Auto Europe

 • CROATIA
 • KONTAKTIRAJTE NAŠE AGENTE ZA REZERVACIJE

  SAVJETI ZA PUTOVANJE NJEMAČKOM

  Najam vozila diljem svijeta
  Alamo Rental Car
  Avis Car Rental
  Budget Rental Car
  Dollar Car Rental
  Europcar
  Hertz
  National Car Rental
  Sixt Rent a Car
  Najam vozila diljem svijeta

  Vodič kroz putovanja Njemačkom po najnižim cijenama

  Njemačka, zemlja ogromne geografske raznolikosti, odlično je mjesto za dugu, ležernu vožnju kroz guste šumovite predjele u kojima ćete svako malo naići na fascinante dvorce koji jednostavno oduzimaju dah. Zemlja posebno poznata po svom "Autobahnu" i veličanstvenim cestovnim sustavima pojačanim ultramodernom infrastrukturom, zahvaljujući kojima ćete u kratkom vremenu uspjeti posjetiti gradove kao što su Frankfurt, Koeln, Dusseldorf, Muenster, Bremen, Hamburg ili Berlin. Smještena je u srcu Europe, i kao takva, tijekom povijesti i usljed demografskih promjena i migracija, u kulturološkom smislu uzimala je i davala, bila pod utjecajem i utjecala na okolne zemlje. Centar njemačke kulture je svakako Berlin, a on je i prava mješavina raznih naroda i kultura, nekada podijeljeni grad, obilježen povijesnim zbivanjima kao malo koji. Veći njemački gradovi ne razlikuju se samo po arhitekturi i stilu, nego i po atmosferi. I dok ćete u Berlinu i Hamburgu naići na vrlo bogatu alternativnu scenu, u Muenhcenu ili Stuttgartu je ponuda (kako kulturna tako i ona za noćni život) puno konzervativnija.

  Zapravo, ne iznenađuje da je Njemačka jedno od najboljih europskih odredišta za očaravajući odmor pun ugodnih iznenađenja i dobre vožnje sa Auto Europe. Na raspolaganju su vam brojne zanimljive rute za istraživanje, uključujući poznatu Romantičnu cestu (jedan od najstarijih svjetskih turističkih itinerera) i fascinantnu bajkovitu rutu kroz domovinu braće Grimm. A putovanje "Autobahnom" između Koelna i Berlina obećava vrhunsku avanturu za vas i vaše prijatelje. Sve to, i još puno više vas čeka u bilo koje doba godine uz rent a car sa Auto Europe.

  Auto Europe je izrastao iz male obiteljske tvrtke u Sjevernoj Americi u uspješnu međunarodnu tvrtku za najam automobila koja nudi kvalitetne i pristupačne usluge na više od 24.000 lokacija u više od 180 zemalja svijeta. Partnerstva s vodećim međunarodnim i lokalnim rent a car tvrtkama koja gradimo već preko 64 godine, nam omogućavaju da svojim klijentima ponudimo veliku i modernu flotu na lokacijama brojnih zračnih luka, željezničkih kolodvora i gradskim uredima diljem Njemačke, uključujući Stuttgart Frankfurt, Berlin ili Muenchen, što znači da ćete uvijek prema svojim potrebama i željama moći odabrati najbolju lokaciju za preuzimanja i za povrat vozila.

  Auto Europe Vodič kroz putovanja Njemačkom pružit će vam sve informacije koje su vam potrebne u vezi sa mnoštvom opcija koje su dostupne prilikom posjeta ovoj veličanstvenoj zemlji, kao što su to korisna pojašnjenja lokalnih naknada, kao što je jednosmjerni najam i prilika da svoj automobil preuzmete na jednoj, a vratite na drugoj lokaciji. Pratite i sve naše redovite promocije koje će vam uštedjeti novce ponudama kao što su besplatni upgrade, dodatni vozač, zimske gume i još mnogo toga.

  Za lakšu navigaciju stranicom, ispod smo naveli neke od cjelina koje bi vam prilikom vašeg putovanja u Njemačku mogle biti od koristi.

  Najbolji izleti Atrakcije Najčešća pitanja


  Najbolji izleti sa rent a carom u Njemačkoj

  Kao što bismo i očekivali od zemlje bajkovitih palača i dvoraca, pivnica koje pršte životom i očaravajuće prirode, u Njemačkoj ćete zasigurno doživjeti neke od najboljih avantura koje Europa može ponuditi, zahvaljujući svojoj raznolikosti, od veličanstvenih planina, jezera i gustih šuma, pa sve do vjetrovitih otoka i idiličnih stepa obraslih vrijesom. Bez obzira koji je razlog vašeg posjeta; poslovni, posjet rođacima, ili odmor, inspirirajte se nekom od ideja i investirajte u svoje uspomene!

  Biergarten tura u Bavarskoj - Njemačka Toliko je toga za vidjeti, a pošto nam je vrijeme svima na godišnjem odmoru ograničeno, pokušat ćemo vam dati par ideja za obilazak, tako da uspijete u kratkom vremenu obići i doživjeti što više. Nijemci vole dobro pojesti, a čak i u kulinarskom smislu se sjever i jug zemlje znatno razlikuju. Na sjeveru je riba puno češće na meniju, dok su južniji dijelovi Njemačke poznati po jakoj, masnoj kuhinji sa jelima od svinjetine, tijesta i krumpira, a to sve, naravno, zaliveno dobrim pivom.

  Njemačka obiluje nacionalnim parkovima i prirodnim ljepotama. Jedan od najposjećenijih je onaj u Alpima na granici sa Austrijom po imenu Berchtesgaden. Fascinatna ljepota i ambijent koji stvaraju visoke planine i njihovi vrhovi pod snijegom, zimzelene šume i kristalno-čista jezera su kao magnet koji privlači tisuće turista kako ljeti tako i zimi. Schwarzwald u Baden-Wuerttembergu je drugi po posjećenosti a odlikuje se gustim borovim šumama, pitomim brežuljcima i izvorom rijeke Dunav. Još jedan iznimno interesantan nacionalni park, potpuno drugačiji od drugih, je onaj na mondenom otoku Ruegen. Poznat je po strmim bijelim liticama koje se uzdižu skoro 120 metara iznad mora i bukovoj šumi starijoj od 700 godina. Na sjeveru zemlje nalazi se i Wattenmeer sa svojom izuzetnom florom i faunom. Idealno je mjesto za promatrače ptica jer ima unikatan ekosustav, a za vrijeme oseke možete bosi hodati po morskom dnu, što je jedna od omiljenih aktivnosti brojnih posjetitelja. Ne zaboravite da ćete gdje god krenete naići na famozne njemačke "Biergarten". Ne zaobilazite ih! I za one koji nisu ljubitelji piva će ovo biti jednostavno lijepo iskustvo. Redovnici u Njemačkoj proizvode pivo od 1040. godine, a počeli su u pivovari Weihenstephen. Danas, nakon više od tisuću godina kasnije, ovo pivo izvozi se u sve krajeve svijeta, i šteta je ne probati ga tamo gdje je nastalo.

  Ali i oni kojima je vino draže od piva, će u se u ovoj zemlji ugodno iznenaditi. Osim već poznatih finih vina kao što su Rizling, Spätburgunder i Liebfraumilch, Njemačka nudi još puno više. Možete se uputiti na vinsku rutu koja postoji još od davne 1935., poznata kao Deutsche Weinstraße, posjetiteljima nudi ugodno putovanje kroz neke od najslikovitijih krajolika u zemlji, prateći krivudavi tok Rajne.

  Za djecu, a i za sve nas koji se još živo sjećamo svih bajki i priča koje smo čuli u djetinjstvu, interesantna je i Bajkovita ruta u središnjoj Njemačkoj, koja slijedi stope dvojice najmaštovitijih svjetskih pripovjedača, Wilhelma i Jacoba Grimma, braće koji su stvorili i usadili nam u sjećanje likove kao što je Pepeljuga, Snjeguljica, Ivica i Marica, ili Trnoružica. Na ovoj ruti ići ćete u potragu za kućicom od medenjaka u uspavanim selima i loviti uspomene u šumama, palačama i dvoracma između Bremena i Frankfurta.

  Ako slijećete u Frankfurt, pravo je vrijeme za posjet Romantičnoj cesti koja će vas odvesti sve do Bavarske. Ovo je ujedno i jedna od najstarijih turističkih putanja na svijetu a prva etapa puta vas vodi od Frankfurta do Wuerzburga. Dok je Frankfurt mješavina starog i novog, Wuerzburg je poznat kao biser Romantične ceste sa divnim primjerima arhitekture iz perioda baroka i rokokoa. Ako vas put nanese ovamo u lipnju, obvezno posjetite Mozartov festival, a ako želite luksuzni smještaj, odsjednite u dvorcu Steinberg. Sljedeći dio puta vas vodi u bajkoviti gradić Rothenburg ob der Tauber, čije ste slike gotovo sigurno već vidjeli na razglednicama iz Njemačke. Ovdje posjetite muzej igračaka i lutaka od kojih su neki eksponati stariji i od 200 godina. U blizini se nalazi i dvorac Schillingsfuers gdje možete promatrati orlove i sokolove u njihovom prirodnom staništu. Ručajte u rustikalnom ambijentu jednog od restorana u gradskoj jezgri pa nastavite dalje ka Augsburgu. Jedna od povjesnih znamenitosti ovdje je naselje Fuggerei, jedno od prvih a i najstarijih naselja za socijalno ugrožene stanovnike, gdje godišnja stanarina iznosi 88 centi. Putovanje ćemo završiti u Hohenschwangau gdje vas čeka dvorac iz bajke Neuschwanstein, jedan od poduhvata kralja Ludwiga II.

  Preuzmite automobil u Muenchenu i krenite u lijepi gradić Lindau na obali jezera Bodensee u koji ćete stići za oko dva sata. Lindau ima prekrasan stari grad popločan kaldrmom, povijesne crkve, luku sa jahtama i svjetionik sa dugačkom „pletenicom” poput one iz bajke Matovilka. Nakon obilaska grada, produžite dalje ka Alpima sve do jezera Tegernsee. Uspinjačom ili pješice popnite se na vrh Wallberg, gdje vas čeka prava alpska idila – livade, pašnjaci, alpsko cvijeće i krave koje mirno pasu. Pogled sa Wallberga je predivan i vrijedi truda i napora! Prespavajte u nekom od hotela na Tegernseeu pa nastavite ka Berchtesgadenu, srcu nacionalnog parka koji nudi impresivne prizore, kristalno bistra planinska jezera i panoramski pogled na alpske vrhove. Ukoliko putujete ljeti i više vam je stalo do prirode, nego do luksuznog smještaja, preporučamo alpski pansion Hirschbichl blizu jezera Hintersee, na granici sa Austrijom. Kada ste u Berchtesgadenu, obvezno napravite turu brodom po jezeru Koenigssee i obiđite Hitlerovu vikendicu Kehlsteinhaus.


  Što posjetiti u Njemačkoj

  Teško je definirati što je najbolje posjetiti uz toliku raznolikost. Od gustih šuma Schwarzwalda, do romatničnih vinskih regija uz dolinu rijeka Rajne ili Mosel, od gradova koji se razlikuju i po arhitekturi i po duhu, od prelijepog Muenchena, do mondenog Düsseldorfa do živopisnog Hamburga. U ovisnosti o vašim afinitetima, vremenu i budžetu, možete si organizirati proputovanje duž zemlje, tako da vidite što više za kratko vrijeme. Pripremili smo nekoliko prijedloga, a na vama je da odlučite gdje želite praviti pauze i koliko dugo

  Brandenburška vrata u Berlinu - Njemačka

  • Brandenburška vrata i Berlinski zid (Berlin): Ovaj nadasve kultni spomenik smješten u srcu glavnog grada, izgrađen je 1791, a izvorna inspiracija za nastanak Brandenburških vrata bila je akropola u Ateni. Visoka su 26 metara, a središnji luk izvorno je rezerviran za carsku obitelj, dok su četiri bočna prolaza - dva s obje strane - dizajnirana za promet. Tijekom hladnog rata, ova svjetski poznata građevina također je bila dio Berlinskog zida koji je srušen tijekom procesa ujedinjenja zemlje. Unatoč činjenici da od poznatog i pomalo zloglasnog Berlinskog zida nije baš puno ostalo, i danas ima magnetski učinak na većinu posjetitelja grada. Izgrađen u kolovozu 1961., simbolizirao je takozvanu Željeznu zavjesu koja je razdvajala zapadnu Europu i Istočni blok, sve dok nije donesena povijesna odluka o demontaži kada su Brandenburška vrata službeno otvorena za Božić 1989.

  • Hamburger Hafen: Najpoznatiji simbol Hamburga, njegova luka, najveća je morska luka u Njemačkoj. Umjesto da trošite novac na skupe ture brodom, uzmite dnevnu kartu za gradski prijevoz jer ona vrijedi i za jedan od brodova koji obilaze luku. U blizini se nalazi i Speicherstadt, veliki lijepi kompleks zgrada i magazina od crvene fasadne cigle, sagrađenih na drvenim stubovima, danas dio UNESCO svjetske baštine. Arhitektura je prekrasna a unutra se nalaze brojne trgovine, muzeji i turističke atrakcije.

  • Schwarzwald: Ako ste u potrazi za zapanjujućim vidicima i krajolicima koji oduzimaju dah, onda će putovanje kroz prekrasnu regiju Schwarzwalda ispuniti sva vaša očekivanja. Guste šume jele i smreke dokle god pogled seže, daju ovoj oblasti poseban šarm, s puno terapeutskih mineralnih lječilišta i toplica i mnogih drugih atrakcija vezanih uz wellness, će koje uveliko uljepšati vaše putovanje

  • Neuschwanstein i Linderhof: Kada ste već u blizini, obvezno posjetite dvorce kralja Ludwiga II koji je vrijedio i za genija i za luđaka. Dvorac Neuschwanstein slovi kao dvorac po uzoru na koji je sagrađen onaj Disneyev, a baš kao i Linderhof, sagrađen je koristeći Alpe kao kulisu. Fascinantan je kako radi svog izgleda i kula koje su često među oblacima, tako i radi lokacije na kojoj je sagrađen. Linderhof se nalazi u obližnjem Ettalu i potpuno je drugačijeg izgleda, raštrkan na brdima u okviru velelepnog vrta. Oba su inspirirana dijelima Wagnera i spadaju u najposjećenije dvorce Bavarske.

  • Dresden: Smješten u istočnoj Njemačkoj, Dresden se može pohvaliti prelijepom arhitekturom, iako uništenom tijekom bombardiranja u Drugom svjetskom ratu. Velika katedrala Frauenkirche je bila sravnjena sa zemljom, da bi nakon rata bila obnovljena ali ne kao katolička crkva, nego kao protestantska bogomolja. U Dresdenu treba prošetati starim gradom i posjetiti impresivnu trgovinu mlijeka i mliječnih proizvoda uvrštenu u Guinnessovu knjigu rekorda! Pogađate već, ovo nije samo mjesto gdje možete popiti šolju mlijeka i kušati sviježi sir, već i cafe iznimne unutrašnjosti, dekoriran ručno oslikanim Villeroy & Boch pločicama, pozlaćenim elementima, i luksuznim detaljima.

  Mala doza povijesti

  Sve otkad germanska plemena naseljavaju područje središnje i zapadne Europe, Njemačka je rijetko bila ujedinjena. Još pod Charlemagneom u 9. stoljeću ili u Srednjem vijeku, nju su naprosto označavale podijele, kasnije čak i one religijske. Teritorij je bio nastanjen još od prapovijesnih vremena o čemu svjedoče arheološka nalazišta poput onoga u Neandertalu. U brončanom i željeznom dobu ovu su oblast naseljavala keltska plemena. Krajem 8. i početkom 9. stoljeća istaknuo se Charlemagne, franački kralj, koji je okrunjen kao car Svetog Rimskog Carstva. Potomci ovog vladara podijelili su teritorij među sobom, a stvorene su grofovije Frankonija, Saksonija, Bavarija i Lorraine, a saksonska dinastija počinje vladati Njemačkom. Razni njemački vladari koji se smjenjuju u narednim stoljećima učestvuju u Križarskim ratovima pod katoličkom vlašću, a 1517. Martin Luther započinje Reformaciju, što izaziva brojne unutrašnje nemire između protestanata i katolika. Godine 1871. prvi put u povijesti nastaje jedinstvena Njemačka pod Wilhelmom I. Nakon tri i pol desetljeća dolazi do Prvog svjetskog rata čijim je završetkom Njemačka proglašena za republiku, no mir ne traje dugo. Već 1923. nacistička partija neuspješno pokušava oružanu pobunu te počinje proganjati Židove.

  Hitler se 1934. proglašava velikim vođom a svoju vladu naziva Treći Rajh. Počinje okupacija okolnih zemalja pod Hitlerovom snažnom demagogijom i propagandom. Krajem rata on će počiniti samoubojstvo a država će biti podijeljena na četiri dijela: američki, britanski, francuski i sovjetski. Ubrzo će Zapadna Njemačka dobiti samostalnost a 1961. godine, samo pet godina nakon toga, bit će sagrađen Berlinski zid, simbol podjele društva na zapad i istok te hladnog rata. Ovaj zid će biti srušen tek 1989. godine, a naredna godina je važna kako za Istočnu tako i za Zapadnu Njemačku jer je 03. listopada 1990. Njemačka ujedinjena. Danas je ona jedna od gospodarski najsnažnijih i najstabilnijih zemalja svijeta sa jakim uporištem u proizvodnji, najnovijim tehnologijama i strojarstvu.


  Najčešće postavljana pitanja o putovanju u Njemačku

  Kontaktirajte Auto Europe rent a car stručnjakeU nadi da smo vas inspirirali i dali poneku ideju za fascinantno putovanje u Njemačku, možda vam se po glavi vrti još par uobičajenih pitanja. U nastavku smo naveli najčešće postavljana pitanja o najmu vozila u Njemačkoj, kao i pokoju frazu koja bi se mogla pokazati korisnom tijekom putovanja. Također ćete naći i savjete o tome koje će vozilo najbolje odgovarati vašem putovanju,i još mnogo toga. Ako vam je potrebna osobna pomoć jednog od naših stručnih djelatnika, ne ustručavajte se kontaktirati nas pozivom na broj +49 89 412 097 83 ili slanjem e-maila na hrres@autoeurope.de ako još imate nekih pitanja vezanih za rezervaciju auta u Njemačkoj, ili želite znati cijene dodatne opreme, radno vrijeme ureda tvrtke od koje unajmljujete automobil u Njemačkoj, gdje ostaviti ključeve ako vozilo vraćate u vrijeme kada su uredi zatvoreni, ili jednostavno provjeriti koje su promotivne ponude aktivne i dostupne. Svakako povirite i na naš blog te iskoristite naše korisne savjete o procesu najma vozila od rezervacije do, i nakon završetka najma, i zaštitite se znanjem.


  Koja je kategorija vozila najprikladnija za moje putovanje u Njemačku?

  Auto Europe u svojoj ponudi ima sve vrste opcija za one koji su u potrazi za najboljom ponudom kada je najam vozila u pitanju. Želite li posjetiti Berlin ili Muenchen na nekoliko dana, onda je možda najpametnije odabrati neki automobil iz kategorije Mini, Compact ili Economy, koja su manja, lakše ih je parkirati i jako su ekonomična. No, ako planirate neku vrstu kružnog putovanja i želite upoznati što više od zemlje, onda je odabir srednje i velike kategorije optimalan, jer pruža dosta dragocjenog prostora za dulje vožnje u kojima želite i uživati, kao na primjer, putovanje Bavarskom ili vinskim regijama duž rijeka Rajne ili Mosel. Ako ste u potrazi za nečim još prestižnijim, Auto Europe i u tom slučaju ima rješenje za vas. Na raspolaganju imate veliki raspon raskošnih SUV-ova, ili otmjenih i zabavnih kabrioleta, koji su idealni za uživanje u vožnji njemačkim cestama.

  Za dodatnu uštedu, pratite našu stranicu na kojoj redovito objavljujemo detaljne liste promotivnih ponuda, a ušteđeni iznos za nešto drugo, i priuštite si još bolji odmor nego ste planirali.

   

  Koja je nacionalna valuta u Njemačkoj?

  Njemačka je jedna od prvih članica Eurozone koja je uvela Euro kao jedinu zvaničnu valutu 2002. godine. Eure možete podići sa brojnih bankomata ili još u Hrvatskoj kupiti ih za kune. Mjenjačnice su rijetke, tako da je bolje opskrbiti se unaprijed a i provjeriti sa matičnom bankom kolike su provizije za podizanje novca na njemačkim bankomatima. Plaćanje karticama moguće je u supermarketima i u nekim restoranima, dok je u manjim trgovinama i pojedinim cafeima moguće plaćanje isključivo gotovinom. Možda je interesantan podatak da je baš njemački grafički dizajner Arthur Eisenmenger osmislio simbol za euro (€), koji je također izradio dizajn i za europsku zastavu.

   

  U kojoj je vremenskoj zoni Njemačka?

  Njemačka se nalazi u istoj vremenskoj zoni kao i Hrvatska, a također prati zimsko i ljetnje računanje vremena i pomjeranje sata.

   

  Struja - Trebam li adapter za struju u Njemačkoj?

  Nećete morati brinuti o putnim adapterima za struju jer je ona istog napona kao i kod nas, a i utičnice i utikači su isti.

   

  Trebam li vizu za putovanje u Njemačku?

  Državljani Hrvatske ne trebaju vizu za putovanje u Njemačku, i mogu u Njemačku ulaziti na osnovu važeće putovnice, ali i na osnovu važeće osobne iskaznice, ali samo ako je izdana nakon 1. siječnja 2003.

  Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Njemačkoj nalazi se u glavnom gradu Berlinu. Osim ovog glavnog predstavništva, postoje još i konzulati u Duesseldorfu, Frankfurtu, Hamburgu, Muenchenu i Stuttgartu.

  Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Njemačkoj
  Adresa: Ahornstraße 4; D-10787 Berlin-Schöneberg
  Uredovno vrijeme za stranke: ponedjeljak - petak 9 - 13h; utorak 9-13h i 16-18h
  Tel.+49 30 2191 55 14; Fax: 49 30 2362 89 65
  e-mail: berlin@mvep.hr

   

  Koje su najčešće fraze u Njemačkoj?

  Njemački jezik je dosta težak, što priznaju i sami Nijemci, pa smo vam pripremili nekoliko osnovnih fraza i izraza koji bi vam mogli dobro doći za prvu ruku.

  Želim unajmiti vozilo - Ich möchte ein Auto mieten
  Gdje je najbliža bolnica? - Wo ist das nächste Krankenhaus?
  Jednosmjerna ulica - Einbahnstrasse
  Zabranjeno parkiranjeg - Parkverbot
  Ograničenje brzine - Geschwindigkeitslimite / Höchstgeschwindigkeit
  Benzinska crpka - Tankstelle
  Koliko košta? - Was kostet es?
  Zadržite kusur - Stimmt so!
  Autocesta - Autobahn
  Vozačka dozvola - Führerschein
  Trokut za upozorenje - Warndreieck
  Gdje mogu promijeniti novac? - Wo kann ich Geld wechseln, bitte?
  Izlaz - Ausfahrt


  Korisne poveznice

  Turizam Njemačka