudi rent a car tvrtka koju ste odabrali za najam vozila.

  Autosjedalica za djecu, grupa II/III

  Težina: Približno 15 do 30 kg
  Starost Približno 4 do 7 godina

  Booster sjedalo
  Težina: 22-36kg
  Starost: Približno 7-12 godina

  Booster sjedala imaju samo posebno postolje bez leđnog naslona, a leđa su zaštićena sigurnosnim pojasom. Ovakve autosjedalice omogućavaju da se sigurnosni pojas prilagodi djetetu koje još nije dostiglo visinu putnika za koje je pojas osmišljen, a to je minimalno 150 cm. Jako je važno da pojas vežete ispravno, odnosno prilagodite visini djetetova torza i što više uz tijelo te da sjedalica bude dobro učvršćena. Također je važno da djeca prilikom vožnje na sebi nemaju debelu ili preveliku odjeću kao što je to zimska perjana jakna. Bolje bi bilo prethodno ju skinuti, jer ako pojas vežete preko nje, moglo bi se dogoditi da ne bude dovoljno čvrst i samim tim ne može pružiti ni optimalnu zaštitu.

  Dodatni savjeti: Osim najma autosjedalice za dijete, postoje i opcije koje bi vam još i dodatno mogle uštedjeti novac. Jedan od njih je da ponesete svoju vlastitu autosjedalicu. Neke avio kompanije dozvoljavaju autosjedalicu na avionu, ako je za dijete plaćena karta. Provjerite sa aviokompanijom kod koje ste kupili karte. Druga mogućnost je da autosjedalicu rastavite te da donji dio, odnosno sjedalo ponesete kao ručnu prtljagu, a naslon spremite u prtljagu. Naravno, prvo provjerite dimenzije sjedala, jer moraju odgovarati dimenzijama propisanim za ručnu prtljagu, a i umajte na umu da se prtljaga uvijek može oštetiti tijekom utovara i istovara.

  Uvijek mislite na to da:

  • ne postavljate autosjedalicu za bebe okrenutu unatrag na sjedala opremljena zračnim jastukom.
  • su sva dječja sjedala ispravno postavljena i dobro učvršćena, kako biste bili sigurni da su djeca dobro zaštićena, prije nego krenete na put.
  • NIKAD djecu ne ostavljate samu u vozilu.
  • su dječje sigurnosne brave uvijek zaključane.
  • za djecu uvijek imate dovoljno vode ili soka, kako bi ostali hidrirani.

  Nikad ne zaboravite da ste kao odrasli uvijek odgovorni za djecu u vozilu, bez obzira koriste li sigurnosni pojas, autosjedalicu, booster, ili neki drugi vid zaštite, i da djeca niža od 150 cm nikad ne smiju sjediti na sjedalu koje je opremljeno zračnim jastukom, bez obzira sjede li na postolju ili su samo vezana pojasom. Razlog tomu je taj što zračni jastuci pri aktivaciji djeci mogu nanijeti ozbiljne ozljede. Kontaktirajte nas za sva dodatna pitnja i informacije, rado smo vam na raspolaganju.

  Pretraživanje bloga