Auto Europe

 • CROATIA
 • KONTAKTIRAJTE NAŠE AGENTE ZA REZERVACIJE

  SAVJETI ZA PUTOVANJE ŠPANJOLSKOM

  Najam vozila diljem svijeta
  Alamo Rental Car
  Avis Car Rental
  Budget Rental Car
  Dollar Car Rental
  Europcar
  Hertz
  National Car Rental
  Sixt Rent a Car
  Najam vozila diljem svijeta

  Vodič kroz putovanja Španjolskom po najboljim cijenama

  Raznolika i povijesno bogata zemlja smještena na poluotoku Iberija sastoji se od 17 jedinstvenih regija od kojih je svaka posebna na svoj način. Glavni grad Madrid je dom kraljevskoj palači kao i velikom broju drugih, manjih palača, muzeja i spomenika kulture. Oblasti Galicija, Baskija i Katalonija su također iznimno interesantne i vrijedne posjeta, počevši od čuvenog mjesta za hodočašće po imenu Santiago de Compostela pa sve do Gaudijeve impozantne katedrale Sagrada Familia u Barceloni. Nastavite dalje ka jugu prema Sevilji, prelijepom glavnom gradu autonomne pokrajine Andaluzije i rodnom mjestu svjetski poznatog flamenka. Odavde nije daleko ni Malaga, sa svojim lijepim plažama, terenima za golf i murskim spomenicima.

  Auto Europe koji 1954. godine bilježi rast i uspjeh vam danas nudi odlične ponude za povoljan rent a car na 24.000 lokacija u 180 zemalja svijeta, pa tako i u Španjolskoj. Vozila možete preuzeti u zračnim lukama, na željezničkim kolodvorima ili u filijalama u gradovima širom Španjolske. Vaše je da pregledate ponude i cijene naših poslovnih partnera, mahom poznatih rent a car tvrtki, te da odaberete onu najbolju, a mi ćemo se potruditi organizirati vam bezbrižan najam vozila i olakšati vam obilazak mnogih znamenitosti, od glavnog grada, do famoznog muzeja Guggenheim u Bilbau. Kaže se da niste ni živjeli ako se niste prošetali po La Rambli, jednom od najposjećenijih mjesta Barcelone, i poslije uživali u slasnom ručku u jednom od brojnih restorana smještenih u sporednim ulicama.

  U našem obimnom vodiču kroz putovanja Španjolskom, naći ćete sve potrebne informacije, bez obzira planirate li na samo nekoliko dana obići Madrid, ili želite uživati u laganoj vožnji duž atlantske ili mediteranske obale, gdje ćete po mišljenju posjetilaca, imati priliku vidjeti neke od najljepših krajobraza južne Europe.

  Za lakšu navigaciju stranicom, ispod smo naveli neke od cjelina koje bi vam prilikom vašeg putovanja u Španjolsku mogle biti od koristi.

  Najbolji izleti Atrakcije Najčešća pitanja
   

  Najbolji izleti sa rent a carom u Španjolskoj

  S obzirom na to da je Španjolska vrlo raznovrsrna, putujući od sjevera i idući prema jugu, posjetiti samo jedno mjesto bi bila velika šteta. Stoga preporučamo putovanje kroz cijelu zemlju i otkrivanje raznih znamenitosti, pa i onih manje poznatih širokom krugu turista. Znate li da sa Auto Europe možete preuzeti vozilo na jednom mjestu a vratiti ga na nekom drugom? Uzmite i tu opciju u obzir ako planirate dulje istraživanje zemlje automobilom i pronađite najjeftiniji opciju uz našu pomoć. Više informacija ćete naći na našem blogu sa dostupnim mnogobrojnim opcijama za jednosmjerne najmove i dodatnu fleksibilnost.

  Na primjer, sletite u Malagu i vozite do Barcelone. Putovanje će vas odvesti kroz različite krajolike, preko divnih gradova Valencije i Granade. Ukoliko biste radije skratili proputovanje, vozite od Malaga do Seville, preko Gibraltara i Jereza. Putovanje će vas voditi kroz planine, jezera i prekrasna andaluzijska sela sa snježnobijelim kućicama poznata i kao bijela sela odnosno Pueblos Blancos. Možete sletjeti u Vigo i voziti se prema San Sebastianu na sjeverozapadu Španjolske. Putovanje će vas odvesti kroz mnoge regije uključujući Galiciju, Asturiju i Baskiju. Nećete imati problema ni sa najmom automobila na španjolskim otocima, kao što su Tenerife ili Gran Canaria.

  San Sebastian - Španjolska Putovanje kroz sjevernu Španjolsku moralo bi obavezno uključivati i posjet Baskiji, drevnoj zemlji prekrasnih plaža, finoj kuhinji i možda najimpresivnijih djela europske suvremene arhitekture. Osim što možete uživati u najboljem što Španjolska pruža, vožnja po Baskiji vam također daje izvrstan pristup susjednoj Francuskoj i Pirinejima koji se uzdižu visoko iznad Atlantika. Ne propustite posjetiti San Sebastian, opuštajuće primorsko odmaralište udobno smješteno u Biskajskom zaljevu, i živoposni Bilbao, grad kulture i dom svjetski poznatog muzeja Guggenheim.

  Putovanje središnjom Španjolskom će vam priuštiti najljepše krajobraze koje možete zamisliti u cijeloj južnoj Europi, posebice u i oko veličanstvenog glavnog grada zemlje, Madrida. Dom brojnih prvoklasnih muzeja i spomenika, Madrid je zemljopisno i kulturno središte zemlje čiji korijeni idu natrag u povijest skoro 1.200 godina. To je ujedno i savršena baza iz koje se možete uputiti u otkrivanje obližnjeg Toleda i još nekoliko nezaobilaznih mjesta poput Salamance i utvrđenog grada Avila.

  Odlučite li se i za obilazak južne Španjolske, smiješe vam se užitci trougla Sevilla-Córdoba-Granada, i upijanje ljepota očaravajuće Andaluzije. Sevilla, grad skrivenih trgova i slikovitih uličica labirintski isprepletenih oko gotičke katedrale, se ne propušta, kao ni nepunih 200 km udaljena Malaga, a dakako ni Córdoba, koja je u 10. stoljeću bila jedan od najvećih i najjačih kulturnih gradova Europe poznata po svojoj slavnoj džamiji, palači Alcazar iz 13. stoljeća, hrani i noćnom životu koji se ne zaboravlja. Granada je također samo jedno od mjesta koja se ne smiju propustiti, a radi svjetski proslavljene Alhambre, pravog španjolskog dragulja, ili kako su je španjolski vladari predstavljali - raja na zemlji nastalog iz vrlo jednostavnih utvrda sagrađenih 889. godine poslije Krista.

  Još jedna popularna opcija za putnike na sjeveroistok Španjolske opuštajuća je vožnja kroz Kataloniju, i njen glavni grad Barcelonu, glavno središte za sport, trgovinu i kulturu. No, Katalonija nudi puno više od Barcelone; ovo je regija kao stvorena za ljubitelje izleta i vožnju cestom uz šaroliku obalu Costa Brava, a i Francuska rivijera je u blizini s druge strane granice. Ono što privlači dodatno je blizina Andore, male, ali vrlo privlačno države koja je raj za skijanje, kao i za kupovinu.


  Što posjetiti u Španjolskoj

  Zaista je jako teško odabrati što posjetiti, jer sunčana Španjolska ima pregršt mjesta koja se ne smiju zaobići, tako da je prilično teško odlučiti se za nešto konkretno i suziti tako veliki izbor, još kad imamo na umu prekrasne španjolske otoke, kao što su Tenerife ili Mallorca te gradove kao što su Valencia, Alicante, Pamplona ili Salamanca. U nastavku smo vam pripremili malu listu koju biste vjerojatno željeli imati u svom itineraru, ako to naravno dozvoli vrijeme.

  Muzej Guggenheim Bilbao - Španjolska

  • Alhambra (Granada): Ovaj sjajni primjerak antičke arhitekture i zasigurno jedan od najatraktivnijih spomenika Španjolske, koji datira još iz 9. stoljeća, a Maurski Nasridi su je u 13. i 14. stoljeću izgradili u obliku u kojem je danas poznajemo. Jedina je islamska srednjovjekovna palača koja je ostala nedirnuta, i od 1984. godine je na UNESCO-voj listi kulturnog nasljeđa. Mješavina palače i tvrđave, još je izuzetnija po tome što je izgrađena od najskromnijih materijala - drva, žbuke i štuka. Sa svojim crvenim tornjevima koji dominiraju nebom Granade, Alhambra pruža izniman pogled na grad i ponosno stoji kao trajni simbol više od 800 godina maurske vladavine.

  • Madrid: Glavni grad Španjolske je blistav, moderan ali ipak i stari, povijesni grad u kome živi oko 3,1 milijuna stanovnika. Madrid je ujedno i treći grad po veličini u Europi. Posjetite Kraljevsku palaču, katedralu Almudena, Kraljevsko kazalište, Muzej Prado i Nacionalnu knjižnicu. Grad je vrlo živ i noću i obiluje živahnim restoranima, barovima, klubovima i kafićima. Do 1561.godine je bio mali i prilično nevažan grad, dok ga kralj Filip II nije izabrao za svoj glavni grad. Velika atrakcija za turiste danas je Zlatni trougao u središtu grada koji se sastoji od nekoliko galerija svjetske klase, kulturnih centara i muzeja, uključujući Museo del Prado, Centro de Arte Reina Sofia i Museu Thyssen-Bornemisza, svi u blizini jedan drugog.

  • La Tomatina, Bunol, Valencia i Valencijska Paella: Festival gađanja rajčicom La Tomatina postao je svjetski poznati događaj i jedan vrlo radostan dan. Održava se u valencijskom gradu Bunol, a s godinama je stekao iznimnu popularnost među posjetiteljima, te samim tim i međunarodni turistički interes. Bacanje sočnih, zrelih plodova traje oko sat vremena a na kraju su ulice preplavljene morem soka od rajčice. Za događaj vam je potrebna karta, te se preporuča kupiti je unaprijed. Vjerovali ili ne, tijekom samog festivala baci se oko 145 000 kg rajčice. Posjet Španjolskoj bez prave, tradicionalne paelle jednostavno nije potpun, pogotovo ako volite jela na bazi riže. Najbolje mjesto za kušati paellu je upravo ono odakle ona potječe, a to je Valencia. Smatra se da datira još od antičkih vremena a postala je dio valencijanskog identiteta tijekom 19. stoljeća. Najčešći stil paelle je vegetarijanski, veganski, sa plodovima mora ili mješoviti (meso i plodovi mora).

  • Tapasi (u cijeloj zemlji): Ponuda španjolskih jela u vašoj okolini je vjerojatno u najboljem slučaju samo loša imitacija, pa kad ste u Španjolskoj, svakako na izvoru nastanka kušajte jedan od najvećih kulinarskih uspjeha na svijetu i odvojite dovoljno vremena za neki od brojnih tapas barova, oni najpoznatiji su gusto koncentrirani u živahnoj madridskoj četvrti Barrio de La Latina. Ako se zateknete u Zaragozi, također ćete se naći u raju tapasa, jer ih ima po cijelom gradu i svi su izvrsni. Sasvim sigurno ćete naći tapas bar u blizini svog smještaja, a ono što će vam u svakom povući slinu na usta su patatas bravas (prženi krumpir serviran u začinjenom umaku), gambas al ajillo (kozice u češnjaku) i albondigas (španjolske mesne okruglice). Ne zaboravite sve to zaliti izvrsnim španjolskim vinom, jet je ovo ipak zemlja sa najviše vinograda na svijetu.

  • Muzej Guggenheim (Bilbao): Osim samog grada, koji svakako zaslužuje pažnju, posebno mjesto zauzima spektakularna građevina koja je kombinacija vapnenca, stakla i titanija, futuristički muzej Guggenheim kojeg je 1997. godine dizajnirao vrhunski arhitekt Frank O. Gehry, i time gradu osigurao još jedan važan izvor prihoda. Dom je vrhunskoj zbirci moderne i suvremene umjetnosti, i gotovo je dvostruko veći od svojeg kolege u New Yorku, pokriva površinu od oko 11.000 četvornih metara na tri etaže, s nekoliko dodatnih prostora dostupnih za privremene izložbe i posebna događanja.

  Mala doza povijesti

  Povijest Španjolske je raznolika i bogata, te seže davno u srednji vijek. Nakon završetka pokreta Rekonkvista, koji je sproveden s ciljem protjerivanja Maura sa Pirinejskog poluotoka i ponovnim zauzimanjem nekada otete teritorije a u kom su se borili katolički kraljevi za povrat zemlje, uspostavljena je zajednička vladavina početkom 16. stoljeća. Tada upravo počinje i zlatno doba Španjolske te njeno širenje u Novi Svijet i uspostavljanje kolonija. Ovaj utjecaj globalnih razmjera načinio je Španjolsku jednom od najjačih sila toga vremena. Međutim, u 17. stoljeću njen je utjecaj počeo opadati. Kroz brojne ratove, smrt vladara te sukobe oko prestolja, Španjolska je oslabila. Kako je zemlja postajala nestabilna, tako je slabio i njen utjecaj u prekooceanskim kolonijama, od kojih su mnoge baš u to vrijeme počele ostvarivati neovisnost. Ovakav trend se nastavio i kroz 19. stoljeće. Španjolskoj je bilo teško ujediniti sve svoje oblasti usljed građanskog rata i diktature. Nakon smrti diktatora Franca, država je ponovno postala ustavna monarhija 1976. godine. Započeo je snažan privredni rast te je usljedio ulazak u Eurozonu 1992. godine. Danas je Španjolska moderna zemlja sa umjerenim utjecajem na globalnom nivou. Članica je grupe G6 a samo gost učesnik u grupi G20.


  Najčešće postavljana pitanja o putovanju u Španjolsku

  Kontaktirajte Auto Europe rent a car stručnjakeŠpanjolska kao odredište pruža brojne mogućnosti i rute, ali uz planiranje i jasan odabir toga gdje želite putovati, mogli biste imati pitanja ili trebati dodatne informacije vezane za samo planiranje puta, ili najam vozila. Stoga smo ispod naveli odgovore na najčešće postavljena pitanja kako bismo vam pomogli biti brži i organiziraniji, bilo da ste se uputili na opuštajući odmor na nekoj od famoznih plaža na Menorci, Costa Bravi ili zabavu s prijateljima na Ibizi. Ovdje biste trebali naći sve odgovore, a ako ne, ne ustručavajte se kontaktirati nas pozivom na +49 89 412 097 83 ili putem e-maila na hrres@autoeurope.de. Naravno, to isto vrijedi i ako imate pitanja vezana za najam vozila u nekoj drugoj zemlji, ili vas interesiraju cijene dodatne opreme, radno vrijeme ureda tvrtke od koje unajmljujete automobil u Španjolskoj, gdje ostaviti ključeve ako vozilo vraćate izvan redovnog radnog vremena, ili jednostavno provjeriti koje su promotivne ponude aktivne i dostupne. Svakako pročitajte i naš blog te iskoristite naše savjete o procesu najma vozila od momenta rezervacije pa sve do završetka najma, ali naravno i nakon završetka istog, ako za to bude potrebe.


  Koja je kategorija vozila najprikladnija za moje putovanje u Španjolsku?

  Prilikom planiranja putovanja u Španjolsku, važno je odabrati i pravu vrstu vozila. Za obilazak povijesnih središta Madrida i Barcelone i njihove okolice, na primjer, predložili bismo neko manje vozilo iz kategorija Mini i Economy, kako bi vam bilo lakše manevrirati i navigirati starim gradskim ulicama. Kombinacija razgledavanja grada i dulje vožnje uz morsku obalu ili po prostranoj unutrašnjosti Andaluzije ili Katalonije zahtijevalo bi prostranije, komfornije vozilo koje ćete pronaći u našim kategorijama Compact i Intermediate. Za sjevernu Španjolsku i otoke Ibizu ili Mallorcu, ukoliko je moguće počastite se nečim raskošnijim iz kategorije luksuznih i SUV vozila. Ovi automobili su dizajnirani za dulja putovanja i istraživanje planinskih područja sjeverne Španjolske će vam u njim biti puno udobnije i komfornije. Na našoj stranici pratite detaljne liste promotivnih ponuda, i dodatno uštedite.

   

  Koja je nacionalna valuta u Španjolskoj?

  Valuta koja se koristi u Španjolskoj je Euro a bankomati su posvuda dostupni. Naknade za podizanje novca iz inozemne banke su običajene, tako da je razborito podići odjednom više novca, kako biste izbjegli česte naknade. Provjerite tečaj prije nego što krenete na put jer je možda povoljnije razmjeniti kune u eure jos u Hrvatskoj.

   

  U kojoj je vremenskoj zoni Španjolska?

  Madrid je u istoj vremenskoj zoni kao i Zagreb, prema tome ne morate brinuti o pomjeranju sata ako putujete u unutrašnjost zemlje, pa ni na Baleare. Međutim, Kanarski otoci (samim tim i Gran Canaria) su jedan sat iza nas. Španjolska primjenjuje ljetnje računanje vremena od posljednjeg vikenda u ožujku do posljednjeg vikenda u listopadu.

   

  Struja - Trebam li adapter za struju u Španjolskoj?

  Električni napon je 220 V a u uporabi su iste utičnice kao i u Hrvatskoj, dakle, ne trebate adapter.

   

  Trebam li vizu za putovanje u Španjolsku?

  Od 1. srpnja 2013. godine, državljani hrvatske mogu u Španjolsku ulaziti i sa putovnicom i sa osobnom iskaznicom. Osobna iskaznica ne smije biti starija od 1. siječnja 2003. godine. Nije potrebna viza.

  Glavno hrvatsko veleposlanstvo u Španjolskoj nalazi se u Madridu:

  Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Španjolskoj
  Adresa: Calle Claudio Coello 78/2, 28001 Madrid
  Uredovno vrijeme za stranke: ponedjeljak, srijeda, četvrtak i petak 10,00-13,00; utorak 13,00-16,00
  Tel. 0034 91 577 6881, 577 6901; Fax: 0034 91 577 6905
  e-mail: madrid@mvep.hr

  Konzulati Republike Hrvatske postoje još u Palma de Mallorci, Barceloni i Pamploni.

   

  Koje su najčešće fraze u Španjolskoj?

  Jezik koji nazivamo španjolski je u stvari kasteljanski i potječe iz najveće oblasti u suvremenoj Španjolskoj – Kastilje. I dok je ovaj jezik široko prihvaćen diljem cijele zemlje, uz njega se govori još nekoliko dijalekata u pojedinim regijama, kao što su katalonski u Kataloniji ili baskijski u Baskiji. U nastavku navodimo neke od najčešće korištenih fraza, koje bi vam mogle dobro doći za prvu pomoć:

  Neformalni pozdrav - Hola
  Dobro jutro - Buenos días
  Dobar dan - Buenas tardes
  Dobra večer - Buenas tardes
  Gdje je najbliža policijska postaja? - ¿Dónde está la comisaría de policía más cercana?
  Gdje je najbliža bolnica? - ¿Dónde está el hospital más cercano?
  Gdje je najbliži bankomat? - ¿Dónde hay un cajero automático?
  Gdje je [naziv mjesta]? - ¿Dónde está [location]?
  Mogu li platiti kreditnom karticom? - ¿Puedo pagar con tarjeta de crédito?
  Mogu li platiti debitnom karticom? - ¿Puedo pagar con tarjeta de débito?
  Koliko košta? - ¿Cuánto cuesta?
  Hvala - Gracias
  Zadržite kusur - Quédese con el cambio


  Korisne poveznice

  Španjolska - Turizam

  Opće informacije za putovanje u Španjolsku