Auto Europe

 • CROATIA
 • KONTAKTIRAJTE NAŠE AGENTE ZA REZERVACIJE
  Najam vozila diljem svijeta
  Alamo Rental Car
  Avis Car Rental
  Budget Rental Car
  Dollar Car Rental
  Europcar
  Hertz
  National Car Rental
  Sixt Rent a Car
  Najam vozila diljem svijeta

  Pretraživanje bloga


  Pretraživanje blogova......

  Vožnja u Italiji - Što su ZTL zone i kako ih izbjeći?

  Ako planirate putovanje u Italiju, informiranost o ZTL-u je apsolutno neophodno. U našem obimnom ZTL vodiču u nastavku naveli smo sve informacije koje su vam potrebne za bezbrižnu vožnju u bilo kojim talijanskom gradu. Otkrijte što je ZTL te nađite informacije i karte o tome koja područja treba izbjegavati i pojedinosti o tome što će se dogoditi ako vas registriraju prilikom vožnje u zoni ograničenog prometa.

  Zone ograničenog prometa u Italiji - Najčešća pitanja

  Najčešći razlog zbog kojeg klijenti dobivaju novčanu kaznu prilikom vožnje u Italiji je zbog nehotične vožnje u ZTL. Ponekad klijenti nisu svjesni da postoje zone ograničenog prometa, a često ne uspijevaju uočiti znakove koji označavaju granice. Ovdje je popis naših najčešćih pitanja prilikom najma vozila u Italiji posredstvom Auto Europe.

  Što je to ZTL?

  ZTL znači "Zona a Traffico Limitato", ili zona ograničenog prometa. Ove se zone nalaze u središtima talijanskih gradova i gradova u kojima je promet ograničen. Ne postoje svugdje u Italiji, ali prilično su česte i ako posjetite jedan od glavnih gradova, poput Milana, Pise ili Rima , na primjer, treba pretpostaviti da postoje zone ograničenog prometa.

  Kako znam da sam ušao u ZTL?

  Prepoznavanje ZTL oznaka tijekom vožnje po ItalijiSuprotno uvriježenom mišljenju, svaki ulaz u zonu ograničenog prometa je dobro označen i jasno ukazuje da ulazite u zonu ograničenog prometa. Znak koji treba tražiti ima bijeli krug s crvenim obrubom na bijeloj pozadini. Iznad kruga vidjet ćete riječi 'Zona a Traffico Limitato', a ispod kruga će se nalaziti dodatne informacije o specifičnim ograničenjima tog ZTL-a. Na primjer, "7,30 - 19,30" znači da postoje samo ograničenja u prometu između 7.30 i 19.30. Još jedan signalni znak da ulazite u ograničeno prometno područje je postojanje sigurnosnih kamera na stupovima uz cestu. Važno je pripaziti na to jer nakon što uđete u ZTL vjerojatno nećete više vidjeti nikakva upozorenja se nalazite u zoni u kojoj se ne biste smjeli nalaziti.

  Vidim druge ljude kako se voze unutar ZTL područja. Zašto oni mogu a ja ne?

  Iako postoje razlike od grada do grada, promet je obično dozvoljen stanovnicima i javnom prijevozu. Nemojte pretpostavljati da zato što vidite ljude da ulaze u područja označena ZTL-om, da je to dozvoljeno i vama. Uvijek pratite postojeće znakove.

  Što ako se moj hotel nalazi unutar ZTL-a?

  Možete zatražiti od hotela da vaš registarski broj prijave kod lokalnih vlasti za vrijeme vašeg boravka. Obično je to besplatno, ali obavezno to provjerite s hotelom u kojem ste rezervirali boravak, i to prije putovanja. Ne vozite se unajmljenim vozilom u ZTL dok to ne učinite. Nadalje, čak i ako se možete voziti u ZTL-u gdje se nalazi vaš hotel, to ne znači da možete voziti u svim zonama ograničenog prometa u gradu, tako da biste i dalje trebali biti oprezni i izbjegavati druge zone ograničenog prometa.

  Što će se dogoditi ako slučajno vozilom uđem u ZTL?

  Dobit ćete kaznu. Na ulazima u zone ograničenog prometa nalaze se kamere koje registriraju registarske tablice automobila, i možete biti kažnjeni i svaki put kad se provezete pokraj jedne kamere.

  Koliku ću kaznu dobiti za neovlašten ulazak u ZTL zonu?

  Uobičajeni iznos kazne ;varira od 80-300 EUR za neovlaštenu vožnju u ZTL području; cijene se razlikuju ovisno o gradu u kojem se nalazite. Povrh toga lokalna rent a car tvrtka naplatit će vam i "naknadu za prometne prekršaje", koja se također razlikuje od dobavljača do dobavljača, a naplatit će se s kreditne kartice koju ste predočili prilikom preuzimanja vozila.

  Kako me mogu kazniti za vožnju u ZTL području ako nisam više u Italiji?

  Policija će kontaktirati rent a car tvrtku koja će im dostaviti vašu adresu, na koju će novčana kazna biti poslana. Osim toga, rent a car tvrtke obično naplaćuju vlastitu administrativnu naknadu po novčanoj kazni koja se naplaćuje sa kreditne kartice koju ste predočili prilikom preuzimanja vozila.

  Zašto me prilikom preuzimanja vozila nitko nije informirao o ZTL područjima?

  Odgovornost je klijenta da bude informiran o zakonima i propisima zemalja u koje putuje.

  Ovo zvuči kao način da se zaradi novac na naivnim turistima! Zašto uopće postoje ZTL područja?

  ZTL su namijenjeni smanjenju utjecaja prometa na područjima od povijesnog i kulturnog interesa. Nadalje, prometna ograničenja snižavaju razinu zagađenja i omogućavaju stvaranje više područja prilagođenih pješacima na mjestima koja često posjećuju velike količine turista.

  Karte popularnih talijanskih gradova i njihove ZTL zone

  ZTL karta Rima

  Zone ograničenog prometa

  ZTL karta Firence

  Zone ograničenog prometa

  ZTL karta Milana

  Zone ograničenog prometa

  ZTL karta Pise

  Zone ograničenog prometa

  ZTL zone - Savjeti za vožnju

  Možda mislite da možete izbjeći problem ulaska u ZTL-zone na svom putovanju u Italiju pomoću GPS-a ili navigacijskog uređaja, ali imajte na umu da vas oni ne obaviještavaju uvijek o ulasku u zonu ograničenog prometa.

  To je zato što GPS sustavi obično ne sadrže informacije o ZTL područjima ili njihovim granicama zbog činjenice da propise određuje svaki grad i da se oni često periodično mijenjaju, a obično će vam izračunati samo najkraći mogući put do vašeg odabranog odredišta. Stoga biste trebali imati na umu da to može dovesti do slučajnog ulaska u ZTL zone i posljedično do naplate novčanih kazni.

  Pretraživanje bloga