Auto Europe

 • CROATIA
 • KONTAKTIRAJTE NAŠE AGENTE ZA REZERVACIJE

  SAVJETI ZA PUTOVANJE PORTUGALOM

  Najam vozila diljem svijeta
  Alamo Rental Car
  Avis Car Rental
  Budget Rental Car
  Dollar Car Rental
  Europcar
  Hertz
  National Car Rental
  Sixt Rent a Car
  Najam vozila diljem svijeta

  Vodič kroz putovanja Portugalom – izvucite ono najbolje iz svog putovanja

  Kao jedna od najboljih svjetskih turističkih destinacija, Portugal je zemlja velikih kontrasta. Nalazi u zapadnoj Europi na Iberijskom poluotoku, a također obuhvaća i Madeiru i Azore, otoke u Atlantskom oceanu. Današnji Portugal datira još od 868. godine i kao takav obiluje povijesnim šarmom, rustikalnim krajolicima, dvorcima i utvrdama, kao i dugim plažama. Sunce tijekom cijele godine kao i odlična i zdrava nacionalna kuhinja su neki od razloga koji privlače ne samo turiste, nego i one koji se u Portugalu žele stalno nastaniti. Porto, moćna sila sjevera, osim brojnih znamenitosti, nudi i veliki broj muzeja, spomenika i uzbudljivih mjesta. Posebno preporučujemo obilazak različitih vinskih regija, od kojih je Porto možda najpoznatija. Ako namjeravate posjetiti Lisabon, svakako si dajte u zadatak posjeti bar neke od brojnih muzeja; Pomorski muzej, Muzej trenera, Muzej Orijenta i Muzej pločica samo su neke od veličanstvenih mogućnosti.

  Samo 10-tak km udaljen od Atlantskog oceana i 90 km od Lisabona, u regiji Leiria nalazi se prekrasni gradić Caldas da Rainha, koji se uglavnom (još) ne nalazi na itineraru većine putnika, i mjesto je gdje možete doživjeti autentični Portugal. Topli izvori sumporne vode nisu bili mrski ni samoj kraljici Leonori, koja je na ovom mjestu zasnovala grad koji u prijevodu bukvalno znači Kraljičini topli izvori. Tijekom 1800-ih grad je posjećivalo mnoštvo bogatih i plemenitih gostiju, što je rezultiralo njegovom čarobnom baroknom i art nouveau arhitekturom. Regija Alentejo u Portugalu poznata je po toplom vlažnom vremenu, prostranim velikim ravnicama i velikim privatnim imanjima. Jedan od bisera ove regije je Evora, koja je izuzetno omiljena zbog svojih mirnih, tradicionalnih bijelo vapnenih kuća, hrama rimske božice Dijane i megalitskih kamenih spomenika.

  Turisti ne hrle u Portugal samo radi kulturnih, povijesnih i kulinarskih užitaka, već i radi sunca i plaža. Albufeira, nekad malo ribarsko selo, danas je popularno odredište puno veselih barova, klubova i turističkih atrakcija. Okružena brojnim vodenim parkovima, regija je idealna za ljubitelje plaža praktički tijekom cijele godine. Ako ste u potrazi za suncem, fantastičnim plažama i zabavom, uzmite u obzir i obilazak regije Algarve, gdje ćete pronaći neke od najboljih plaža u Portugalu, ali se i izvrsno zabaviti. Glavni, i ujedno najpozantiji grad regije Faro, će vas privući svojom šarmantnom atmosferom, ali i toplim i besprijekorno čistim morem.

  Auto Europe već preko 60 godina bilježi rast i uspjeh te je danas svojim klijentima u mogućnsoti ponuditi najbolje uvjete za povoljan rent a car na 24.000 lokacija u 180 zemalja svijeta, pa tako i u Portugalu. Vozila možete preuzeti u zračnim lukama, na željezničkim kolodvorima ili u poslovnicama u gradovima širom zemlje, a sve što vam je potrebno da svoj odmor u Portugalu najbolje organizirate nalazi se u našem vodiču kroz putovanja Portugalom, bez obzira želite li obilaziti srednjovjekovne gradove, istraživati divlju zapadnu atlantsku obalu, odigrati nekoliko partija golfa na nekim od vrhunskih terena u zemlji ili uživati u toplim južnim vodama Algarvea.

  Za lakšu navigaciju stranicom, ispod smo naveli neke od cjelina koje bi vam prilikom vašeg putovanja u Portugal mogle biti od koristi.

  Najbolji izleti Atrakcije Najčešća pitanja


  Najbolji izleti sa rent a carom u Portugalu

  Iako je jedna od najmanjih zemalja u Europi, Portugal ima pregršt destinacija koje možete posjetiti. Radi zemljopisnog oblika Portugala, bilo bi idealno proputovanje započeti na jugu i krenuti ka sjeveru, zaustavljajući se na bitnim mjestima usput. Za razliku od susjedne Španjolske, Portugal je lako preći autom – od zapada prema istoku trebat će Vam samo 2,5 sata, dok put sa juga na sjever traje ukupno 7 sati.

  Vinske ture Porto - PortugalPreporučujemo proputovanje Dao regijom u sjevernom Portugalu. Dao je carstvo vina, kulture, povijesti i poljoprivrede. Pošto u Portugalu nikada niste daleko od plaže, obvezno skoknite do jedne od čuvenih plaža kao što su, na primjer Praia do Guincho, Figueirinha, poluotok Troia, Praia da Rocha, São João da Foz i Ericeira, svjetski centar za surfanje.

  Ako pak preferirate kraće izlete, možete sletjeti u Lisabon a kolima se odvesti do Sintre. Prvo istražite naslijeđem bogat Lisabon, a zatim posjetite Sintru, koja ima posebnu mikroklimu, obilje palača, vrtova i, jednostavno, okruženje iz bajke. Ako letite u Porto, vozite duž rijeke Douro i istražite poznate vinograde odakle potječe slatko i pitko vino Porto. Ovo je područje ogromne ljepote koje jednostavno morate vidjeti. Možete si i olakšati tako da svoje vozilo preuzmete na jednoj, a vratite na drugoj lokaciji. Više o jednosmjernim najmovima, a i o mnogobrojnim drugim opcijama pročitajte na našem blogu i osigurajte si dodatnu fleksibilnost.


  Što posjetiti u Portugalu

  Kao i Hrvatska, Portugal je neiscrpna riznica kulturnih i povijesnih dobara, stoga ispod navodimo nekoliko prijedloga koji će vam pomoći maksimizirati svoj boravak. Od veličanstvenih nacionalnih parkova do mističnih palača, u Portugalu je sve na dohvat ruke.

  Sintra - Portugal

  • Vožnja vlakom kroz regiju Douro: Ova ruta smatra se jednom od najslikovitijih putovanja željeznicom u Europi. Željeznička pruga Douro prvo prati dolinu rijeke prema istoku a zatim odlazi ka vinogradima na obroncima brda, od čijeg se grožđa pravi čuveni Porto."Linha do Douro" prolazi kroz središnji Porto a zatim vodi dalje ka brojnim tradicionalnim gradićima na putu. Naš bonus savjet: zašto ne biste putovali ovom linijom povijesnim parnim vlakom?

  • Nacionalni park Gerês, regija Minho: Nacionalni park Gerês na sjeveru Portugala udaljen je 100 km od grada Porto. Prekrasno i veličanstveno mjesto, Gerês obuhvaća brojna sela od granita koji datiraju još iz vremena stvaranja Portugala u 12. stoljeću. U samom nacionalnom parku pronaći ćete puno lokalne divljači; od vukova, jelena, jazavaca do divljih ponija i divljih svinja – ovo je idealno mjesto za sve koji žele prirodu i lekciju iz povijesti.

  • Most 25 de Abril - Miradouro, Lisabon: Lisabon ima brojne vidikovce (miradouros) razasute po gradu. Iz tih strateški smještenih platformi za posmatranje okolice, možete vidjeti cijeli grad Lisabon, njegove palače, kvartove i crkvene tornjeve. Najnovija platforma sa najboljim pogledom je viseći Most 25 de Abril, koji po mnogočemu podsjeća na onaj u San Franciscu. Otiđite liftom sve do vrha odakle puca zadivljujući pogled na rijeku i grad.

  • Arrábida, Setúbal: Nacionalni park Arrábida nalazi se pored grada Setúbala, oko 80 km južno od glavnog grada Lisabona. Sa zadivljujućim pogledom na plažu Sado, povijesne dvorce Palmela, Forte São Filipe i jedan prekrasan samostan, ovaj park ima mnogo toga za ponuditi. Vozeći prema obali, također ćete naići na mnoštvo plaža, uključujući i plažu Galapinhos, koja je 2017. godine proglašena najboljom europskom plažom.

  • Palača Pena, Sintra: Smještena na samom vrhu povijesnog grada Sintre, Palacio da Pena, palača potječe iz perioda romantizma u 19. stoljeću. Palaču kao iz bajke usred bujnog vrta sagradio je kralj Ferdinand II i udaljena je samo 29 km od Lisabona. Obilazak raskošnih soba palače prebacit će vas natrag u vrijeme i pružiti vam uvid u život aristokracije tijekom tog doba. U vrtu oko palače, kao i na zemljištu okolo, nalazi se drveće iz svih krajeva svijeta i mnoštvo manjih privatnih palača i dvoraca.

  Mala doza povijesti

  Portugal je tijekom svoje povijesti doživio mnogo raznih utjecaja. Brojne civilizacije prošle su kroz njega i donijele svoj utjecaj i novine kao što su uzgoj životinja, te proizvodnja bronce i željeza. Civilizacija kao što je Lusitania doživjela je svoj procvat dok je nisu porazili Rimljani. Područje današnjeg Portugala nastanjeno je još od ledenog doba. Oko 700. godina prije Krista sa sjevera su stigla keltska plemena. Feničani i Grci stigli su oko 800 prije Krista, Rimljani u 210 p.n.e., dok su Suevi došli 409 nove ere a Mauri nakon toga 711. godine. Ratovi i pobune doveli su do stvaranja brojnih pojedinačnih kraljevstava, a jedno od njih izdvojilo se kao Kraljevina Portugal.

  Tek 1140. godine Portugal je postao neovisno kraljevstvo, s granicama koje će se tek mijenjati sve do modernih vremena. U 15. stoljeću Portugal je postao glavna pomorska sila, udaljavajući se daleko od svojih obala i otvarajući trgovačke putove ka zemljama koje u Europi nisu bile poznate. Tada su otkriveni Madeira i Azorsko otočje i potom nastaje zlatno doba otkrića. Portugalski pomorci plovili su uz obalu Afrike, uspostavljajući trgovinske odnose, a 1488. godine Bartolomeu Dias postao je prvi Europljanin koji je oplovio Rt Dobre Nade u Južnoj Africi. Godine 1498. Vasco da Gama otvorio je prvi prekomorski put u Indiju pa je vremenom portugalsko kraljevstvo dosezalo od Brazila (Južna Amerika) na zapadu do Istočnog Timora (Azija). Portugalski istraživač Magellan u djelo je sproveo prvi kružni obilazak zemaljske kugle 1519. godine, a pomorski avijatičari Gago Coutinho i Sacadura Cabral prvi su uspijeli prijeći zrakoplovom južni dio Atlantskog oceana 1922. godine.

  S Napoleonovim ratovima, potresom 1755. i naknadnim atentatom na kralja 1910. godine, globalni utjecaj i carstvo Portugala počeli su se smanjivati. Godine 1910. formirana je prva republika, ali nije dugo trajala, a 1926. godine državni je udar doveo zemlju u diktaturu koja je trajala sve do 1974. godine. 25. travnja 1974. vojska je srušila diktaturu i ponovno je uspostavljena demokracija. Nezavisnost su ubrzo nakon toga dobili i svi portugalski prekomorski teritoriji. Danas je Portugal, između ostalog, član NATO-a, EU-a, UN-a i UNESCO-a.


  Najčešće postavljana pitanja o putovanju u Portugal

  Kontaktirajte Auto Europe rent a car stručnjakeU nastavku smo sastavili popis najčešće postavljanih pitanja o putovanjima u Portugal. Od toga u kojoj se vremenskoj zoni nalazi Portugal, do valute i kreditnih kartica. Također smo naveli i na što trebate obratiti pažnju prilikom odabira automobila, kao i fraze koje se najčešće koriste u portugalskom jeziku i koje bi vam mogle biti od pomoći na vašem putovanju.

  Ako i dalje imate pitanja na koja niste dobili odgovor, slobodno nas pozovite na +49 89 412 097 83 ili nam se javite putem e-maila na hrres@autoeurope.de. Ovo se naravno odnosi i na pitanja vezana za najam vozila bilo gdje drugdje u svijetu, informacije vezane za dodatne usluge, radno vrijeme rent a car tvrtke, što sa ključevima ako vozilo vraćate izvan redovnog radnog vremena. Također ako želite saznati koje su promotivne ponude aktivne i dostupne. Na našem blogu saznajte sve o procesu najma vozila, od rezervacije do završetka najma.


  Moram li plaćati turističku pristojbu u Portugalu?

  Brojne općine u Portugalu naplaćuju turističku pristojbu. Ovo vam neće biti ništa strano, jer se turistička pristojba naplaćuje i kod nas. Visina ove naknade nije svugdje ista, ali možete očekivati iznos od 1€ do 2€ po noćenju i osobi. Ako boravite u Lisabonu ili Portu, pristojba će biti nadodana vašem računu i obračunava se 2€ po noćenju do najviše sedam (7) noćenja. Turističku pristojbu ne plaćaju djeca mlađa od 13 godina, niti osobe koje su na liječenju.

  Vila Nova de Gaia naplaćuje 2€ po noćenju po osobi tijekom visoke sezone (od 1. travnja do 30. rujna), dok je visina pristojbe tijekom niske sezone (od 1. listopada do 31. ožujka) 1€. Ta se naknada naplaćuje za najviše sedam (7) noćenja i za osobe u dobi od 16 i više godina. Gradovi Óbidos, Cascais i Mafra naplaćuju turističku pristojbu, dok je Braga, Fátima i Guimarães razmatraju uvesti u bliskoj budućnosti.

  Sredstva prikupljena od turističke pristojbe izravno se usmjeravaju na financiranje turističkih projekata, opreme, infrastrukture i edukacije, neovisno o tome utječu li izravno na turizam. Neke općine smatraju da turistička pristojba negativno utječe na turizam, na primjer Aveiro, koji je je uveo 2012. i ukinuo 2014. radi negativnog učinka na lokalni turizam.

   

  Koja je kategorija vozila najprikladnija za moje putovanje u Portugal?

  Nudimo veliki broj različitih kategorija vozila koja možete unajmiti tijekom putovanja u Portugal. Vaš odabir treba odgovarati porebama vašeg odmora. Ako planirate boraviti u gradu, tada bi manja kategorija automobila, kao što su mini ili compact bila odgovarajuća, jer su ulice u većini središta portugalskih gradova uske i strme.

  Ako planirate bijeg u ruralna područja tijekom boravka u Portugalu, razmislite o SUV vozilima. Ti su automobili vrlo čvrsti i snažni, što vam omogućuje da se suočite s bilo kakvim izazovima na ruralnim cestama. Za velike obitelji ili skupinu prijatelja odaberite kategoriju velikih vozila, koje osiguravaju mnogo unutarnjeg prostora, pa tako i potrebnu udobnost, ili kombi, koji osim dovoljno sjedećeg prostora nudi i dovoljno prostora za prtljagu i opremu, kao što su to na primjer daske za surfanje.

  Kako su ove kategorije u pravilu i nešto skuplje, na našoj stranici pratite najnovije promotivne ponude, i ostvarite dodatne uštede.

   

  Koja je nacionalna valuta u Portugalu?

  Portugal je dio Eurozone i kao nacionalnu valutu koristi Euro. Sa jednom od najmodernijih mreža bankomata u cijeloj Europi, ne morate brinuti o podizanju gotovine dok ste na putu. I dok većina restorana i trgovina prihvaća plaćanje karticama, u nekima od njih postoji minimum koji morate potrošiti da biste mogli platiti karticom.

   

  U kojoj je vremenskoj zoni Portugal?

  Kontinentalni dio Portugala (Lisabon i Porto), uključujući i otok Madeiru, nalaze se u vremenskoj zoni GMT, što znači da je kod njih sat vremena manje nego kod nas. U Azorima je vremenska zona GMT-1, štoje čak dva sata manje nego kod nas. Ljetno računanje vremena primjenjuje se od posljednjeg vikenda ožujka do posljednjeg vikenda u listopadu.

   

  Struja - Trebam li adapter za struju u Portugalu?

  Napon struje u Portugalu je 220-240 V, a vrsta utičnice je, kao što je uobičajeno u Europi, Europlug tip C ili šuko tipovi E i F, tako da Vam adapter neće biti potreban.

   

  Trebam li vizu za putovanje u Portugal?

  Za putovanje u Portugal nije potrebna viza, a od 1. srpnja 2013. državljani Hrvatske mogu ulaziti u Portugal i sa osobnom iskaznicom. Glavno veleposlanstvo Republike Hrvatske u Portugalu nalazi se u Lisabonu dok su konzulati u Funchalu i u Portu. Ovo su kontakt informacije veleposlanstva u Lisabonu:

  Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Portugalu
  Adresa: Rua D. Lourenco de Almeida, 24; 1400-126 Lisboa
  Uredovno vrijeme: ponedjeljak – petak 9 - 17h
  Tel. 0035 121 302 1033, 302 1053, 302 1077; Fax: 0035 121 302 1251
  e-mail: lisabon@mvep.hr

   

  Koje su najčešće fraze u Portugalu?

  Neformalni pozdrav - Olá
  Dobro jutro - Bom dia
  Dobar dan - Boa tarde
  Dobra večer - Boa noite
  Gdje je najbliža policijska postaja? - Onde fica a esquadra de polícia mais próxima?
  Gdje je najbliža bolnica? - Onde fica o hospital mais próximo?
  Gdje je najbliži bankomat? - Onde fica o multibanco mais próximo?
  Gdje je [naziv mjesta]? - Onde fica [location]?
  Mogu li platiti kreditnom karticom? - Posso pagar com cartão de crédito?
  Mogu li platiti debitnom karticom? - Posso pagar com multibanco?
  Koliko ovo košta? - Quanto custa?
  Hvala - Obrigado
  Zadržite kusur - Pode ficar com o troco.


  Korisne poveznice

  Plaćanje cestarina u Španjolskoj i Portugalu

  Portugal - Turizam

  Opće informacije za putovanje u Portugal